Hoi hypochonder: dit is waarom je met warm weer soms bultjes krijgt

Body & Mind

Hoi hypochonder: dit is waarom je met warm weer soms bultjes krijgt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

26 juni 2024 om 19:00

Gepubliceerd op

26 juni 2024 om 19:00

Schijnt de zon eindelijk weer, zit je helemaal onder de rode bultjes en blaasjes. Zonneallergie kan knap lastig zijn, vooral als de bultjes gaan jeuken. Wat kun je ertegen doen? Wij hebben het uitgezocht. 

Wat is een zonneallergie? Een zonneallergie is een huiduitslag die optreed na blootstelling aan de eerste zonnestralen, zoals tijdens de eerste mooie lentedagen, maar ook als je in de winter op zonvakantie gaat. Vooral mensen tussen de 20 en 40 jaar zijn gevoelig voor een zonneallergie. De uitslag ontstaat vooral op plekken op je lichaam die niet gewend zijn veel zon te krijgen, zoals de hals, bovenarmen en benen. Je krijgt dan last rode vlekken en bultjes en soms ontstaan er zelfs blaasjes. Vaak doen deze plekken geen pijn, maar het kan wel vervelend jeuken. De plekjes kunnen al binnen enkele uren, maar soms ook pas na een paar dagen ontstaan. Gelukkig verdwijnen de plekken vaak ook weer na een paar dagen.  Lees ook: Zo deal je het beste met pijnlijke ingegroeide haartjes

Bij wie komt het voor?  Volgens dermatoloog Dr. Leenarts komt een zonneallergie vooral voor bij mensen met een licht huidtype. Denk aan mensen met rood of blond haar en lichte ogen. Je kunt er het ene jaar wel en het andere jaar geen last van hebben. Bij sommige mensen is het echter wel een terugkerende klacht. Dat verschilt per persoon. De gevoeligheid voor de zon kan gelukkig wel met de jaren afnemen en soms zelfs verdwijnen.  Is het te voorkomen? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Ben je dus gevoelig voor een zonneallergie? Zorg er dan voor dat je je lichaam eerst laat wennen aan de eerste zonnestralen. Ga niet gelijk de hele dag liggen bakken. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten en bouw dat de dagen daarna langzaam op. Daarnaast is het ook niet verstandig om te gaan zonnen wanneer de UV-straling het sterkst is. Dit is tussen 11.00 en 15.00 uur. Neem in de zomer daarom altijd een luchtig, katoenen shirt mee met lange mouwen dat je aan kunt trekken als de zon te fel is. Sommige zonnebrandcrèmes en parfums met bijvoorbeeld muskus of sandelhout kunnen ook bultjes geven. De oplossing? Laat je parfum lekker op je nachtkastje staan, of ga voor een summerproof variant. Hier zit meestal ook geen alcohol in, want dat kan ook irriteren. Huiduitslag door de zon kan ook sneller ontstaan als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals ontstekingsremmers, antidepressiva en medicijnen tegen diabetes.  Lees ook: Kom maar door met die zomerse glow: de E.L.F bronzing drops wil je hebben

Wat als je al klachten hebt?  Heb je al last van een zonneallergie? Dan is het verstandig om uit de zon te blijven totdat de bultjes weg zijn, dan kunnen ze goed genezen. Ga blaasjes niet open krabben want daarmee beschadig je je huid. Als je heel veel last hebt van jeuk en de bultjes niet verdwijnen, kun je ook langs de huisarts gaan. Die kan je dan medicijnen voorschrijven die hiertegen helpen. Voor mensen die elk jaar veel last hebben van de allergie en waarbij medicijnen niet werken, bestaat er een lichttherapie. Je huisarts verwijst je dan door naar een dermatoloog.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen