Aha, vandaar: dit is waarom de timer op je wasmachine nooit klopt

Food & Home

Aha, vandaar: dit is waarom de timer op je wasmachine nooit klopt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 november 2022 om 17:00

Gepubliceerd op

11 november 2022 om 17:00

Nog voordat je de deur uit moet, wil je even snel de was ophangen. Je kijkt op de timer en ziet nog twee minuten staan. Perfect, denk je. Vijf minuten later kom je terug en staat dat rotding nog steeds op één minuut. Huh? Hoe komt het toch dat onze wasmachine ons steeds opnieuw bedriegt? Wij hebben het antwoord.

Kleine wasjes, grote wasjes Het is eigenlijk heel simpel: je machine is slim. Nou ja, slim. Hij probeert je te helpen door zelf in te schatten hoe lang je was nog duurt. Dat doet-ie aan de hand van de beladingsensoren, die meten hoeveel was er in de trommel zit en hoeveel water er dus nodig is. Meer of zwaardere was staat gelijk aan meer water, dus aan meer minuten. Best een handig systeem zou je zeggen, totdat er tussen dat wasje vol t-shirts ook een spijkerbroek terecht komt. Jeans zijn veel zwaarder en hebben meer water nodig dan t-shirts, en daar had je wasmachine nou net niet op gerekend. Hij raakt in de war en kan geen goede inschatting meer maken van de benodigde hoeveelheid water, en dus ook niet van de tijd. Lees ook: De pot op: waarom je een teentje knoflook in je toilet zou moeten leggen Schepje er bovenop Waar een verkeerd aangegeven tijd ook mee te maken kan hebben, is de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Natuurlijk wil je dat je was goed schoon wordt, maar let op dat je er niet teveel in gooit. Er ontstaat dan veel schuim en er blijven uiteindelijk meer zeepresten hangen in de machine. Het apparaat blijft dan maar spoelen en spoelen om alles weg te krijgen, en jij zit met de gebakken peren. Jij had namelijk allang op je afspraak moeten zijn. 

Makkie Gelukkig vallen deze problemen makkelijk op te lossen. Scheid de lichte en zware wassen van elkaar en let goed op dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegt. Het is dus alleen even een kwestie van goed sorteren en afmeten, en je komt nooit meer voor verrassingen te zijn. Zo makkelijk kan het zijn. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Een kind kan de was doen?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen