Na 4 uur de out-of-office aan? Volgens deze theorie levert je werk er meer door op

Body & Mind

Na 4 uur de out-of-office aan? Volgens deze theorie levert je werk er meer door op

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 september 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra

Gepubliceerd op

17 september 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra

Eén keer in de zoveel tijd komt er weer een nieuw pleidooi voorbij waarin een korte(re) werkweek wordt bejubeld. Niet gek als je kijkt waar we vandaan komen: onze verre voorvaderen in de oertijd waren kennelijk zzp'ers met 20-urige werkweken. En er zijn zelfs voorstanders van 4 uur. Waar kunnen we tekenen?

Er was eens – miljoenen jaren geleden - een hele bevolking die met op jacht gaan en verzamelen ‘de kost’ verdiende. De oermens besteedde er zo'n twintig uur per week aan. En als je je afvraagt wat hij de rest van de tijd deed? Uitrusten, niks meer dan dat. Nou was het ook niet alsof er verder heel veel te doen was. Maar heel zwaar leven dus, ja.

Beunen in de oertijd Volgens mensen die zich er grondig in hebben verdiept, kunnen we de oermens van wie wij afstammen daarmee het beste zien als een allround zzp'er. In een BNR-uitzending van alweer een paar jaar terug lichtte evolutionair psycholoog Mark van Vught toe hoe dat precies zit. 'Toen we miljoenen jaren geleden over de Savanne zwierven zonder leider en zonder hiërarchie en bazen, kon iemand met een goed idee mensen aan zich binden. Met als beloning: status en prestige. Kon je het idee niet overbrengen, dan kon je inpakken en wegwezen.' Een beetje zoals de huidige freelancer die meedingt naar zijn hopelijk volgende klus.

Lees ook: Poenpraat: 'Mijn spaarsaldo is 40.000 euro' Pas rond de landbouwrevolutie, zo'n 12.000 jaar geleden, kwam die enorme fixatie op werken te staan. 'Er moest georganiseerd worden, landerijen verdedigd, mensen gingen zich specialiseren en je kreeg bazen en grote organisaties met hiërarchieën.' En met werk ontstonden dus ook de machts- en inkomensverschillen.

Mag het minder? Nou hoor je maar verrekte weinig mensen die liever wat meer zouden werken in ruil voor minder vrije tijd. Eens in de zoveel tijd staat er dus wel weer iemand op die pleit voor minder uren de tandjes ploeteren voor je baas. Van Vught heeft het over twintig uur. Er zijn ook andere bekende voorbeelden.

4 uur: tijd om dromen waar te maken The 4 hour workweek van Timothy Ferriss is al sinds de uitgave in 2009 een begrip. Dat eeuwig vooruitschuiven van je dromen moet anders, vindt de schrijver. Voor wie de out-of-office al heeft aangezet: Tim zegt in dit boek niet dat je maar letterlijk vier uur per week hoeft te werken, maar dat het een kwestie is van anders werken, zodat je werk meer oplevert en je meer tijd overhoudt. Opnieuw: waar kunnen we tekenen?

15 uur: genieten van 'welvaart' De wens om minder te werken is trouwens niet iets van 'onze generatie'. Nee, al in 1930 voorspelde econoom John Maynard Keyenes in een lang essay dat we in 2030 door een toename in productiviteit en welvaart maar 15 uur zouden hoeven werken. Goed, nou hebben we nog 8 jaar te gaan, maar we gokken dat we nog geen kruizen in onze agenda's hoeven te zetten. Lees ook: Bijbeunen ja of nee: 'Dit is wat de nieuwe arbeidswet erover zegt'

Dagje minder Misschien iets realistischer dan een halve dag werken: een dag minder werken voor hetzelfde aantal centen. Hoe lekker zou dat zijn: elke week een extra dag me-time? In Groot-Brittanie experimenteren 70 bedrijven ermee sinds juli van dit jaar. De aanname is dat dit niet ten koste gaat van je productiviteit. Sterker nog: in Japan was er al eens een vergelijkbare test bij Microsoft. Daar steeg de productiviteit met 40% toen er een dag minder gewerkt hoefde te worden.

Kleine tip voor als je dit idee zelf nog niet had opgevat: schuif dit artikel eens onder de neus van je leidinggevende. Bedank ons later maar.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen