Je hebt de baan! Tips en trucs voor een winnend video-cv

Body & Mind

Je hebt de baan! Tips en trucs voor een winnend video-cv

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 september 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra

Gepubliceerd op

3 september 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra

Tijd voor een nieuwe baan? Beland niet op die torenhoge stapel brieven en uitgeprinte mails, maar zorg dat ze niet om jou heen kunnen. Hoe? Met een video-cv. Nogmaals: hoe? Ja, dat leggen we je dus in dit artikel allemaal uit. Licht uit, spot aan, showtime!

'Met genoegen las ik uw openstaande vacature.' 'Ik hoop zo mijn enthousiasme kenbaar maken voor jullie organisatie.' 'Graag licht ik mijn cv toe in een persoonlijk gesprek.'

Ugh, geen brief zo doordrenkt van tenenkrommende uitdrukkingen, huilclichés, open deuren, dertien-in-een-dozijners en uitspraken waar je geen kont van meent als: de sollicitatiebrief. Even een voorbeeldbrief van internet rippen, zoek en vervang, en hoppa: zo creëer je dus die standaardbrief. Dat kan beter. Met een video-cv. Zo komt jouw spetterende persoonlijkheid stukken beter tot z'n recht. En zo maak je 'm.

Lees ook: Bijbeunen: ja of nee? Dit is wat de nieuwe arbeidswet erover zegt

Dat is binnenkomen Er is al veel onderzoek naar gedaan: onze hersenen gaan extreem goed op bewegend beeld. Zo goed dat ze een videobeeld tot wel 60.000 keer sneller verwerken dan een stuk tekst of een plat plaatje. Nog meer overtuigend cijfermateriaal: we onthouden 10% van wat we horen, 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien en doen. Dat geeft wel een idee hoe je het best kunt opvallen bij die ene recruiter of Trix van HR, niet?

Daarom jij Goed, een video dus. Maar wat ga je vertellen? Opleiding, ervaring en interesses: dat zijn de hoofdingrediënten voor jouw cv-video. Eh, net als op je papieren cv dus? Correct! Uiteindelijk zijn dat nog steeds de dingen die je nieuwe werkgever wil weten om te beoordelen of jij de m/v/x voor de job bent. Wat je laat zien moet vooral een antwoord geven op de vraag: waarom JIJ?!

Scripten maar Voor je naar de winkel rent voor een professionele camera (niet nodig, je telefooncamera is prima), je video start op een onbeschreven vel. Notitieboek of Word: allemaal goed. Een script dus, dan weet je zeker dat je straks niks vergeet. Schrijf eerst alles op wat je wil vertellen, zonder te veel te letten op zinsopbouw of woordkeuze. Alles naar wens? Goed, dan is het alsnog tijd om te schrappen en na te denken over hóe je het gaat vertellen. Spreek je zinnen hardop uit om te horen of het natuurlijke spreektaal is. Schrijven in spreektaal is moeilijker dan je denkt. Tip: beeld je een concreet persoon voor. Bijvoorbeeld je huidige of vorige werkgever.

Nie spreektaal nie: 'Mijn naam is Jet de Bruijn en ik wil graag gebruikmaken van deze gelegenheid om mezelf voor te stellen.'

Ik hoor het je zeggen: 'Hoi, ik ben Jet de Bruijn. Ik wil je graag eerst wat over mezelf vertellen. En natuurlijk ook waarom ik goed bij jullie pas.'

Kort en duidelijk Vermijd algemeenheden en wollige constructies. De kijker wil jou beter leren kennen, dus laat maar wat van jezelf zien. Maar maak het niet te gek. Voor afdwalingen naar je eerste bijbaantjes en je veterstrikdiploma heeft niemand tijd.

Wollig en algemeen: 'Een functie als gastvrouw heeft een dienstverlenend karakter. Wat me aanspreekt is het contact met de mensen die je helpt.'

Duidelijk en relevant: 'Helpen en zorgen zit in mijn karakter. Als gastvrouw kan ik die eigenschappen de hele dag inzetten. Het geeft me echt een goed gevoel als ik mensen kan helpen hun verblijf bij 'Bedijf X' mooier te maken.'

Creatief en professioneel Je moet natuurlijk helemaal lekker doen wat jij denkt dat goed is. Er bestaan geen regels voor de verhouding 'lekker creatief losgaan' en 'zakelijk'. En natuurlijk verschillen die ongeschreven regels ook per branche. Allicht dat je voor een baan als reclamedame meer creativiteit kunt laten zien dan voor de functie van financial controller. Maar met professioneel bedoelen we ook: kijk vooraf of het licht goed is. Gebruik een statief of zet je telefoon ergens tegenaan. Test, test, ben je goed verstaanbaar? Kijk of het beeld goed is ingezoomd, geen rommeltjes op de achtergrond: dat soort dingen.

Geen porem Geen zin om met je eigen porem in de schijnwerpers te staan, maar wel zin in een winnend video-cv? Dan hebben we – afhankelijk van je skills – nog wel drie alternatieven. Kost wel even wat tijd, maar dan heb je uiteindelijk ook wat. Die topbaan bijvoorbeeld.

1. Voor de animeerbeer Animeer het! Met de animatievideo kun je alle kanten op. Laat je animatie-zelf de hoofdrol spelen in jouw film. Verwerk je wapenfeiten in een grafische infographic. Dat hoef je trouwens niet zelf te doen. Er zijn veel (buitenlandse) platformen die animatievideo's aanbieden voor niet al te veel geld. Moet je wel zelf je script schrijven, de rest doen zij. Google is je vriend!

2. Heb je tijd, meid? Of maak een stop motion-video, waarbij je heel veel foto's maakt en telkens iets heel kleins aan de opstelling verandert voor je weer een nieuwe foto maakt. Als je alles achter elkaar plakt, geeft dat een heel vet effect. Het kan trouwens ook met figuurtjes van klei of andere knutselwerken die je telkens iets verandert. Klinkt arbeidsintensief, zeg je? Dat is het ook. Maar als Klokhuis er zelfs een instructievideo over heeft gemaakt, zeggen wij: kinderspel!

Tips van Klokhuis voor een stop-motion video

Tips van Klokhuis voor een stop-motion video

3. Als je kan tekenen Pak je (digitale) pen erbij en start met tekenen. Visuele notities, stroomdiagrammen, doodles: alles wat je maar nodig hebt om te laten zien wat je in huis hebt. Kan ook op een whiteboard. Zo maak je het nog interactiever. Door dingen weg te vegen en er opnieuw bij te tekenen, kun je hele verhalen verbeelden. Kijk maar.

Voorbeeld van een whiteboard video

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.