15 dingen die je beter níet kan bestellen op vakantie

Entertainment

15 dingen die je beter níet kan bestellen op vakantie

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

7 juli 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

7 juli 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Vakantiebestemmingen zijn vaak de ideale plekken om nieuwe gerechten uit te proberen. Maar soms kan zo'n menukaart – in een taal die je toch niet écht helemaal begrijpt – er ook voor zorgen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Daarom helpen we je graag een handje en hebben we hier een lijstje met dingen die je waarschijnlijk liever níet wil bestellen.

Frankrijk Andouillette Grote kans dat je hier weleens van hebt gehoord, maar voor je het uit enthousiasme bestelt: deze worst is gemaakt van varkensingewanden en smaakt een beetje eh... 'au derrière'. En nee, dat is niet je bovenlip. Dat hoort.

Vieux Boulogne Lekker kaasje bij de borrel? Bestel dit kaasje maar niet, tenzij je 100% zeker wil weten dat je zowel je tafelgenoten, als de camping, als het hele dorp verjaagd. Deze kaas is namelijk uitgeroepen tot de ergste stinkkaas ter wereld.

Langue de veau Je moet ervan houden: tong. En nee, geen sliptongetje van de visafslag. We hebben het hier over kalfstong en rundertong (langue de boeuf). Fransen zijn er gek op. Maar goed, die eten ook kikkerbillen en stinkkaas, dus hoe serieus wil je dat nemen?

Spanje Criadillas Of had je zin in een portie stierenballen bij je tapas? Het verhaal gaat dat het libido verhogend zou werken. Bewezen is dat nooit. Wij zouden zeggen: adios.

Crestas de Gallo Mocht je in de omgeving van Cuenca en Zamora komen, dan zou je deze jongens zomaar eens op het menu kunnen treffen. Of nog erger: nietsvermoedend tegenkomen in een stoofpotje. Het is hier namelijk een delicatesse: hanenkammen. En nee, dan bedoelen we niet die krokante kapsels die je bij blowende Spaanse toeristen nog weleens aantreft. We hebben het over echte hanenkammen. Als in: van een haan. Oftewel: gekookt kraakbeen. ¡Provecho!

Orejas Het moge duidelijk zijn: in Spanje gooien ze liever niets weg. Dus worden de oren van het varken (en andere oren) ook gewoon in de pan geslingerd. Ja, ook in hippe barren in Madrid. Wie durft?

Italië Casu Marzu Als je dacht dat de Fransen het met hun stinkkaas nog niet bont genoeg hadden gemaakt, ken je de Italianen nog niet. Casu Marzu betekent letterlijk rotte kaas. De Sardijnse kaas wordt zó lang gerijpt dat het vol zit met maden (!!!), die ervoor zorgen dat de kaas heel zacht en bijna stroperig wordt. Hou je vast: je eet de kaas met maden en al. En alsof dat nog niet erg genoeg is: er wordt geadviseerd je ogen dicht te houden. Niet om dat onaangename beeld van die maden te ontwijken, maar omdat ze zó hoog (15 cm) kunnen springen dat je moet opletten dat ze niet in je ogen springen. Ook dat nog.

Rigatoni con la pagliata Deze pasta klinkt misschien onschuldig, maar wees gewaarschuwd: 'pagliata' of 'pajata' wordt gemaakt van de dunne darm van een zuigelingkalf. De inhoud van de darm – melk dus – wordt gebruikt voor de saus en de dunne darm wordt schoongespoeld en als een soort 'calamaris ringen' aan de saus toegevoegd.

Cima alla Genovese Het ziet er beeldig uit en we zouden het helemaal begrijpen als je denkt: zo, geef mij daar maar een plakje van op m'n bord of broodje. Kalfsborst, erwtjes, worteltjes. Wat kan er mis gaan? Nou, hij is ook gevuld met hersenen. Dat je 't effe weet.

Portugal Arroz de Cabidela De ober zal je vertellen dat het rijst met kip is. En dat klopt ook. Maar er is een belangrijk detail: alles van de kip wordt gebruikt. Oftewel: de poten, de organen en eh.. mocht je je afvragen waarom de boel zo bruin is? De kip wordt gekookt in z'n eigen bloed. Vandaar.

Omelete de Mioleira Omelet! Dat moet wel goed zijn, toch? Eh, wel als je van hersenen houdt ja. Varkenshersenen, om precies te zijn.

Burras Assadas Denk jij een goed stuk vlees op je bord te hebben liggen, kom je er tijdens 't kluiven achter dat je tanden letterlijk in een paar andere tanden zet. Burras Assayas is namelijk geroosterde varkenskaak.

Turkije İşkembe Çorbası Penssoep. De Turken zijn er dol op. Niet in de minste plaats omdat het dé remedie tegen een kater zou zijn. Best fijn na een avond rakı, maar wij kiezen toch liever voor de veilige weg: mercimek çorbası (linzensoep).

Kuzu kelle Korte Turkse taalles: kuzu betekent lam en kelle betekent hoofd. Dan weet je waarschijnlijk al genoeg, maar we gaan nog even door. Wie dit bestelt krijgt namelijk een ontvelde lamskop voorgeschoteld. Al dan net met wat komkommer, ui en tomaat ernaast. Meehhh.

Şırdan Het lijkt misschien zo, maar dit is niet de missende penis van de Spaanse 'criadillas'. Het is met rijst gevulde schapenkaas, dat er heel toevallig uitziet als een soort geschubde penis in erecte toestand. Thank you, next.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur

Meer van deze auteur