Beauty
Halleluja. Deze tubes laten je puistjes een stuk sneller verdwijnen
Beauty
Puistjes op je rug: zo kom je ervan af
Beauty
Een blijvende vlek als gevolg van een puist? Zo kom je ervan af
Dirty little secret
Vette Jeuk
beauty
Tips tegen pukkels
Beauty
Pigmentvlekken: wat doe je eraan?
Beauty
Tips voor een stevige huid
Tussendoortje
Zo koop je nooit meer de verkeerde kleur foundation
Beauty
Zo camoufleer je rode vlekken
Beauty
Drie redenen waarom vitamine C een wonder is voor je huid
Beauty
Dit zijn de fijnste reinigingsproducten voor een gladde, gezonde huid
Beauty
Dus dít is waarom je meer puistjes krijgt in de zomer
beauty
Zo maak je volle wenkbrauwen a la Brooke Shields
Beauty
Sheetmasker versus smeerbaar gezichtsmasker: wat maakt het verschil?
Tussendoortje
Je tattoo beu? Er is een nieuwe verwijdermethode ontdekt
Beauty
Tips tegen gespleten haarpunten
Beauty
Zo kom je erachter of je huid vochtarm is  
Beauty
Wij hebben getest welke zelfbruiner het beste werkt (en welke niet)
Beauty
Toprak over make-up: ‘Ik ben gevoelig voor mooie dingen op Instagram’
Icons
Kendall
shopping
Bambi ogen
Meer bekijken
  1. Moods
  2. Beauty
  3. Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het uitroeien van puistjes
Beauty

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het uitroeien van puistjes

En voor de duidelijk: dit is wat je vooral níét moet doen als je puistjes wil uitroeien. Zoals het uitknijpen van je knoeperd of experimenteren met gekke aanstipmiddeltjes zoals tandpasta.

10-8-2018 13:00
Beeld: Getty Images

1.Je knijpt ze uit
Met als gevolg een rampgebied: een dikke, rode en vaak pijnlijke bult. Niet knijpen dus, hoe lastig het ook is. Als je puistjes uitknijpt komen er namelijk bacteriën in het wondje en dan kan het alleen maar meer gaan ontsteken. Daarbij loop je risico op zo’n vervelende plek die weken kan blijven zitten nadat je puistje eindelijk verdwenen is. Kan je het toch niet laten? Wacht dan in ieder geval tot het puistje rijp is en knijp deze nadat je je handen hebt gewassen voorzichtig met een tissue uit. Bij voorkeur op een schone huid.  Maar onthoud dus: je puistje gaat écht sneller weg als je er niet aanzit. 

Lees ook: Heb je een blijvende plek als gevolg van een puist? Zo kom je ervan af

2. Je reinigt je huid te veel
Alles met ‘te’ is nooit goed, die uitspraak ken je vast wel van je oma. Ook hierbij geldt: hoe meer je reinigt, hoe droger je huid wordt. En dat kan nou juist nét de reden zijn waarom je meer puistjes krijgt. Door uitdroging gaat je huid meer talg aan gaat maken waardoor een een overproductie ontstaat. Hierdoor zullen je poriën sneller verstoppen. Wat moet je wel doen? Reinig je huid tweemaal per dag met een milde cleanser waar geen alcohol en het liefst geen parfum in zit. Neem daarna je huid af met een toner en gebruik een kalmerende, hydraterende crème.  

3. Je hebt geen geduld en probeert van alles uit
Je speurt als een gek het internet af en haalt allerlei gekke capriolen uit (zoals je pukkels aanstippen met tandpasta) om je knoeperd uit te roeien. Natuurlijk kom je er snel achter dat dit geen goed idee was en je pukkel is nu nóg roder. Het advies is om je huid met rust te laten. Stink niet in de beloftes van agressieve reinigingsmiddelen tegen acne met tandpastatrucjes (lees hier waarom). Is die van jou een gevalletje te-erg-voor-woorden? Meng dan een beetje baking soda met water en stip alleen het pukkeltje aan. Laat het vervolgens intrekken en spoel het af met lauw water. De roodheid neemt hierdoor af.  

4. Je let op de buitenkant, maar niet op de binnenkant
We doen altijd erg ons best om van buitenaf de puistjes aan te pakken. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat je puistjes krijgt? Het kan natuurlijk komen door je menstruatie, maar het kan ook te maken hebben met een tekort aan vocht of een voedingsmiddel waar je niet tegen kunt. Zorg dus dat je voldoende water drinkt en gezond eet. En wie zich bewust is van zijn/haar voedingspatroon, kan een beetje sturing geven aan de buitenkant. Want wat je erin stopt zie je ook aan de buitenkant…  

Lees ook: Dit zeggen je pukkels over je gezondheid

5. Je zit bijna met je neus op de spiegel
Van dichtbij lijkt het allemaal heel rampzalig, maar neem eens een beetje afstand van die spiegel! Je collega’s gaan je heus niet met van die telescoopogen bekijken zoals jij dat wel bij jezelf doet. Dus hup, goed reinigen, niet knijpen, een beetje camoufleren en na een aantal dagen is die pukkel verdwenen. 

Meer lezen