Pas op, je fotorol is veel onveiliger dan je denkt

Lifestyle

Pas op, je fotorol is veel onveiliger dan je denkt

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

3 september 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

3 september 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Danielle Regout is dertien jaar geleden als fotograaf begonnen en is nu professioneel photo organizer voor haar eigen bedrijf Personal OPA (Organizer Photo Archives). Door haar werk komt Danielle in aanraking met het meest persoonlijke deel van iemands telefoon: de fotogalerij. Wij belden haar op voor tips om deze persoonlijke informatie privé te houden.

Danielle komt in haar werk van alles tegen: wachtwoorden, Digid-codes, creditcardgegevens en bankafschriften met bijbehorende bankpas. ‘Klanten hebben vaak niet door dat privacy een grote rol speelt bij het organiseren van je foto’s,’ aldus Danielle. ‘Vaak staan mensen er niet bij stil wat iemand allemaal te zien krijgt bij het scrollen door hun fotogalerij. Ik krijg bijna iemands hele leven te zien én al hun persoonlijke gegevens. Er is letterlijk geen enkele fotorol die ik tegenkom zonder privacygevoelige informatie.’

Lees ook: Laad jij je telefoon op in de trein of op het vliegveld? Dan wil je daar nu mee stoppen

Nu zijn het gelukkig alleen Danielle (en haar collega’s) die deze gegevens kunnen zien. Maar in handen van de verkeerde zou het weleens goed kunnen misgaan. ‘Het begint bij bewustwording,’ vertelt Danielle. ‘Het is goed om er bij stil te staan wat er allemaal in je filmrol zit en wie er toegang tot heeft.’

Dat je met apps altijd je privacy voor een deel weggeeft, mag bekend worden geacht. Eenmaal informatie met een app gedeeld, blijft gedeeld. Whatsapp bijvoorbeeld, is gevaarlijker dan je misschien denkt. Als je via Whatsapp iets met iemand deelt, of het nou een foto van je kind is of heel iets anders, staat die informatie vervolgens automatisch ook op de telefoon van de ontvanger. ‘Je wil niet weten hoe vaak ik in iemand's filmrol een foto vindt van de bankrekening van iemand anders, of van iemands wachtwoord of alarmcode. Maar ik vind bijvoorbeeld ook screenshots van persoonlijke gesprekken. Soms zit hier zeer belangrijke informatie in.’

Lees ook: Festival lifehack: zo zorg je dat dieven niets met je telefoon kunnen

Dit zijn Danielle's belangrijkste tips om je (foto)gegevens privé te houden:

  • Neem de tijd om je filmrol na te gaan zodat je echt weet wat er in staat.

  • Controleer of je screenshots gevoelige informatie bevatten. Vaak is er een apart mapje op je telefoon waar al je screenshots in staan.

  • Houd je software en apps up-to-date. Die updates zijn er niet voor niks en worden juist vaak uitgevoerd om een veiligheidslek te dichten.

  • Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie. Je hebt functies die de wachtwoorden voor je opslaan. Een sterk wachtwoord bestaat uit zestien tot achttien tekens en minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en één symbool.

  • Gebruik openbare oplaadpunten, hotspots en Wifi alleen als het nodig is. Via deze manieren kan iemand heel makkelijk toegang krijgen tot je gegevens. En betaal vooral geen rekeningen als je op een openbaar netwerk zit.

‘Denk niet dat cybercrime jou nooit overkomt,’ adviseert Danielle. ‘Want wanneer het dan wél gebeurt, sla je jezelf voor je kop. Het is tegenwoordig naïef om te denken dat je nooit slachtoffer van internetoplichting gaat worden. Juist daarom is het echt de moeite waard om met een paar kleine, simpele stappen jezelf te beschermen. Begin ergens.’

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur