Quinn (7) heeft lymfeklierkanker: ‘Ik ben ook gewoon Quinn en niet alleen maar ziek’

Body & Mind

Quinn (7) heeft lymfeklierkanker: ‘Ik ben ook gewoon Quinn en niet alleen maar ziek’

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 september 2022 om 11:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten

Gepubliceerd op

1 september 2022 om 11:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten

Deze maand is het de Maand van Kinderkanker en vraagt het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie extra aandacht voor de impact van kanker op kinderen en gezinnen. Zo ook voor Quinn en zijn ‘stoute cellen-jagers’. Zijn moeder vertelt ons zijn verhaal.

Quinn (7) kreeg in februari de diagnose lymfeklierkanker. Sindsdien heeft hij veel tijd doorgebracht in het Prinses Máxima Centrum. Quinn vindt het gelukkig vaak prima om naar Máxima te gaan, vertelt moeder Jolanda Meurs. ‘Als we daar zijn en hij mag een keer eerder weg, wil hij liever blijven om te spelen. Het is fijn dat hij daar ook leuke momenten heeft.’ Binnen het centrum is hij vaak in de muziekkamer te vinden waar hij het liefst speelt op de elektrische gitaar. Thuis maakt hij graag hele bouwwerken met de lego en speelt hij graag buiten. Naast dat Quinn heel actief is, is hij ook zorgzaam en deelt hij graag. Jolanda: ‘Wanneer hij een kaartje mag uitzoeken na bijvoorbeeld een echo, vraagt hij er ook altijd eentje voor zijn tweelingzusje.’

Prinses Maxima Centrum Quinn

Niet alleen ziek Quinn is zich al heel bewust van zijn ziekte en kan daar goed over vertellen, maar hij begint de aandacht die hij van andere kinderen hierdoor krijgt wel zat te worden. ‘Hij is er een beetje klaar mee dat andere kinderen in de speeltuin vragen of hij kanker heeft. Hoe langer het duurt, hoe meer hij ook beseft: ‘Ik ben ook gewoon nog Quinn en niet alleen maar ziek’.  Stoute cellen Om hem te helpen krijgt Quinn, zoals hij ze zelf noemt, stoute cellen-jagers. ‘We hadden een gesprek over wat de chemo precies doet,’ vertelt Jolanda, ‘Quinn vertelde dat de chemo volgens hem jagers zijn die de stoute cellen wegjagen. Op de vraag hoe die jagers er dan uitzien zei hij: ‘Het zijn ninja’s met speren en zwaarden.’ Dat beeld had hij echt heel duidelijk voor ogen.’ De behandeling is ongeveer hetzelfde als die voor kinderen met leukemie en duurt twee jaar.  Vriendin Op de dagbehandeling ontmoette Quinn zijn vriendin Sanne-Sophie. Quinn is altijd super blij als hij haar in het centrum ziet. Jolanda: ‘Het is heel bijzonder. Als hij een dag nergens zin in heeft en zij komt binnenlopen, fleurt hij gewoon helemaal op.’ Beiden zijn ze heel ondeugend en het liefst plagen de twee de verpleegkundigen door ze nat te spuiten met de medicijnspuiten. Jolanda haalt ook heel veel uit het contact met de moeder van Sanne-Sophie. ‘Het voelt gewoon goed om met mensen te praten die met één woord al begrijpen wat je bedoelt. De herkenbaarheid is heel erg fijn,’ vertelt Jolanda.  Instagram Jolanda deelt alles over Quinn op haar blog en Instagram. Dit was in eerste instantie vooral voor vrienden en familie, maar nadat ze werd genoemd door een platform voor moeders kreeg ze er binnen een week duizend volgers bij. Zelf vindt ze het alleen maar fijn: ‘Heel veel mensen leven met je mee en je krijgt lieve berichtjes van mensen die je sterkte wensen. Dat doet je gewoon goed.’ Daarbij wil Jolanda ook meegeven dat je als ouder van een ziek kind alle aangeboden hulp moet proberen aan te nemen, hoe ongemakkelijk dat soms ook voelt. ‘Je weet op een gegeven moment niet meer wat voor en achter is. Als er iemand is die in huis wil helpen, koken, iets voor je meenemen vanuit de winkel, neem het aan. Zelfs al zijn het de kleinste dingetjes, dat geeft zoveel verlichting.’  Campagne  Met de campagne probeert het Prinses Máxima Centrum extra aandacht te vragen voor de impact van kinderkanker op kinderen en families. Hierbij wordt gekeken naar de belevingswereld van kinderen zoals Quinn door de bijnamen die de kinderen verzinnen voor hun medicijnen of behandelingen te gebruiken. Quinn doet, met zijn stoute cellen-jagers, ook mee met de campagne. Vandaag was hij live te zien op de Instagram van het centrum en ontmoette hij Chantal Janzen, die ambassadeur is van het Prinses Máxima Centrum. 

Wil je doneren? Dat kan via deze link.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Draag je steentje bij

De volledige opbrengst van deze producten gaat naar Prinses Máxima Centrum