Feit of fabel: van brood word je dik

Lifestyle

Feit of fabel: van brood word je dik

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

19 januari 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

19 januari 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Ook zo dol op brood, maar laat je die bammetjes vaak staan, omdat je denkt dat je er dik van kunt worden? Hoog tijd om dit eens onder de loep te nemen, want spoiler alert: dat je van brood dik wordt, lijkt vooralsnog een vette fabel.

Ken je dat: sta je bij de supermarkt, ben je weer in dubio. Ga je voor dat heerlijk ruikende broodje of toch voor die gezond ogende, maar tikkie saaie salade met linzen en feta. Ergens achterin je hoofd hoor je namelijk dat stemmetje: 'Je weet toch dat brood dik maakt'. Tijd om deze veronderstelling eens te onderzoeken, want hoe zit dat nou? Maakt brood dik, of valt dat best mee?

De feiten op een rij Laten we de koe meteen bij de hoorns vatten: is brood een dikmaker? Nee hoor, van zichzelf zeker niet. Brood, en vooral volkorenbrood, bevat weinig vet. Ongeveer één gram per snee. En ook qua calorieën valt het reuze mee, één snee volkorenbrood bevat zo’n 82 calorieën. Volkoren brood is dan ook juist gezond. Het zit vol vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels die je energie geven en belangrijk zijn voor je stofwisseling en stoelgang. Plus: die voedingsstoffen zorgen er ook voor dat je niet snel weer honger hebt.

Geen rocket science Maar waar komt dit fabeltje over brood dan vandaan? Net zoals eigenlijk voor alle voeding geldt: van alles wat je te veel eet, kun je dik worden. In alle voedingsmiddelen zitten namelijk calorieën. En eigenlijk is 't vrij simpel: zodra je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, kom je aan. Of die calorieën dan bestaan uit koolhydraten, vetten of eiwitten dat maakt voor je lichaam geen bal uit.

Yep, zeiden we toch: geen rocket science. Volkorenbrood kun je dan ook prima dagelijks eten – en dat kan ook een volkoren meergranenbrood zijn of volkorenspelt. Maar in wit- of bruinbrood zitten minder van die gezonde voedingsstoffen. Wil je opletten op je gewicht, laat die broodsoorten dan vaker staan.

Slim kiezen Kleine kanttekening: waar je wel dikker van kunt worden (en bovenal van invloed is op je gezondheid), is het beleg dat je op je bammetje smeert. Zet je je tanden 't liefst in een witte boterham met Nutella of ga je watertanden van een broodje bal? Ja, dan kan je er donder op zeggen dat je flink wat overbodige calorieën binnenkrijgt. Da's overigens ook niet direct een ramp, als je 't maar niet dagelijks naar binnenschuift. Maar eet je vooral volkorenbrood met gezond beleg als groentespread, ei, kipfilet en tomaat? Maak je dan vooral niet dik.

Dit is een samenwerking met Brood.net. Ga voor meer info en lekkere, gezonde recepten naar broodgoedverhaal.nl.

Food Cabinet - banner - brood, goed verhaal - actie

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Smaakt naar meer