Dermatoloog Carlijn over het voorkomen van huidkanker: 'Bijna iedereen gebruikt te weinig crème'

Body & Mind

Dermatoloog Carlijn over het voorkomen van huidkanker: 'Bijna iedereen gebruikt te weinig crème'

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

11 juni 2024 om 18:00

Gepubliceerd op

11 juni 2024 om 18:00

O, wat houden we van de zon. Jammer alleen dat die koperen ploert ook de grootste veroorzaker van huidkanker is. Wat kun je doen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken? Je raadt het al: smeren tot je erbij neervalt. Dermatoloog Carlijn Voorbij-Vierstra hoe je dat góéd doet – want de meeste mensen doen het verkeerd.

Om met het slechte nieuws te beginnen: huidkanker is nooit helemáál te voorkomen. ‘Sommige melanomen ontstaan door erfelijke factoren, en we vinden ook huidkanker op huid die nooit zon ziet,’ zegt dermatoloog Carlijn Voorbij-Vierstra van Bergman Clinics. ‘Maar uv-straling is absoluut de grootste risicofactor.’ En op dat gebied kun je wél veel doen om de kans op huidkanker te beperken. Smeren, smeren en nog meer smeren, daar komt het zo’n beetje op neer.  Bijna iedereen smeert te weinig Dat je niet zonder SPF moet liggen bakken – wat zeggen we: überhaupt niet moet liggen bakken – wist je natuurlijk allang. En dat je tussen elf en drie de zon het beste kunt mijden waarschijnlijk ook wel. Maar weet je hoe je zonnebrandcrème goed gebruikt? ‘Bijna iedereen smeert te weinig op, en dan bereik je lang niet de factor die op het flesje staat,’ vertelt Voorbij-Vierstra. ‘Als je als volwassene je volledige lichaam goed wil insmeren met een SPF, is dat bij een normaal postuur ongeveer de hoeveelheid van een golfballetje.’  Waterproof is niet waterdicht Denk er ook aan om op tijd te beginnen met smeren. Voordat je de zon in gaat dus, en niet pas als je een rode gloed ontwaart op je armen. ‘Het duurt twintig tot dertig minuten tot de beschermingsfactor is opgebouwd, dus we adviseren om je een halfuur van tevoren in te smeren.’ En elke twee uur herhaal je het hele kunstje opnieuw. Ga je tussendoor het water in of zweet je je het ongans? Smeer dan eerder bij, óók als je zonnebrand waterproof is. ‘Die crème is in het lab getest, zonder schurende kleding, handdoeken en zweet.’ Je hoeft trouwens niet flink te verbranden om zonschade op te lopen, waarschuwt Voorbij-Vierstra. ‘Als je gemiddeld, afhankelijk van je huidtype, langer dan een kwartier onbeschermd in de zon bent, vergroot je de kans op huidkanker. Dus bescherm jezelf – ook in de schaduw of als je tuiniert of buiten sport.’  Bergman Clinics heeft meer dan 75 focusklinieken en biedt verzekerde zorg, waaronder voor huidkanker. Doordat onze specialisten specifieke medische behandelingen vaak uitvoeren, bieden wij topkwaliteit zorg en kun je er snel terecht. Na verwijzing door de huisarts of bij medische indicatie wordt je behandeling vergoed. Ga naar bergmanclinics.nl/huidkanker voor meer informatie. Dit is een samenwerking met Bergman Clinics.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer lezen van Body & Mind