Veel voor weinig: word een prijspakker in de super

Body & Mind

Veel voor weinig: word een prijspakker in de super

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 oktober 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

20 oktober 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Boodschappen doen is topsport. Zeker als je doel is om zo veel mogelijk in te slaan voor weinig. Zoals bij alles topstorten geldt: eerst moet die basis goed zijn. Daarom hier de 7 belangrijkste basistips om een pro in prijspakken te worden.

1. Maak een boodschappenlijstje  De tip waarvan je wist dat-ie ging komen. Soms moet je het gewoon tot vervelens toe horen: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje met de dingen die je écht nodig hebt. Snuffel dus eerst even in die voorraadkast en je koelkast. Daarmee voorkom je dat je straks een vijfde kuipje boter in de koelkast hebt staan, dat je speciaal haalde voor bezoek, net als de vorige vier.

2. Eet Nooit gaan shoppen rond etenstijd. Je moeder heeft het je vast wel eens gezegd. Dan kun je nog zo'n mooi lijstje hebben gemaakt, maar de kans dat je losgaat op lekkere en onnodige dingen is groot, want trek. Dus duw nog snel een boterham of banaan in die bakkes van je voor je de deur uitgaat. 3. Koop koopjes Om echt geld te besparen tijdens het boodschappen doen, moet je jezelf omdopen tot koopjesjager. Op sites zoals Voordeelmuis kan je per product opzoeken waar het op dat moment in de aanbieding is. Wasmiddel nodig? Check waar je het goedkoopst uit bent en ga dan pas op pad. Het kost je misschien wat extra tijd, maar je bankrekening is straks blij met je.  Lees ook: &C's Cilla deed een maand aan extreme couponing en zoveel bespaarde ze 4. Betaal met echte ekkies Pinnen is makkelijker dan contant geld meezeulen, dat snappen we. Maar als je geld wil besparen, kun je je bankpas beter thuislaten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die pinnen, veel meer impulsieve en ongezonde producten kopen. Daartegenover geven cash betalers minder uit en maken ze ook nog eens bewustere keuzes. 5. Meal preppen en weekboodschappen Als je elke dag boodschappen doet in plaats van alles scoren op één dag, ben je bij elkaar opgeteld meer geld kwijt. Maak weekmenu's waarin je al voor elke dag besluit wat je gaat eten. Dit gaat misschien een beetje ten koste van de spontaniteit, maar kan je wel een hoop geld schelen. Handig hierbij is om ook een vast budget in te stellen. Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld maar vijftig euro mag uitgeven, ben je minder snel geneigd producten te kopen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Lees ook: Leuk voor je huid en portemonnee: 7 skincare producten onder de 10 euro 6. Wissel van supermarkt Prijzen van producten in de verschillende supermarkten kunnen flink van elkaar verschillen. Maar waar ben je nou eigenlijk het goedkoopst uit? Uit de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond uit 2021 blijkt dat Lidl er met de eer vandoor gaat als het gaat om huismerken. Dirk en Vomar staan op de tweede en derde plek, Aldi op de vierde. Toch komen Albert Heijn en Jumbo qua prijzen ook steeds dichter bij de prijsvechters te liggen. Maar tot die tijd: rennen naar de dichtstbijzijnde Lidl dus. 7. Vul die vrieskist  Uit een ander onderzoek is gebleken dat bevroren groente en fruit even gezond is als verse groente en fruit. In het geval van aardbeien, blauwe bessen en spinazie blijkt dat de frozen versie zelfs meer vitamines bevat. Dat 't bevroren spul daarbij ook nog eens een stuk goedkoper is dan de verse varianten, is natuurlijk helemaal winnen. Dus zweer jij bij uitlsuitend vers? Let it go, let it gooooooo!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.