Niet schrikken: zoveel ton kost een kind je

Oh Baby!

Niet schrikken: zoveel ton kost een kind je

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

27 augustus 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

tekt Lianne Kooistra

Gepubliceerd op

27 augustus 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

tekt Lianne Kooistra

Na een avondje kroegen anno nu zijn we blut. En over dat nieuwe jurkje denk je tegenwoordig wel twee keer na. Is ook weer een maand de energierekening kunnen betalen. Je mond valt pas echt open als je weet hoeveel het tegenwoordig kost om een kind op te voeden. Ga maar vast even kromliggen…

Zie als Gen-Z'er maar eens wat op te bouwen. Starter op de woningmarkt, zónder financiële gift of extra inkomen? Succes ermee! De kans dat je dan een huisje-boompje-beestje-huis vindt, is ongeveer net zo waarschijnlijk als dat écht elke influencer de vraag krijgt zijn/haar 'skincare routine' te delen met de wereld.

En dan hebben we het dus nog niet eens over een kind opvoeden. Want dát is een partij duur tegenwoordig. Uit een onderzoek van platform voor spaarrekeningen Raisin blijkt hoé duur. In het kort: je snapt wel waarom mensen steeds later aan kinderen beginnen en waarom gezinnen veel minder groot zijn dan vroeger.

Mag het een halve ton meer zijn? Raisin zocht uit hoe duur het leven als ouder(s) is en dit is waar ze op uitkwamen. Doe je de opvoeding samen met een partner? Reken dan maar op een slordige 394.866 euro. Of je het even op je spaarrekening hebt staan. Sta je er alleen voor? Dan komt dat gemiddeld neer op zo'n 339.210 euro. Twintig jaar terug hingen er andere prijskaartjes aan het opvoeden van een koter. Alleenstaande ouders betaalden toen 286.601 euro, stellen 362.601 euro.

Waar gaat al dat geld heen? Die paar ton gaan natuurlijk niet op aan luiers, lolly's en lotion alleen. Hier gaat het geld alleen al de eerste jaren naartoe, in de baby- en peuterfase van je kind.

1. Eh ja, hier natuurlijk nog wel luiers Heel veel luiers. Gemiddeld tot 50 wasbare of 5800 wegwerpluiers. Het bruine goud.

2. Kleding Als je een keer met je ogen knippert, is je kleine alweer 10 centimeter gegroeid voor je gevoel. Of nou ja, voor je gevoel: soms is iets na drie keer dragen dus echt al te klein. Hup, maar weer een nieuw pakkie dan. Een fashionista is er niks bij.

3. De uitzet Zo klein dat je het woord nog niet eens kunt uitspreken en toch verdien je al een uitzet aan spulletjes als baby zijnde. Volgens het Nibud kost de basis je in het eerste jaar gemiddeld ruim 600 tot bijna 1.550 euro. Hebben we het alleen nog maar over een box, wiegje, commode, dat soort dingen.

4. Speelgoed Want spelenderwijs leer je, toch? Met een beetje geluk kun je hiervoor ook rekenen op vrijgevige opa's, oma's, (suiker)tantes. Gelukkig hebben de kleine poepfabrieken ook een hoog smeltgehalte.

5. Verzorging Met die luiers ben je er natuurlijk niet. Wat dacht je van billenzalf en -doekjes, lotion, babyzeep en shampoo? Moet natuurlijk allemaal ook nog in een fashionable luiertas. En ja, dat mag ook wat kosten.

6. Opvang Deze kan flink pijn doen in de portemonnee. Gemiddeld kost dit je tussen de 5 en 10 euro per uur. Maar of en hoe hoog je kinderopvangtoeslag is, weegt ook mee.

7. Energierekening Ja, ook je baby drijft de energierekening flink op. We lazen dat je daardoor per maand maar zo ruim 30 euro extra neer mag leggen voor je energieleverancier. Maar ja, je baby een koud badje laten nemen, doe je ook niet.

8. Babyzwemmen… … en boekjes bij de bieb, de speeltuin, een professionele shoot bij elke nieuwe mijlpaal, babyyoga, de babychino's in je plaatselijke koffietent. Oké, oké duidelijk, deze kun je zo gek maken (of niet) als je wil.

9. Nieuw of voor een prikkie De loopfiets, de schommel, Playmobil, het keukentje, de zandbak, een arsenaal aan ballen waar het Nederlands Elftal jaloers op kan zijn. Voor je het weet kun je ze allemaal afstrepen. Gelukkig is daar altijd nog Marktplaats en lukt het soms ook voor een prikkie.

Takkeduur En dan hebben we het hier alleen nog maar over de eerste paar jaar. Daarna gaat het al snel nog harder. Je kind mag niet meer gratis met het vliegtuig, de trein of in het hotel of pretpark. School, uitjes. En kom maar door met nog meer speeltjes, kleren en eten, heel veel eten. We kunnen nog uren doorgaan, maar je ziet het. Voor je het weet ben je een paar ton verder. Kan je bijna een huis van kopen. Nou ja, als je twintig jaar terug in de tijd gaat. Dat wel. Want nu is alles takkeduur en kom je er niet meer tussen. En zo zijn we weer rond.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur