Dit is de slechtste slaaphouding voor je lichaam

Body & Mind

Dit is de slechtste slaaphouding voor je lichaam

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 januari 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

12 januari 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Lig je eindelijk in je nest, moet je alsnog nadenken. Over je slaaphouding, welteverstaan. De ene houding is namelijk beter dan de ander.

Je denkt nu misschien: ach, liggen is liggen. Maar dat is niet helemaal waar. De manier waarop je slaapt – op je rug, buik of zij – heeft invloed op de bloedstroom naar je hoofd, de stabiliteit van je wervelkolom en de productie van hormonen, to name a few. En dat bepaalt uiteindelijk of je goed slaapt en de volgende dag met je goeie been uit bed stapt.

Geen druk Ja, daarvan ga je toch anders naar je nachtrust kijken. Of niet? De beste slaaphoudingen zijn op je rug of op je zij. Slaap je op je rug, dan kunnen je hoofd, nek en wervelkolom een neutrale positie innemen en wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen. De zijligging is de natuurlijkste houding, en daarmee ook de populairste.

Belabberd Blijft er nog één houding over, en dat is dan ook gelijk de slechtste: op de buik. Lig je op je buik, dan heb je de minste kans op snurken, maar dat is ook het enige voordeel. Je moet in deze houding namelijk je nek draaien om adem te kunnen halen – vrij belangrijk. En dat kan leiden tot nekpijn. Bovendien zakt je onderrug te ver door, waardoor die flink belast wordt. Hoofd- en nekpijn: er zijn betere manieren om wakker te worden.

Hard vs. zacht De vraag is natuurlijk: kun je zelf beslissen hoe je slaapt of rol je uiteindelijk toch naar je favoriete houding? In zijn boek Superslapen vertelt slaap performance coach Floris Wouterson dat bewustzijn de eerste stap is. Dat kan al een hoop doen. Check daarnaast je matras. Buikslapers hebben vaak hardere matrassen, terwijl de zij- en rugligging daarop vaak wat oncomfortabel zijn. Schaf je een zachter matras aan, dan wordt het wat makkelijker om te switchen.

Lees ook: Over lifehacks gesproken: zo kies je de juiste rij in de supermarkt

Dag, kussen Kansloze missie? Haal als buikslaper dan in elk geval dat kussen onder je hoofd vandaan. Daar wordt je nek blij van. En leg het dan gelijk even onder je heupen, zo krijgt je wervelkolom z’n natuurlijke curve terug.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Alles voor je body en mind