Sprekende ogen en een grote hoed: Edsilia Rombley verandert in een bekend schilderij

Entertainment

Sprekende ogen en een grote hoed: Edsilia Rombley verandert in een bekend schilderij

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

28 oktober 2022 om 12:00

Gepubliceerd op

28 oktober 2022 om 12:00

Sprekende ogen en een grote hoed: Edsilia Rombley verandert in een bekend schilderij - &C x VriendenLoterij

Sprekende ogen en een grote hoed: Edsilia Rombley verandert in een bekend schilderij - &C x VriendenLoterij

Lukt het niet om de bovenstaande video te bekijken? Zorg er dan voor dat je de cookies accepteert.

Old meets new in onze serie Klassiekers van Nu. Vijf BN'ers krijgen een make-over aan de hand van een klassiek schilderij. Deze aflevering: Edsilia Rombley.

Ze is creatief, kunstzinnig, succesvol en heeft lef. Yes, Edsilia Rombley. Maar óók: Else Berg, de vrouw op het doek Dame met grote hoed in prieel, in 1913 geschilderd door Leo Gestel. En dus koppelden we deze powervrouwen aan elkaar voor onze serie Klassiekers van Nu. Voor deze serie kozen we samen met de VriendenLoterij vijf klassieke portretschilderijen uit, gratis te bezoeken met de VriendenLoterij VIP-KAART. Vervolgens vroegen we vijf bekende sterren in de huid te kruipen van de afgebeelde personen – maar dan wel op een moderne manier. Naast Edsilia kregen onze eigen Chantal, Gerard Joling, Jan Versteegh en Francis van Broekhuizen een make-over.

Pittige dame Edsilia ziet een chique, pittige dame op het doek. Een vrouw die durft. En dat klopt ook wel, aldus Lidewij de Koekkoek, directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem, waar ze hangt. Het Frans Hals Museum is bekend vanwege de grote werken van, tja, Frans Hals. Maar het museum heeft zowel een collectie oude kunst, moderne kunst als hedendaagse kunst.

Net een kat En ook Leo Gestel hangt er dus. Hij schilderde zijn bekende werk vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Dat zie je er overigens niet aan af, het was ultramodern voor die tijd. Zoals Edsilia zegt: het zou nu ook gemaakt kunnen worden. Else, de hoofdrolspeler op het doek, was een zelfverzekerde en succesvolle kunstenares. En, net als het doek, ontzettend modern, aldus Koekkoek. Dat zie je aan haar kleding, haar houding met de sigaret in haar hand en die fantastische, katachtige ogen.

Drama Een waanzinnige vrouw dus, wier leven helaas dramatisch eindigde: samen met haar man, kunstenaar Mommie Schwarz, werd ze omgebracht in Auschwitz in 1942. Geen mooi einde dus, wél een eer om in de huid te kruipen van deze bijzondere vrouw. Inclusief enorme hoed, blauwe oogschaduw en natuurlijk de indringende blik, die bezoekers van het Frans Hals Museum zo intrigeert. Goed om te weten: tijdens het maken van de video hing dit prachtige schilderij nog in het depot van het Frans Hals Museum, maar Dame met grote hoed in prieel is nu weer te bewonderen op zaal. De VriendenLoterij VIP-KAART Geïnspireerd geraakt? Met de VriendenLoterij VIP-KAART bezoek je 130 musea helemaal gratis en krijg je tot wel vijftig procent korting op tickets. Niet alleen voor musea, ook voor onder andere musicals, concerten, films, theater en dierenparken.

Dit is een samenwerking met VriendenLoterij.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van &C the brandstudio