Van deze uitgaven hadden financiële experts het meeste spijt

Body & Mind

Van deze uitgaven hadden financiële experts het meeste spijt

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

28 april 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

28 april 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Is het dit jaar jouw doel om meer geld te sparen, maar heb je net je derde etentje van de week gepland en per ongeluk een nieuwe tas gekocht? Kan gebeuren. Overkomt de beste – zelfs deze financiële experts. 

Gewoon, om je even een hart onder de riem te steken. Als zij al per ongeluk een designertas kopen, wie zijn wij dan om die fout niet te maken?

Financiële experts en hun miskopen Want van uitgaven kun je leren, en al helemaal van uitgaven waar je spijt van hebt. Al moet je er wel bij stilstaan, zodat je er daadwerkelijk wat van kan leren. Dat je niet vijf keer dezelfde fout maakt. Zou toch zonde zijn voor je rekening. Vijf financiële experts delen met The Huffington Post van welke uitgaven zij de meeste spijt hebben en wat ze ervan leerden – en wij pasen 'm even aan je door. Lees ook: Met deze Japanse techniek leer je geld besparen als een pro

Een designertas of twee Voor de founder van platform Clever Girl Finance, Bola Sokunbi, is het duidelijk van welke uitgaven zij het meest spijt heeft: 'Van de designertassen die ik kocht in mijn twenties en amper gebruikte. Ik vind het slim om te investeren in items van hoge kwaliteit, maar dan moet het wel gedragen worden,' legt Bola uit. 'Al dat geld had veel beter geïnvesteerd kunnen worden.' De les die ze eruit heeft gehaald? 'Om dure items echt te beoordelen: hoe ga ik het gebruiken? Heb ik echt nodig? Of kan het geld beter geïnvesteerd worden? Uiteindelijk heb ik sommige tassen verkocht en het geld geïnvesteerd.' Geld moet rollen, en wel zo. 

De allernieuwste Macbook 'Ik heb het meeste spijt van het aanschaffen van de allernieuwste Macbook. Na een maand realiseerde ik me dat ik net zo goed een ouder model had kunnen kopen,' vertelt Kendall Maede, financiele planner bij SoFI. 'Een iets ouder model is vaak een heel stuk goedkoper. De Macbook Pro is bijvoorbeeld negenhonderd dollar duurder dan de Macbook Air. Dat betekent niet dat je altijd voor de goedkoopste optie moet gaan, maar het laat wel zien dat je beter even kunt wachten met iets duurs aanschaffen.' Dat is dan ook de les die Kendall hieruit haalt: 'Neem de tijd om verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Is die nieuwe feature echt het geld waard? Wacht tot het juiste moment om iets aan te schaffen.' Waarom ze zelf die Macbook Air kocht? 'Voor die touch bar boven je toetsenbord. Helaas zakte het enthousiasme daarvoor al snel.' Moraal van dit verhaal: wees niet zoals Kendall. Denk twee keer na. 

Grootste spijt: een grote bruiloft En wát voor een. 'Ik heb vijftigduizend dollar uitgegeven aan een bruiloft die ik niet wilde. Nu ben ik gescheiden, dus daar zit je dan.' Het is de grootste financiele spijt van Jannese Torres, maker van de Yo Quiero Dinero podcast over persoonlijke financiën. 'Als ik het opnieuw kon doen, was ik veel kleiner getrouwd. Of beter nog: helemaal niet. Dat het genormaliseerd is om bizar grote uitgaven te doen aan dingen als een bruiloft, een huis of een auto, betekent niet dat jij dat ook moet doen.' Haar advies is duidelijk: 'Leer om zulk geld alleen uit te geven aan dingen die er voor jou toe doen. Bedenk wat voor jou belangrijk is en spendeer je geld overeenkomstig daaraan. Of het nou de norm is of niet.'

Lees ook: Poenpraat: 'Met kerst gaf ik een weekend naar Disneyland cadeau'

Dure levensverzekering  Je zult misschien denken dat je met een goede verzekering nooit fout kunt gaan, maar bij Kara Stevens, founder van platform The Frugal Feminista, was dit wel het geval. 'Ik was vierentwintig en snapte geen bal van verzekeringen en investeren. Hierdoor ben ik zeventienduizend euro kwijt geraakt.' De grootste les die ze hieruit heeft gehaald, is om nooit overhaaste uitgaven te doen. 'Vooral niet bij producten waar je geen kennis over hebt.' Staat genoteerd. 

Spijt van een nieuwe auto Voor velen is een auto hun eerste grote aankoop. Voor Rosa Niang, directeur financiën bij Edelman Financial Engines, was het ook meteen de aankoop waar ze het meeste spijt van heeft. 'In plaats van het advies van mijn ouders op te volgen en een goedkope, oude auto te kopen, besloot ik dat ik een nieuwere wilde. En zo liep ik op een zaterdagavond weg bij de autodealer met een Toyota Camry en achthonderd euro aan maandelijkse kosten. Dat was de helft van mijn inkomen.' Moraal van het verhaal, of in dit geval van alle spijt en verkeerde keuzes: denk even twee keer na voor je iets koopt. Slaap er een nacht over. Vraag het aan de maan. Trek bloemblaadjes van een bloem. Heroverweeg je partnerkeuze. En doe dán die aankoop. Kan niet meer missen.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur