Ben je ook weer bijgekletst: deze 10 bijzondere dingen gebeurden tijdens de Grammy's 2024

Entertainment

Ben je ook weer bijgekletst: deze 10 bijzondere dingen gebeurden tijdens de Grammy's 2024

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 februari 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld NL Beeld

Gepubliceerd op

5 februari 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld NL Beeld

Het awardseizoen is nog steeds in volle gang. Gisteren vonden de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen, plaats. Niets van meegekregen? Maak je niet dik, we hebben de belangrijkste gebeurtenissen op een rij gezet.

Miley Cyrus won éindelijk haar eerste Grammy('s) Het mocht even duren, maar Miley Cyrus kan eindelijk haar prijzenkast uitbreiden met haar eerste Grammy-winst. Of eigenlijk moeten we zeggen: winsten. Ze won eerst een Grammy voor Best Pop Solo Performance, en later werd haar megahit Flowers uitgeroepen tot Record of the Year. De zangeres bedankte vervolgens een handvol mensen en sloot af met een pikante uitsmijter. 'Ik denk niet dat ik iemand vergeten ben, maar misschien wel mijn ondergoed. Doei!' Eh, doei Miley. Michelle Obama won haar tweede Die kreeg ze voor het inspreken van haar eigen boek The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times. In 2020 won Michelle ook al een Grammy in dezelfde categorie voor haar luisterboek Becoming, waarmee ze nu gelijk staat met man Barack Obama. Hij heeft er namelijk ook twee. The battle is on. Lees ook: Mysterieus nieuws: krijgt Brad Pitt de hoofdrol in de laatste film van Tarantino? Billie Eilish won Song of the Year En die won ze met het lied What Was I Made For?, afkomstig uit de Barbie-film. Ze kwam de award samen met haar broer FINNEAS ophalen. In haar dankwoord was ze vol ongeloof: 'Ik keek naar ieders gezicht en ik dacht dat ik geen enkele kans maakte in deze categorie. Het is een waanzinnige lijst vol geweldige artiesten.'

Beyoncé won er geen, maar daar was man Jay-Z het niet mee eens Queen Bee heeft, ondanks haar indrukwekkende carrière, nog altijd geen Grammy voor beste album gewonnen. Kan niet kloppen, vindt haar (uiteraard zeer onbevooroordeelde) man Jay-Z, wat hij even met het publiek deelde toen hij een speciale oeuvreprijs in ontvangst kwam nemen. 'Ik wil haar niet in verlegenheid brengen maar ze heeft meer Grammy's dan iedereen en nog nooit de prijs voor Album of the Year gewonnen. Denk daar maar eens over na. De meest Grammy's en nog nooit beste album.' *mic drop* Tracy Chapman gaf een (zeldzaam) optreden Onverwacht maakte de zangeres haar opwachting op het podium, waarna ze met countryzanger Luke Combs haar 36 jaar oude hit Fast Car zong. Het optreden is zeldzaam, omdat de inmiddels 59-jarige Tracy de laatste jaren nog maar weinig optreedt. Er werden een hoop artiesten herdacht Onder andere de overleden Tony Bennett, Sinéad O'Connor en Tina Turner werden tijdens het traditionele In Memoriam-gedeelte herdacht. Stevie Wonder bracht een speciaal eerbetoon aan Bennett, die in juli op 96-jarige leeftijd overleed, door met behulp van oude beelden het nummer For Once in My Life met hem te zingen. Ook was er speciale aandacht voor O'Connor met dank aan Annie Lennox. Zij vertolkte Nothing Compares 2 U van de 56 jaar geworden artieste. Soulzangeres Fantasia Barrino bracht Turners Proud Mary ten gehore. Turner, die gedurende haar carrière twaalf Grammy's won, stierf vorig jaar mei op 83-jarige leeftijd. Taylor Swift schreef geschiedenis Ja hoor, de meid is overal en natuurlijk ook op de Grammy's. Ze won met haar album Midnights voor de vierde keer in haar carrière de prijs voor beste album, waarmee ze de eerste artiest is die dit heeft bereikt. Tot dit jaar stond ze op gelijke hoogte met Frank Sinatra, Stevie Wonder en Paul Simon. 'Ik zou graag zeggen dat dit het beste moment van mijn leven is, maar ik voel me net zo gelukkig als ik een nummer afgerond heb of als ik een videoclip opneem of als ik repeteer met dansers of mijn band,' zei Swift erover. 'Het enige wat ik wil is dit blijven doen. Het maakt me zo gelukkig.'

En kondigde een nieuw album aan tijdens de uitreiking Oh ja, er werd niet alleen geschiedenis geschreven, er werd ook nóg een nieuw album aangekondigd. In haar dankwoord vertelde ze dat The Tortured Poets Department eraan zit te komen. 19 april mag in de agenda. Lees ook: Jeugdsentiment: Justin Timberlake hint op nieuwe muziek van *NSYNC Er werd iemand gearresteerd, ook tíjdens de uitreiking Tja, politiewerk gaat gewoon door. Het was de Amerikaanse rapper Killer Mike die het einde van de uitreiking niet meer live heeft meegemaakt, omdat hij halverwege de show werd gearresteerd. Hij zou een gevecht hebben gehad met een beveiliger van de Crypto.com Arena in Los Angeles, waar de muziekprijzen uitgereikt werden. Volgens TMZ zou hij de beveiliger omver hebben geduwd, omdat die niet snel genoeg voor hem opzij was gegaan. De arrestatie was best bijzonder omdat Killer Mike, de artiestennaam van Michael Santiago Render, kort daarvoor nog drie Grammy's in ontvangst had mogen nemen. De artiest won de prijs voor Best Rap Song, Best Rap Album en Best Rap Performance. Het werd voornamelijk een vrouwelijk feestje De Grammy Awards zijn dit jaar vooral een vrouwelijk feestje geworden. Taylor Swift, Billie Eilish en Miley Cyrus werden natuurlijk de belangrijkste winnaars, maar ook Victoria Monét en SZA werden bekroond met drie gouden platenspelers en Phoebe Bridgers zelfs met vier exemplaren, waarmee ze de artiest met de meeste prijzen werd. En terecht, al die waardering, zeggen we dan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen