In je dromen, ja: zo overwin je angsten in je slaap

Body & Mind

In je dromen, ja: zo overwin je angsten in je slaap

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 augustus 2022 08:00

Bron / Fotografie

Tekst: Lianne Kooistra, Fotografie: Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

11 augustus 2022 08:00

Bron / Fotografie

Tekst: Lianne Kooistra, Fotografie: Frank Brandwijk

Spreken voor een zaal vol mensen zonder klamme handen, de held van de skipiste worden, parachutespringen ondanks je hoogtevrees. Denk je nu: 'Ja hoor, in mijn dromen?' Gelijk heb je, tenminste, bij lucide dromen. Daarin oefen je waar je in het echte leven moeite mee hebt. Zo werkt het.

Lu-watte? Als je een lucide droom hebt, ben je je bewust van het feit dat je droomt. En zodra je dat doorhebt, kun je zelf bepalen wat er in je droomwereld gebeurt. Vet toch? Een van de eersten die er halverwege de jaren tachtig veel wetenschappelijk onderzoek naar deed was Stephan LaBerge. Hij schreef er zelfs een heel zwikkie boeken over. Lees ook: De vlag mag uit: deze 21 kun je tegenkomen met de Pride Dubbeltje voor je gedachten Ondanks alle onderzoeken die er zijn gedaan, is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er nou precies in het brein gebeurt op het moment dat je in die mysterieuze lucide staat bent. Maar het goede nieuws: wat wel duidelijk is, is dat je echt beter kunt worden in dingen die je oefent in je dromen. Je motoriek bijvoorbeeld. Zo ontdekten wetenschappers Dr Daniel Erlacher en Dr Michael Schredl dat lucide dromers na een nacht munten in bekers gooien, hier de volgende dag ook beter in waren dan een controlegroep die dit niet tijdens een enkeltje dromenland geoefend hadden. Drie keer raden wie de volgende keer alle potjes beer pong wint. Geef mij nu je angst Misschien is munten gooien niet direct iets waar je beter in wilt worden, maar je podiumvrees aanpakken wel. Spinnen oppakken, opkomen voor een afwijkende mening, in een vliegtuig stappen. Kortom: confrontaties of angsten aangaan die je in het echte leven eng vindt. Moet jij eens opletten wat voor effect dit heeft in je echte leven. Een instrument leren bespelen kan ook. Geen garantie dat je de volgende Mozart wordt, maar een beetje lol hebben in je slaap, is ook wat. En anders kun je altijd nog oefenen hoe je terugkerende engerds uit je nachtmerries te slim af kan zijn. Gouden regel: maak je niet ongerust en blijf tegen jezelf zeggen dat je droomt, hoe echt je ervaringen ook voelen. Jezelf een handje helpen Het klinkt misschien allemaal nog een beetje Inception, maar lucide dromen is echt makkelijker dan je denkt. De truc is om de hele dag door een realitycheck te doen, waarin je jezelf bevestigt dat je wakker bent. Klein voorbeeld: leg je wijsvinger in je handpalm, kijk ernaar en concludeer dat je wakker bent. Doe dit zo'n 20 keer per dag. Zo vergroot je de kans dat deze repeterende beweging ook in je droom terugkomt. In je droom kan je je wijsvinger ook dóór je handpalm heen laten gaan, want in een droom kan alles. Op dat moment kun je aan jezelf bevestigen dat je droomt. En… avontuur modus aan!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen