Trouwen doe je zo: dit moet je weten over de destination wedding

Body & Mind

Trouwen doe je zo: dit moet je weten over de destination wedding

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 april 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Marit Smit van Girlsofhonour.nl, beeld Frank Brandwijk, concept & styling Jessica Machen

Gepubliceerd op

22 april 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Marit Smit van Girlsofhonour.nl, beeld Frank Brandwijk, concept & styling Jessica Machen

Ten huwelijk gevraagd? Gefeliciteerd! Trouwen in het buitenland? Moet je doen! De destination wedding is rete-populair. Maar bezint eer ge begint: wat moet je weten voor je dit gaat regelen?

Trouwen in het buitenland klinkt natuurlijk fantastisch. Nederland is leuk, maar er zijn nog veel meer plekken op onze aardbol waar je een echte droombruiloft kan plannen. Wat dacht je van een strand met een knalblauwe oceaan erachter? Of trouwen in een tent in de Marokkaanse woestijn? Maar voor je verder dagdroomt zijn er wel een aantal dingen waar je goed over na moet denken: 1. Je familie gaat het vreselijk of fantastisch vinden Er is niet echt een middenweg; als je in het buitenland gaat trouwen heb je lovers of haters. Je kan die mening natuurlijk wel beïnvloeden door het voor je gasten extra leuk en aantrekkelijk te maken. Door bijvoorbeeld de accommodatie voor meerdere nachten te betalen en eventueel, voor familie die echt dichtbij staat, het betalen van vliegtickets. In Amerika is het in principe heel gewoon dat gasten zelf hun vliegtickets betalen, maar in Nederland moeten we nog een beetje wennen aan dat idee. Geen geld om dit allemaal te organiseren? Dan is een zogenaamde 'elopement' misschien meer iets voor jullie. Je trouwt dan met z'n tweetjes, zonder gasten, in het buitenland.

2. Het is meer werk dan in Nederland trouwen Vergis je niet, je zal zeker een paar keer naar jullie buitenlandse trouwlocatie moeten om daar zaken te regelen. (Wat natuurlijk niet per se een straf is… Ibiza here I come!) Mijn advies? Regel een Nederlandse weddingplanner die óf in het gebied woont óf het gebied héél goed kent. De connecties van een weddingplanner zijn ideaal als je een destination wedding aan het plannen bent. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat je beter niet aan een bruiloft in het buitenland kunt beginnen zónder. Tenzij je de locatie daar zelf echt heel goed kent (omdat je er al jaren komt bijvoorbeeld).

3. Zorg dat je bruiloft legaal is Als je wil natuurlijk. (Je kan ook een bruiloft à la Katja Schuurman plannen en de overheid er helemaal niet bij betrekken). Als je niet in Nederland trouwt, is je huwelijk niet automatisch legaal volgens onze wetgeving. Het verschilt per land wat je moet regelen, dus zorg dat je goed weet wat wel en niet kan. Een mogelijkheid is om bij je gemeentehuis in Nederland (gratis) te trouwen, en in het buitenland een unofficial trouwceremonie te doen. Toch graag officieel in het buitenland trouwen? Dan kan je dit het beste aan een lokale weddingplanner vragen.

4. Je trouwjurk moet mee in het vliegtuig En daar is niet elke vliegmaatschappij even klantvriendelijk over. Wil je zeker weten dat je trouwjurk ongeschonden in het land van bestemming aankomt? Boek dan een extra stoel waar je jurk op ligt. Jep, dat klinkt misschien overdreven, maar binnen Europa kost je dat meestal niet meer dan twee- of driehonderd euro. Terwijl je trouwjurk al snel het tienvoudige kost. Waarom niet gewoon in een koffer stoppen? Grote kans dat je trouwjurk gekreukt aankomt, of nog erger: dat je koffer kwijtraakt. En dat wil je écht niet. Optie B: stuur je trouwjurk een paar weken voor de bruiloft vast op naar de weddingplanner. Raakt de koffer dan kwijt? Dan is er nog voldoende speling om de koffer terug te vinden (wat meestal gewoon lukt, maar dan dus wel met vertraging) en in het allerslechtste geval om een andere jurk te regelen. Ineens klinkt die extra stoel zo slecht nog niet, right?

5. Ook in het buitenland kan het regenen Sorry to rain on your parade, maar ja: niet alleen Nederland is gezegend met wisselvallig weer. Als ‘zon’ de reden is voor jullie destination wedding, besef dan wel even goed dat die helaas nergens te koop is. Natuurlijk, de kans op een zonnige bruiloft in augustus is in Italië groter dan in Nederland, maar toch kunnen de weergoden je ook daar precies op je trouwdag ongunstig gezind zijn. Zorg dus dat er meer redenen zijn voor die bruiloft in het buitenland dan alleen zon.

Happy wedding planning!

Deze blog is geschreven door Marit Smit, eigenaar van trouwblog Girls of honour en auteur van ‘Het boek over trouwen’ . Wil je geen dertien-in-een-dozijn bruiloft? Haar blog staat barstensvol originele inspiratie en tips.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen