De vlag mag uit: deze 21 kun je tegenkomen met de Pride

Body & Mind

De vlag mag uit: deze 21 kun je tegenkomen met de Pride

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

4 augustus 2022 08:00

Bron / Fotografie

Tekst: Lianne Kooistra

Gepubliceerd op

4 augustus 2022 08:00

Bron / Fotografie

Tekst: Lianne Kooistra

Het is Pride week in Nederland, dus de vlag mag uit. Maar welke? Er zijn 21 vlaggen die elk een queer-groep vertegenwoordigen. Kijk en leer: deze vlaggen kun je tegenkomen op de Gay Pride of bijvoorbeeld op Coming Out Day op 11 oktober.

1. De regenboogvlag kennen we inmiddels (hopelijk) allemaal. Trots symbool van de totale LHBTI-gemeenschap en rond de Gay Pride dus overal te zien.

2. De lesbische vlag. Er zijn meerdere varianten in omloop, maar deze met de 5 horizontale banen in een spectrum aan roze- en zalmtinten wordt vaak gebruikt als de lesbische pride vlag.

3. Bi-seksueel vlag: een paarse streep tussen een blauwe en een roze. De bi-vlag staat voor de seksuele oriëntatie van een persoon die verliefd kan worden op mannen en vrouwen.

4. De aseksualiteitsvlag bestaat uit vier horizontale stroken met elk een eigen betekenis. De vlag staat symbool voor de AVEN-gemeenschap (Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk).

5. De kleurrijke pansexueelvlag staat voor de seksuele oriëntatie van een persoon die verliefd kan worden op personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten.

6. Deze non-binairvlag is speciaal voor iedereen die zich niet identificeert als (uitsluitend) man of vrouw. Hang deze maar uit als je wilt uitdragen dat iedereen die genderqueer is zichzelf mag en kan zijn.

7. Een polyseksueel iemand voelt zich aangetrokken tot verschillende vormen van seksualiteit. Met deze vlag kunnen ze laten zien dat ze trots zijn op hun geaardheid.

8. De aromantische vlag. Aromantisch is een overkoepelende vlag die vaak wordt gebruikt door aromantische mensen of mensen die tot dat spectrum behoren. Een aromantisch iemand - afgekort aro - ervaart weinig tot geen romantische aantrekkingskracht.

9. De originele Transgender vlag vertegenwoordigt de transgendergemeenschap. Lichtroze staat voor vrouwelijkheid of het gevoel vrouw te zijn. Wit voor genderloosheid en mensen die in transitie zijn. En lichtblauw staat voor mannelijkheid of het gevoel man te zijn.

10. Genderflux is een genderidentiteit waarbij de genderintensiteit varieert in de tijd. De vlag herken je aan de zes zachte pasteltinten.

11. Genderfluïde mensen willen vaak flexibel blijven over hun genderidentiteit en zich niet binden aan één enkel gender.

12. Deze genderqueer vlag vertegenwoordigt androgynie (lavendel), zonder genderidentiteit of genderfluïditeit (wit) en identiteiten buiten de gender ‘binary’ (groen).

13. Met deze vlag laat je zien dat jee een demi-vrouw bent. Bedoeld voor personen die zich grotendeels vrouw voelen, maar niet genoeg om zich volledig als zodanig te identificeren.

14. Een demi-man voelt zich grotendeels man, maar niet genoeg om zich volledig als zodanig te identificeren.

15. Iemand die frayseksueel is, voelt een seksuele aantrekkingskracht na een ontmoeting, maar die aantrekkingskracht neemt af, zodra de band sterker wordt. Een oriëntatie die binnen het a-seksuele spectrum valt.

16. Agender is de benaming voor personen die geen geslacht of genderidentiteit hebben. Mensen die zich agender voelen, gebruiken vaak geen specifieke voornaamwoorden. 

17. De interseksevlag staat voor de hermafrodiet. Oftewel: een persoon die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen of zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft.

18. De vlag voor polyamorie laat zien dat je staat voor een levenswijze waarin ruimte is voor meer dan één liefdesrelatie en seksualiteit. 

19. De bears (beren) van de Gay bear brotherhood vormen binnen de homogemeenschap een subcultuur. Het zijn stevig gebouwde en behaarde mannen, vaak met snorren en baarden.

20. De POC Pride-vlag staat voor People of Colour. POC Pride legt de focus op intersectionaliteit en op hoe diversiteit mensen verbindt. De vlag lijkt op de bekende regenboogvlag, maar heeft daarboven nog een bruine en zwarte baan. 21. Deze POC Inclusive Lesbianvlag is gemaakt om de Black Lives Matter te steunen tijdens de LGBT+ Pride. Bedoeld voor lesbische vrouwen van elk ras. De vlag lijkt op de lesbische vlag, maar heeft daarboven nog een lichtbruine en donkerbruine baan. 22. Straight Ally-vlag Tot slot is er een vlag voor mensen die geen deel uitmaken van de LGBTQ+ gemeenschap: de heteroseksuelen en/of cis-genders (mannen en vrouwen die blij zijn met het geslacht waarmee ze geboren zijn). Met deze vlag dragen zij uit de LGBTQ+ gemeenschap te steunen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Themagerelateerde producten

Alles om te flirten