Als er zwangerschapsverlof is, moet er ook menstruatieverlof zijn

Column

Als er zwangerschapsverlof is, moet er ook menstruatieverlof zijn

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

30 mei 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Gepubliceerd op

30 mei 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Heel eerlijk, ik vind het heerlijk dat vrouwen steeds vaker hun bek opentrekken als iets ze niet zint.

Zo blijkt nu dat de helft van de vrouwen vindt dat bedrijven hun werknemers een menstruatieverlof aan moeten bieden. En 40 procent pleit voor een wettelijk vastgelegd verlof voor die paar dagen dat de Rode Zee onstuimig is. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door EenVandaag en SpotOn onder 2.100 menstruerende vrouwen. En in 2021 werd er ook al een onderzoek door FNV uitgevoerd waaruit bleek dat vooral jonge, vrouwelijke werknemers heel erg voor een menstruatieverlof zijn. Logisch, in de praktijk blijven ze nu - ondanks hun pijn - gewoon doorwerken. Waarom? Uit angst om hun baan te verliezen. En wat krijg je dan? Werk dat op halve kracht wordt uitgevoerd.

Lees ook: Heel zielig voor ons die moodswings en dat veranderende lijf, maar wij blijven verantwoordelijk

Laat ik vooropstellen dat ik zelf weinig last heb van mijn menstruatie. Ik ben gezegend met een lichaam dat niet meteen uitschakelt zodra de ongesteldheid er weer aan zit te komen. Ik heb geen krampen, hoofdpijn, voel me niet licht in m'n hoofd of gewoonweg miserabel. Maar als ik soms hoor hoe verschrikkelijk zwaar de menstruatiepijn bij sommige vrouwen kan zijn, vind ik het bizar dat we niet al veel eerder iets hebben bedacht om hiermee om te gaan.

En nee, je 'gewoon' ziek melden gaat niet zo makkelijk. Na drie keer ziek melden in twaalf maanden, komt de bedrijfsarts om de hoek koekeloeren en gaat HR in conclaaf of jij nog wel zo'n aanwinst bent voor het bedrijf. Stel je voor dat jij twee dagen per maand met helse pijnen een heftruck moet besturen of voor de klas moet staan - hoe bizar is dat eigenlijk? Lees ook: Mijn lieve collega zei: 'Meestal zie je vrouwen van jouw leeftijd toch in hogere functies binnen een redactie'

Wat mij betreft komt er een menstruatieverlof, wettelijk vastgelegd en wie er gebruik van wil maken, maakt er gebruik van. Wie het niet nodig heeft, doet dit niet. Er zuur op reageren komt vaak vanuit mensen die niet (meer) ongesteld zijn of vinden dat het aangeven van ongemak of pijn voor aanstellers is. Maar als we willen dat vrouwen meer werken, meer zelfstandigheid krijgen, financieel hun eigen broek op kunnen houden - laten we dan ook absoluut nooit meer negeren dat het vrouwelijk lichaam anders is. En te maken krijgt met dingen waar mannen geen weet van hebben. Als er zwangerschapsverlof is, moet er ook menstruatieverlof zijn.

En eigenlijk is het enige wat je je altijd moet afvragen bij dit soort 'vrouwenzaken': als een man dezelfde pijnen zou ervaren, was er dan misschien al iets voor geregeld? Het antwoord is - en dat weet jij ook dondersgoed - een volmondige JA.

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (37) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Meer lezen