Body & Mind
We hebben tegenwoordig veel minder seks en dit is waarom
Gepubliceerd op
11 mei 2020 om 17:00
Gepubliceerd op
11 mei 2020 om 17:00
Na een bomvolle werkdag moet je kind nog overhoord worden, die presentatie voorbereid en die serie gebingd. Seks? Veel te moe. Dat moet anders kunnen, denkt Kimberly Palmaccio. Nu in &C zoekt ze uit waarom we minder seksen dan vroeger.
Vroeger – in de swinging sixties en seventies – hadden we seks. En veel. 'Als knienen,' zou mijn oma uit het zuiden zeggen. We zaten nog niet vastgeplakt aan onze smartphones en de verbinding met de ander was op z'n piek. Tegenwoordig is dat anders. De stomende sekssessies van vroeger zijn een stille dood gestorven. Tenminste, als we het laatste rapport van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers moeten geloven. Uit grootschalig onderzoek onder ongeveer 17.000 Nederlanders tussen de 17 en 80 jaar blijkt dat vijf van de zes 25-plussers in Nederland minder dan eens per week seks hebben. Dat is aanzienlijk minder dan 25 jaar geleden, toen we de twee keer per week nog geregeld haalden. In het buitenland is eenzelfde soort ontwikkeling gaande: uit een rapport van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC blijkt dat Amerikaanse jongeren anno nu veel minder seks hebben dan hun leeftijdsgenoten in de jaren negentig. Watskeburt?! Grote kans dat we druk zijn. Mobieltje hier, mobieltje daar. En onze hoofden staan er gewoon niet altijd naar. Terwijl je partner down there flink zijn of haar best doet, bedenk jij je dat je Sandra van sales nog moet bellen. En die meeting moet voorbereiden. En écht niet moet vergeten een stronk broccoli te halen, en kaassaus – o ja, die kaassaus. Om vervolgens na de daad meteen te scrollen, swipen en liken. Herkenbaar, misschien?
Onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg zegt dat 37 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen (soms) niet van seks kan genieten omdat hun gedachten afdwalen door stress en drukte. Sommige stellen hebben daardoor zelfs helemaal geen seks meer. Volgens seksuoloog Eveline Stallaart heeft de huidige prestatiemaatschappij veel invloed op ons seksleven. 'We hebben het druk. Werken veel. Niet omdat het moet, maar omdat we dat zelf willen. We houden het liefst alle ballen hoog, streven naar perfectie. Dat zorgt voor stress. Zin in seks ontstaat juist op de momenten dat je ontspannen bent. Wanneer jij te veel in je hoofd zit, kun je je niet openstellen voor seksuele prikkels. Als je 's avonds uitgeteld in bed ligt en je partner je aanraakt, uit die prikkel zich eerder in irritatie dan in verlangen. Dat zal niet voor iedereen zo zijn, maar de cijfers liegen er niet om: we genieten minder van seks dan vroeger doordat we er vaak niet bij zijn in ons hoofd.'
Hallo, aandacht!Volgens Stallaart is onze smartphone de grootste boosdoener van ons ingedutte seksleven. Uit onderzoek van telecombedrijf Ben blijkt dat ruim driekwart (77 procent) de telefoon meeneemt naar bed. Een op de vijf jongeren onder de dertig laat zich tijdens de seks weleens afleiden door zijn of haar telefoon. En volgens zeventig procent van de respondenten gaat telefoongebruik in bed ten koste van hun seksleven.
Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het nu in &C's meinummer 'Laat je niet gek maken' en op Blendle. Wil je geen &C meer missen en profiteren van leuke extra's, word dan hier abonnee.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.