Travel
De 10 leukste dingen om in de provincie Utrecht te doen deze zomer
Travel
Dit zijn de 5 mooiste Nederlandse bossen voor een staycation
Travel
5 redenen waarom je naar deze roze beachbar in Amsterdam wil
Travel
Beach please: 5 strandhotels voor een vakantie in eigen land
Travel
Olcays reistip: deze onontdekte Europese stad heeft alles in huis
Home
Groetjes vanaf m'n ligbed: deze zomerse &C-kaarten wil je sturen
Films & Series
Zomers vermaak: de 8 lekkerste podcasts voor op je strandstoel
What to do
10 dingen waar je je zuurverdiende vakantiegeld ook aan kunt besteden
Travel
Pamperparadijs: deze 4 adressen zijn perfect voor een spavakantie
Travel
Met deze truc ligt jouw koffer als eerste op de bagageband
Travel
&C toert door NL: zo denkt Noordwijk over een fijne, foute zomer
Travel
Na het zien van deze plaatjes wil je direct naar Zwitserland afreizen
Travel
4 originele uitstapjes in Nederland die je gegarandeerd nog niet kent
Travel
Tijd om te boarden: Chantal tipt haar favoriete vakantieland
Interview
Een wildplassend kind en nog meer vakantie-fails die jullie meemaakten
Travel
Deze 5 dingen wil je altijd meenemen in het vliegtuig
Travel
7 dingen die je even wil checken als je je hotelkamer binnenloopt
Films & Series
Moord en mysteries: 5 podcasts voor true crime-liefhebbers
Travel
Tip van Karsu: deze onontdekte reisbestemming wil je op je lijst
Fashion
Last minute vakantiestress? Deze 8 items zijn alles wat je nodig hebt
Travel
Kunst kieken en goddelijk eten: dit is waarom je naar Florence moet
Column
Jamie Li: 'Sneue luxepoes en piece-of-shit-moeder die je bent'
Travel
7 plekken in Nederland die je wil bezoeken als je van kunst houdt
Column
Lisette Wellens: 'We scoren 15 outfits en 3 tinten foundation'
Psyche
Zomerhoroscoop: dit staat er in de sterren over jouw vakantie
Travel
33x waarom je deze zomer naar het Italiaanse dorpje Tereglio wil
Travel
Pracht en Praag: de 4 leukste dingen om te doen in de Gouden Stad
Travel
Vergeet Ibiza, met deze tips heb je een droomvakantie op Mallorca
What to do
5 dingen om te doen als je vakantie in het water is gevallen
Gossip & Sterren
Zo zien de nakomelingen van de Victoria's Secret Angels eruit
Travel
Weer aan de bak: dit herken je als je nu alweer toe bent aan vakantie
Meer bekijken
  1. Travel
  2. › ›
  3. Vakantie in eigen land: de leukste dingen om te doen per provincie
Travel

Vakantie in eigen land: de leukste dingen om te doen per provincie

Of je nu onder de categorie dagjesmens valt of van plan bent een week te bivakkeren in een andere provincie: een paar dingen op je to do-list zijn nooit verkeerd. Deze twaalf highlights uit het boek '1000 dingen doen in Nederland' wil je zeker meepakken.

18-6-2021 17:00
beeld Getty Images

Let op: in verband met het coronavirus kunnen de openingstijden afwijken of moet je je bezoek reserveren. Check voor de meest recente informatie de website.

Groningen
Landgoed Fraeylemaborg
Aan de rand van Slochteren ligt een van de mooiste borgen van Groningen, Museum Landgoed Fraeylemaborg. Het landhuis is niet alleen een gewilde trouwlocatie, maar huisvest ook een caférestaurant en een expositieruimte. Maar de grootste troef van de borg is zonder meer het romantische landschapspark, in de achttiende eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Geknipt voor een lange wandeling of een bezoek aan een kunstmanifestatie. Of een bruidsreportage, natuurlijk.
fraeylemaborg.nl

Friesland
Vaarhuisje
Vind je het jammer dat je vakantiehuisje niet vaart? Of dat je boot niet het comfort biedt van een bungalow? In Terherne hebben ze de perfecte kruising bedacht. Het VaarHuis – ook bekend als varende suite – combineert de voorzieningen van een luxe vakantiehuis (designkeuken, houtkachel, vaatwasser) met de vrijheid van een professioneel jacht. Je kan de varende suites vanaf één nacht als B&B op hun vaste ligplaats boeken, maar je kan ook gebruikmaken van de vaarservice. Een schipper vaart jullie met huis en al naar een hotspot ergens langs het Friese water en maakt zich daarna discreet uit de voeten. Bij je verwenontbijt heb je tenslotte geen pottenkijkers nodig...
vaarhuis.nl

Lees ook: 4 rare tuinaccessoires die je niet nodig hebt maar wel wil hebben

Drenthe
Nationaal Gevangenismuseum
Gevangenissen fascineren – zolang je er niet zelf op last van de rechter vastzit. In het Gevangenismuseum waan je je terug in de tijd dat bedelaars en handlopers achter tralies werden opgeborgen. Het museum, ondergebracht in een dwanggesticht uit 1823, laat zien hoe onze opvattingen over misdaad en straf de afgelopen vierhonderd jaar zijn veranderd. Neem een kijkje op de isoleerafdeling en in de luchtkooi, laat je aan de schandpaal 'nagelen' of neem plaats op de stoel van de rechter. Maak een rondrit in een echte Boevenbus en vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Rode Pannen, een beruchte strafgevangenis waaruit de laatste gevangene pas negen jaar geleden vertrok.
gevangenismuseum.nl

Overijssel
De Nachtwacht
De Nachtwacht
is uitgegroeid tot een van de bekendste schilderijen ter wereld. En tot een van de meest gekopieerde: Rembrandt zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien bij het zien van de honderdduizenden koektrommels, muismatjes en legpuzzels waarop zijn schilderij staat afgebeeld. Een van de beste kopieën hangt in Dalfsen. Als eerbetoon aan Rembrandt maakte huisschilder Jan van der Horst een getrouwe kopie van 3,90 x 4,80 meter. Het resultaat van vijf jaar bloed, zweet en tranen is sinds 1992 te bewonderen in caférestaurant Expo Madrid. Inclusief de zijpanelen, die ooit door twee overijverige odes werden afgezaagd omdat het doek anders niet door de deur van het stadhuis paste.
expomadrid.nl

Spoorfietsbedrijf Hengelo-Twekkelo
Ooit pendelden de stoomtreinen heen-en-weer tussen Hengelo en Twekkelo, maar sinds kort kan je zelf een ritje maken over het spoor. Op de fiets welteverstaan. De fietslorries van Spoorfietsbedrijf Hengelo-Twekkelo voeren je langs highlights als het sluizencomplex in het Twentekanaal en familiepretpark De Waarbeek. Muzieksuggestie voor onderweg: Guus Meeuwis' Kedeng kedeng.
railpleasure.nl/spoorfietsen

Lees ook: Op vakantie met je kroost: dit zijn de leukste Nederlandse plekken

Flevoland
Belevenissenbos
Kamperen in de vrije natuur levert je meestal een fikse boete op. Maar in het Belevenissenbos bij Lelystad kan je op verschillende plaatsen back to basics overnachten in een zelf meegenomen tentje. Zoek het knekelveld en het scheepskerkhof in de Paardenvallei, probeer droog te blijven op de 25 avontuurlijke waterovergangen in Woudstroom en test je richtinggevoel in de 'polderjungle' van het Labyrint. Het grootste en avontuurlijkste speelbos van Nederland!
belevenissenbos.nl

Gelderland
Kootwijkerzand
Als je plannen hebt voor een hike door de woestijn, moet je een keer op een zomerse dag 'proefdraaien' in de duinen van het Kootwijkerzand. Daar kunnen de temperaturen bij zonnig, windstil weer oplopen tot ruim 50 graden. Weer eens wat anders dan nordic walking...
Wandelroute door Kootwijkerzand

De discoboot
De discoboot voert je terug naar het tijdperk van Donna Summer, Madonna en Chic. Je stapt aan boord voor een dampende vaartocht met discobollen en dance classics, of kiest je eigen muziek in de Silent Disco-area. Schaaltjes nootjes en Nibbits en zelfs een good old Atari-computer zorgen voor een echte flashback to the eighties.
disco-boot.nl

Lees ook: Hilarisch: 3x gênante vakantieverhalen die jullie meemaakten

Utrecht
Strand Oog in Al
Spetterende beachparty's, een openluchtbios en beroemde dj's: Strand Oog in Al is hét stadsstrand van Utrecht. Dit plekje was al in de jaren vijftig een gewilde hangout op zonnige dagen. Nu staat er een superhippe strandtent met kindervertier.
soia.nl

Noord-Holland
Kanoën door het Wormer- en Jisperveld
Het Wormer- en Jisperveld is een prachtig veenweidereservaat. Ideaal voor een kanotocht tussen boerenslootjes, weilanden en weidevogels. Vanaf juni vormen de rietkragen een bijna ondoorzichtige muur rond de weilanden.
Route door Wormer- en Jisperveld

Zuid-Holland
Annie's
Een terras aan de waterkant doet het altijd goed. Maar twintig jaar geleden kregen de café-uitbaters in Leiden een nog beter idee: ze verplaatsten een aantal terrassen naar de platbodems in de Nieuwe Rijn. Daar liggen de inmiddels beroemd geworden terrasboten zoals Annie's: dé plaats om nog even je collegeaantekeningen door te nemen.
annies.nu

Lees ook: Tropisch: op deze 8 Nederlandse terrassen denk je dat je op Bali bent

Zeeland
De Drvkkery
Liveoptredens bijwonen, bakken met vinyl of lunchen in de brasserie: de Drvkkerij is een veelzijdige culturele ontmoetingsplek in hartje Middelburg. De voormalige drukkerij werd twintig jaar geleden omgetoverd tot een boekenparadijs waar je ook terecht kan voor lezingen, concerten, boekpresentaties en exposities. In 2009 uitgeroepen tot beste boekwinkel van Nederland en Vlaanderen.
drukkerijmiddelburg.nl

Noord-Brabant
Theeplantage Het Zuyderblad
Bij de Brabantse Kempen denk je niet meteen aan theevelden. Toch vind je hier de eerste theeplantage in Nederland. In Het Zuyderblad experimenteren 'theeboerin' Linda en haar team met theesoorten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Op de theeboerderij in Soerendonk kun je regelmatig terecht voor theeproeverijen, een high tea of een Chinese Gong Fu Cha theeceremonie. Kijk bij 'programma' op de website voor het actuele aanbod.
hetzuyderblad.nl

Limburg
Thorn (Het witte stadje)
Wie nietsvermoedend het Midden-Limburgse plaatsje Thorn binnenrijdt, loopt de kans op een kleine cultuurshock. De zomerse dagen bieden de witgekalkte gevels zo'n oogverblindende aanblik dat een skibril geen overbodige luxe is. De witte look is indirect het gevolg van armoede. Toen de adellijke dames, die eeuwenlang in Thorn de scepter zwaaiden, in 1794 door de Fransen werden verjaagd, moest de plaatselijke bevolking noodgedwongen overschakelen op het boerenbedrijf. Om het dorpje geen al te armoedige uitstraling te geven werden alle gebouwen gewit met het goedkoopst beschikbare materiaal: witte kalk. Die gewoonte wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden. Overigens was Thorn ook vroeger al een buitenbeentje. Het plaatsje ontstond in 975 rondom een wereldlijk stift (een los kloosterverband, waarin alleen adellijke dames werden toegelaten) en was ooit zelfs de kleinste staat van het Heilige Roomse Rijk. En hoewel het eigen legertje en de eigen munteenheid allang tot het verleden behoren, heeft Thorn zijn bijzondere uitstraling weten te behouden. De middeleeuwse straatjes met hun Maaslandse keien, mozaïekpatronen en adellijke huizen doen eerder aan de Elzas denken dan aan Noordwest-Limburg.
Wandelroute Thorn

Deze veertien tips komen uit het boek '1000 dingen doen in Nederland'. Benieuwd naar de andere 986? Je bestelt het boek hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang één keer per week alle &C updates!
Het is vereist de inschrijving te bevestigen door dit vakje aan te vinken.
GO
Bedankt voor je inschrijving voor de nieuwsbrief!
Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief.
Out now
&C Magazine editie 11 'Rouw op je dak'
Bestel nu
Wees slim en word abonnee!
12x &C Magazine op je deurmat.
Bekijk de deals

Gerelateerd

Geen probleem!
&C maakt gebruik van cookies. Als je verder leest, ga je daarmee akkoord. Meer info »

We love cookies

Deze website maakt gebruik van cookies.
Geen probleem!

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Wanneer je gebruik blijft maken van andc.tv gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord bent. In onze privacy voorwaarden vind je een beschrijving van al onze cookies.