Titanic-regisseur geeft toe: Jack had misschien kunnen overleven op deur

Entertainment

Titanic-regisseur geeft toe: Jack had misschien kunnen overleven op deur

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 februari 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld BrunoPress

Gepubliceerd op

2 februari 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld BrunoPress

Regisseur James Cameron heeft na 25 jaar eindelijk erkend dat Jack, het mannelijke hoofdpersonage in zijn megahit Titanic, de ramp misschien had kunnen overleven door samen met zijn geliefde Rose in de golven op de deur te gaan liggen. De filmmaker zegt dit volgens Rolling Stone in een documentaire over Titanic die later deze week op National Geographic te zien is.

Cameron test in de documentaire onder meer met wetenschappers of Jack en Rose samen op de deur hadden kunnen blijven liggen tot ze gered werden. Aan het slot van de film offert held Jack zich op en biedt Rose een plek op de deur. Cameron claimde altijd dat het onmogelijk zou zijn geweest om allebei te overleven door op het provisorische vlot te gaan liggen. Lees ook: Jacob Derwig over onverwachte wending KLEM-opnames: 'Het was echt stress' 'We hebben ons best gedaan om de film zo realistisch mogelijk te maken,' zegt de regisseur in de film. 'Maar fans blijven er maar op hameren dat Jack de ramp had kunnen overleven als hij samen met Rose op het stuk hout was gaan liggen.' Onder meer het programma Mythbusters voerde experimenten uit die bewijzen dat beide geliefden het einde van de film hadden kunnen halen. In de documentaire voeren twee stuntmensen die dezelfde lengte en hetzelfde gewicht als hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in 1997 hebben, diverse tests onder leiding van een wetenschapper die gespecialiseerd is in het effect van kou op het menselijk lichaam. Er worden verschillende situaties nagebootst die voldoen aan de variabelen waar Jack en Rose in het ijskoude water na het zinken van het schip mee te maken hadden. In de meeste scenario's - als beide mensen half op het vlot liggen - overleven ze allebei niet tot de reddingsboten komen, zo'n twee uur na het zinken van de Titanic. In de situatie dat ze allebei in de juiste positie gaan liggen, met alleen hun onderbenen in het water, zouden ze in theorie allebei nog hebben kunnen leven. Lees ook: Dr. Phil stopt na 21 jaar: dit waren zijn 5 meest krankzinnige gasten ooit Cameron voegt hier overigens in de documentaire wel aan toe dat Jack en Rose al heel veel ellende hadden doorgemaakt, dus dat de vraag blijft of ze de kracht hadden gehad en de tegenwoordigheid van geest om zo te gaan liggen. 'We kunnen in een gecontroleerde omgeving natuurlijk niet de angst, de adrenaline en de weersomstandigheden op dat moment exact zo nabootsen,' zo heeft hij het laatste woord.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Lekker bingewatchen

Alles voor een avond voor de buis