Spugen, uitdroging en stress: deze moeders maakten het rotavirus van dichtbij mee

Oh Baby!

Spugen, uitdroging en stress: deze moeders maakten het rotavirus van dichtbij mee

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

2 april 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

2 april 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Sinds dit jaar is het mogelijk om kinderen gratis tegen het rotavirus te vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. Goed nieuws, vinden Annalise en Jamie. Beide moeders beleefden bange uren in het ziekenhuis nadat hun zoon en dochter ermee besmet raakten.

Een beetje spuug of plas, daar schrikt de gemiddelde (newborn)moeder niet van. Zeker niet als je al een paar koters hebt rondlopen. Jamie (36) was dan ook niet direct in paniek toen haar dochtertje Peyton (3), toen zeven weken oud, begon te spugen. ‘Baby’tjes doen dat nou eenmaal,’ vertelt Jamie, die nog drie oudere kinderen heeft.

Hetzelfde geldt voor Annalise. Haar zoontje Pim (4), de derde in de rij, was iets ouder. Hij was een jaar en vijf maanden oud toen op een avond elk slokje water er weer uit kwam. Dat ging een paar uur zo door. ‘Even goed uitrusten, dacht ik, dan komt het wel weer goed. Hij had nog plasluiers en was moe maar aanspreekbaar, dus uitgedroogd leek hij niet.’

RIVM - rotavirus - Annalise en Pim - Julie Vielvoije

Annalise en Pim (4) Vocht en ORS Toch bekroop zowel Jamie als Annalise steeds meer het gevoel: dit klopt niet. Ze besloten beiden bij hun huisartsen aan te kloppen, die niet twijfelden: Peyton en Pim moesten naar het ziekenhuis. Annalise: ‘Ze zag dat zijn ogen diep in zijn kassen lagen en dat zijn huid bleef ‘staan’. Toch uitdroging dus. Ze belde de kinderarts. Toen ik haar hoorde zeggen: ‘Ik bel niet voor niets,’ schoot door mijn hoofd: dit is niet zomaar een buikgriepje.’

De ontlasting van Peyton werd op kweek gezet, en aan de hand van Pim's symptomen stelden artsen vast dat hij het rotavirus had opgelopen. Nog altijd hield hij geen water binnen en inmiddels had hij ook diarree. Daarom kreeg hij via een neussonde vocht en ORS toegediend. Ook Peyton kreeg een sonde aangelegd, met daarin afgekolfde moedermelk en ORS. Een dag later bleek dat ook zij het rotavirus had.

Gelukkig sloegen de behandelingen na een dag of twee aan en knapten beide kinderen langzaam op. Annalise: ‘Pim hield weer eten en drinken binnen en zijn diarree nam af.’ De dochter van Jamie, Peyton, kreeg weer wat kleur op haar gezicht en een nattere mond.

RIVM - rotavirus - Jamie en Payton - Julie Vielvoije

Jamie en Peyton (3) Mysterie Beide gezinnen mochten uiteindelijk na zes dagen naar huis. Daar sterkten ze verder aan, al heeft de nasleep nog wel even geduurd. Annalise: ‘Pim heeft nog anderhalf jaar lang last gehad van zijn buik. Hij kwam ook bijna niet aan. Zo’n optater hebben zijn darmen gehad.’ Hoe Pim en Peyton besmet zijn geraakt, blijft een mysterie. Jamie: ‘Misschien hebben wij het virus meegenomen, of één van haar broers.’

Jamie en Annalise zijn blij dat de vaccinatie tegen het rotavirus sinds dit jaar is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jamie: ‘Voor mijn kinderen is het te laat, anders had ik ‘m zeker genomen.’ Vooraf hadden ze nooit kunnen bedenken dat het rotavirus zó’n impact kon hebben. Annalise: ‘Iedere ouder moet zelf weten of hij of zij de kinderen vaccineert, maar wees je er in elk geval van bewust wat er kan gebeuren en lees je goed in, en maak op basis daarvan je keuze.’

Nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma: de rotavirus-vaccinatie Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Het virus komt veel voor. Vooral bij kinderen tot twee jaar kan een infectie ernstig verlopen en leiden tot uitdroging. Een rotavirusinfectie is te voorkomen met een vaccinatie. Vanaf 2024 is het mogelijk om kinderen gratis tegen het rotavirus te vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin wordt aangeboden aan kinderen die in 2024 worden geboren. De vaccinatie wordt via druppels in de mond gegeven op het consultatiebureau. Is je kindje vóór 1 januari 2024 geboren? Dan kun je de vaccinatie op eigen kosten halen. Er zijn twee vaccinatiemomenten: tussen de zes en negen weken en rond de drie maanden. Hier vind je alle informatie.

Rotavirus_Babyfoto_RIVM

Dit is een samenwerking met RIVM.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer lezen van Oh Baby!