Karsu zweeft tussen hoop en vrees over familie in Turkije: 'Ik ben vanochtend krijsend wakker geworden'

Entertainment

Karsu zweeft tussen hoop en vrees over familie in Turkije: 'Ik ben vanochtend krijsend wakker geworden'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

7 februari 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld BrunoPress

Gepubliceerd op

7 februari 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld BrunoPress

Zangeres en &C's foodcolumnist Karsu Donmez heeft met tientallen familieleden die in Turkije wonen momenteel geen contact, als gevolg van de aardbeving in het land waar haar roots liggen.

'We hebben net te horen gekregen dat mijn oom terecht is,' vertelt ze aan de telefoon. 'De ontlading was niet normaal, dan merk je pas in wat voor spanning we nu leven.' Ook Karsu's tante en oma, die hulpbehoevend is en niet meer goed kan lopen, liggen 'ergens onder het puin' nadat het gebouw waarin ze woont is ingestort. Maar ook twee nichten met man en kinderen zijn nog vermist. Karsu: 'Ik ben vanochtend krijsend wakker geworden. Het kan toch niet zo zijn dat ik in een klap een deel van mijn familie verloren ben?' Karsu zit momenteel bij haar ouders thuis terwijl ze zweeft tussen hoop en vrees. Ze hebben een systeem opgezet binnen de familie, waarin het oudste familielid iedereen rondbelt zodra er nieuws is. 'Gister hoorden ze mijn tante's stem nog, nu niet meer. Dat is heel erg pijnlijk. Maar we blijven hoop houden, mijn oom is vandaag ons grootste lichtpunt.' Hoe het met de rest gaat, weet ze nu niet. 'Het is krankzinnig en het verbaast me dat ik er zo normaal over kan praten.' Lees ook: Olcay had moeder huilend aan de telefoon vanwege aardbevingen Op de dag van de aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië sliep Karsu in Istanbul, waar zij was voor een klus. 'Door de dag heen kregen we steeds meer informatie, maar voornamelijk ook geen informatie en geen contact. Dat is wat het heel erg moeilijk heeft gemaakt,' vertelde ze gister in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Karsu is inmiddels terug in Nederland. 'Ja, nu zijn we hier. Het is heel surrealistisch.' In het vliegtuig terug naar Nederland vroeg Karsu zich af of ze niet 'de andere kant op, terug naar het dorp' moest. 'Misschien ga ik nog wel, ik weet het niet.' Een dag na de aardbeving bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4.361. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat het aantal doden in de komende week 'significant op kan lopen' en sluit niet uit dat het dodental tot 20.000 kan stijgen.

Wil je iets doen? Karsu's kookboek Karsu's Kitchen verschijnt op 7 maart, maar is nu al online verkrijgbaar, met daarin meer dan 75 recepten uit de Turkse keuken. Van alle pre-orders vóór 7 maart gaat de opbrengst volledig naar de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. 

Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend voor slachtoffers van de dodelijke aardbevingen in Turkije en Syrië. Met de opbrengst helpt het Rode Kruis met mensen onder het puin vandaan te halen, het vervoeren van mensen naar het ziekenhuis en het opvangen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen