Eten wat de pot schaft: dit eten wij Nederlanders het vaakst

Lifestyle

Eten wat de pot schaft: dit eten wij Nederlanders het vaakst

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 december 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

18 december 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Frank Brandwijk

Aanschuiven bij een eettafel in Nederland? Grote kans dat jij een aardappel, homp vlees en een stuk groente krijgt voorgeschoteld. Van dit soort eten smullen Nederlanders het vaakst. 

Verrassend zal het niet zijn, maar de oer-Hollandse maal aardappels, vlees en groenten - ook wel AVG genoemd - eten we drie á vier keer in de week, dat blijkt uit een onderzoek van Quest. Op de andere dagen staat een á twee keer pasta op het menu en ook een keer rijst. 

Oer-Hollands Hoewel aardappels voor zich spreken, kun je qua vlees en groenten alle kanten op. Het zullen vast geen groene asperges met scampi's zijn. Nee, zo culinair koken we niet. Uit het artikel blijkt dat bloemkool, tomaten en ui populaire groentes zijn op onze Nederlandse borden. 

Lees ook: Meen je niet: dit diepvriesfruit blijkt gezonder dan de verse variant

Vleeseters Qua vlees eten we vaak varkensvlees, in de vorm van gehakt. uit een artikel van RTL Nieuws blijkt dat gehaktballen populair zijn op het menu. Daarnaast worden ook slavinken, worsten en kipfilet veel gegeten. Gemiddeld eten wij in Nederland honderd gram vlees per dag. Dat is een stuk meer dan het advies van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad, wat op zeventig gram per dag ligt. 

Inspiratie nodig?

Sale
€27,50 22 ,00

Woensdag-gehaktdag Quest durft voorzichtig te concluderen dat bloemkool met aardappels en een gehaktbal de favoriete avondmaal is van de Nederlanders. Supermarktketen Jumbo deed ook onderzoek naar de favoriete 'pot' van de Nederlanders. Ook daaruit bleek dat de 'AVG' als favoriete maaltijd werd benoemd. Niet gek dat we met dit eenvoudige recept op de proppen komen, want uit het onderzoek blijkt dat ⅓ van de 1.300 ondervraagden slechts zeven recepten kunnen bereiden. Zo heeft 15 procent ook een vaste dag voor een maal, zoals woensdag-gehaktdag, of zondag-patatdag. Doe ons maar alle zeven dagen patat. Groetjes. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Koken kun je leren