Kan zo het Rijks in: Francis van Broekhuizen op de kiek als Het melkmeisje

Entertainment

Kan zo het Rijks in: Francis van Broekhuizen op de kiek als Het melkmeisje

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

14 oktober 2021 om 18:00

Gepubliceerd op

14 oktober 2021 om 18:00

Kan zo het Rijks in: Francis van Broekhuizen op de kiek als Het melkmeisje - &C x VriendenLoterij

Kan zo het Rijks in: Francis van Broekhuizen op de kiek als Het melkmeisje - &C x VriendenLoterij

Lukt het niet om de bovenstaande video te bekijken? Zorg er dan voor dat je de cookies accepteert.

Old meets new in onze serie Klassiekers van Nu. Vijf BN'ers krijgen een make-over aan de hand van een klassiek schilderij. Deze aflevering: Francis van Broekhuizen.

Zo sta je aria's te zingen, zo zit je in de make-up en word je omgetoverd tot melkmeisje. Hét melkmeisje, van Johannes Vermeer. Aan operazangeres Francis van Broekhuizen de eer. Voor wie zich afvraagt of Francis vaker verkleedpartijen houdt: het zit wat anders. Wij kozen samen met de VriendenLoterij vijf klassieke portretschilderijen uit, gratis te bezoeken met de VriendenLoterij VIP-KAART. Vervolgens vroegen we vijf bekende sterren in de huid te kruipen van de afgebeelde personen – maar dan wel op een moderne manier. Naast Francis kregen onze eigen Chantal, Gerard Joling, Jan Versteegh en Edsilia Rombley een make-over.

Geniale vent Terug naar het doek, dat pronkt in de eregalerij van het Rijksmuseum, samen met onder andere De Nachtwacht. Vermeer was nog maar een jonkie toen hij het doek in 1657 maakte en was werkelijk geniaal. Probeer maar eens stromende melk te schilderen. En dat lijnenspel: z'n collega's zullen jaloers geweest zijn. Al had Vermeer wel een hulpmiddel, vertelt Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst in het Rijksmuseum: een klein naaldje of spijkertje, waar alle lijnen in het schilderij dankzij gespannen touwtjes samenkwamen.

Toch maar niet Overigens stond niet alles er in één keer op, aldus Roelofs. Dankzij moderne technieken is te zien dat er oorspronkelijk een vuurmand en kannen waarin je bier of wijn kon doen op het schilderij stonden, die later zorgvuldig zijn overgeschilderd om meer balans te creëren.

Tot uw dienst Tijd om Francis om te toveren tot degene die we op het schilderij zien: een dienstmeisje dat broodpap aan het maken is. Een heel alledaags meisje dat later hét symbool is geworden voor Nederlandse kunst uit de zeventiende eeuw. Er moesten een paar gordijnen kapotgescheurd voor worden, maar zeg nou zelf: Francis ís toch gewoon Het melkmeisje?

De VriendenLoterij VIP-KAART Geïnspireerd geraakt? Met de VriendenLoterij VIP-KAART bezoek je 130 musea helemaal gratis en krijg je tot wel vijftig procent korting op tickets. Niet alleen voor musea, ook voor onder andere musicals, concerten, films, theater en dierenparken.

Dit is een samenwerking met VriendenLoterij.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van &C the brandstudio