5 prachtige plekken op de wereld waar je eigenlijk niet meer naartoe moet gaan

Entertainment

5 prachtige plekken op de wereld waar je eigenlijk niet meer naartoe moet gaan

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

10 juli 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

10 juli 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Je kent ze wel, die adembenemende plekken waar je tientallen plaatjes en filmpjes van hebt opgeslagen en waar je absoluut naartoe wil. Helaas ben je niet de enige. In een ver verleden waren deze bestemmingen hidden treasures, nu trekken ze massa's bezoekers aan. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Phi Phi, Thailand Volgens toeristen mag een bezoekje aan de Thaise Phi Phi-eilanden niet ontbreken, maar eigenlijk kun je tijdens je rondreis deze plek beter wél overslaan. Sinds de film The Beach met Leonardo di Caprio uitkwam in 2000, wordt het strand overspoeld door toeristen. Inmiddels is het koraal zo vertrapt dat de baai al meerdere keren een paar maanden werd afgesloten voor bezoekers. Hartverscheurend.

Maui, Hawaii Bij een hoop mensen staat een vakantie naar Hawaï bovenaan het wensenlijstje, maar veel Hawaïanen zijn toeristen liever kwijt dan rijk. Door massatoerisme is de natuur er zo slecht aantoe dat bezoekers een belofte moeten ondertekenen als ze bepaalde natuurgebieden bezoeken.

Niet alleen vanwege het overtoerisme moet je een bezoekje aan Hawaii misschien overslaan, maar ook wegens de recente branden op Maui. Acteur Jason Momoa riep onlangs vakantiegangers nog op om niet naar Maui te komen. 'Maui is niet de plek waar je nu moet zijn voor een vakantie', schreef de op Hawaï geboren acteur op Instagram. 'Overtuig jezelf niet dat jouw aanwezigheid nodig is op een eiland dat zo erg aan het lijden is.' Volgens Momoa heeft de gemeenschap tijd nodig om te helen, te rouwen en te herstellen.

Lees ook: Kameelrijden en 6 andere dingen die je misschien beter niet kan doen op vakantie

Venetië, Italië Nog zo'n populaire bestemming die je beter kan overslaan: Venetië. De stad wordt jaarlijks overspoeld door toeristen en dat heeft een grote impact. Van milieuvervuiling door grote cruiseschepen tot toeristen die eigendommen in het Vaticaan Museum slopen. Het is zelfs zo erg dat Unesco overweegt om de beroemde Noord-Italiaanse stad op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen. Volgende keer toch maar bootje varen in Giethoorn?

Dubrovnik, Kroatië Net als Venetië gaat ook Dubrovnik gebukt onder het massatoerisme. Sinds de stad figureerde in Game of Thrones is de Kroatische stad behoorlijk populair. Op een drukke dag komen er zo'n 10.000 bezoekers naar de stad en dat kan de oude infrastructuur nauwelijks aan. Dubrovnik is namelijk een van de laatste middeleeuwse steden die nog in oorspronkelijke staat verkeren. Laten we dat zo houden.

Boracay, Filipijnen Niet alleen de Phi Phi-eilanden moesten gesloten worden, maar ook het Filipijnse eiland Boracay gooide 2018 de boel een half jaar dicht. Al dat massatoerisme kan het eiland helemaal niet aan: doordat meerdere resorts hun rioolwater loodsden in de pijpleiding die eigenlijk bedoeld was voor de afvoer van regenwater, stroomde er zwart rioolwater rechtstreeks de zee in. Een derde van het totale aantal toeristen dat de Filipijnen bezoekt doet Boracay aan, terwijl het slechts een van de ruim 7.300 eilanden in het land is.

Misschien toch maar een staycation in eigen land overwegen?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen