Food & Home
Hey, smeerlap: zo vaak moet je je huis dus écht schoonmaken
Gepubliceerd op
8 december 2020 om 16:00
Gepubliceerd op
8 december 2020 om 16:00
Stel je die grote schoonmaak ook altijd uit tot het voorjaar? Doe maar niet. Je moet je huis namelijk veel vaker schoonmaken dan je denkt.
Je bed opmaken, de vaat doen en even het aanrecht afnemen behoren natuurlijk tot de dagelijkse taken. Maar wacht je weleens een paar weken voordat je je beddengoed verschoont of je huis een stofbeurt geeft? Pak de Swiffer en wat schoon beddengoed, want dat moet dus veel vaker gebeuren. En die andere schoonmaakklusjes trouwens ook.
Beddengoed Laten we beginnen met je bed want dit is een broedplaats van bacteriën. Je lakens lijken misschien heel schoon, maar er zitten een boel zweet, huidschilfers, huisstofmijt, en speeksel op. Om nog maar te zwijgen over de ándere lichaamssappen na je vrijpartijen. Gooi dat allemaal bij elkaar en je hebt een gore cocktail van bacteriën. Wacht je meestal tot je lakens er ietwat smoezelig uitzien? Dan ben je al te laat. Om allergieën te voorkomen, moet je wekelijks je bed verschonen. Dat lijkt misschien vaak, maar bedenk je even dat je jaarlijks zo’n 100 liter zweet achterlaat in je bed. Slaap je niet alleen of heb je een huisdier? Die nemen ook een hele hoop bacteriën mee. Alleen verschonen is natuurlijk niet voldoende, je moet ook elk half jaar je matras stofzuigen en je kussens en dekbedden wassen.
Afstoffen Nog eentje voor op je wekelijkse takenlijstje: afstoffen. Je bed is niet de enige broedplaats voor huisstofmijt. Je hele huis zit er namelijk vol mee. De meeste van ons denken dat het afstoffen van de meubels maar een keer per jaar hoeft, maar eigenlijk moet je dat gewoon iedere week doen. Het lijkt een ondankbaar klusje, omdat alles na twee minuten weer vies lijkt, maar de truc is om je plumeau te vervangen door een vochtig doekje. Again: door wekelijks af te stoffen, kan je allergieën én ademhalingsproblemen voorkomen.
Magnetron en koelkast Ook je magnetron en koelkast moeten je echt wat vaker schoonmaken. Drie keer raden waarom? Om al die kruimels viezigheid die zijn achterbleven natuurlijk. Een koelkast moet maandelijks grondig worden schoongemaakt, maar er moet ook wekelijks even een vochtig doekje overheen. Gewoon je bedorven producten weggooien en even de plakvlekken wegpoetsen. Kost je welgeteld tien minuten. Hetzelfde geldt voor je magnetron. Kan je daarna weer met een gerust hart je maaltijden opwarmen en niet ziek worden.
Wc-pot Af en toe een doekje over de wc-bril halen is niet genoeg. Je wc-pot moet toch echt iedere week een schoonmaakbeurt krijgen. Wat we verstaan onder een grondige schoonmaakbeurt? De bril, de binnenkant van de pot, de buitenkant van de pot, de spoelknop, de deurklink en de wastafel. Wist je trouwens dat de spoelknop, de deurklink en de lichtschakelaar de smerigste plekken zijn op de wc? Deze bevatten dertig keer meer bacteriën dan de wc-bril. Iets om over na te denken.
Doucheputje Hoe zorg je ervoor dat je douchebeurt niet ineens op een waterballet gaat lijken? Door gewoon even je doucheputje schoon te maken. De meesten van ons doen dit pas wanneer het water iets langzamer wegloopt, maar dan is het al te laat. Eigenlijk moet je dagelijks je haren uit de afvoer halen, maar niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in. Wat je wel moet doen is het putje maandelijks een grondige schoonmaak geven door deze af te vegen en er een schep soda en een liter kokend water in te schenken. En als we dan toch over de douche hebben: je douchemat moet iedere week gewassen worden. Hij lijkt misschien schoon, maar je staat er wel dagelijks met je blote voeten op. En last but not least: je douchegordijn. Deze verdient ieder half jaar een sopje. Valt best mee toch?
Vaatdoek Je vaatdoekje is toch echt wel de grootste bron van bacteriën. Na vierentwintig uur bevat zo'n ding meer dan vier miljard bacteriën. Dat zijn er toch een stuk meer dan op je wc-bril. En daar maak jij je aanrecht mee schoon. Sommigen gooien het doekje in de wasmachine en wassen deze op 60 graden, maar hierdoor vermenigvuldigen de bacteriën zich. Je kan deze het beste elke dag of om de twee dagen vervangen. Handige tip om hem toch schoon te krijgen: doe het vaatdoekje in de magnetron. Hij hoeft maar een minuut op vol vermogen erin. Op die manier dood je alle bacteriën.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.