Body & Mind
Lekker lebberen: dit is waarom we zoenen
Gepubliceerd op
10 maart 2019 om 07:00
Bron / Fotografie
beeld Paul Fuentes
Gepubliceerd op
10 maart 2019 om 07:00
Bron / Fotografie
beeld Paul Fuentes
We zijn niet vies van een potje tongworstelen op z'n tijd. Maar waarom doen we dat eigenlijk? We wisselen niet alleen speeksel uit, maar ook duizenden bacteriën en virussen. Tijd om te onderzoeken waar dat gelebber allemaal vandaan komt.
De oorsprong van zoenen is een beetje goor. Sommige onderzoekers – waaronder Irenäus Eibl-Eibesfeldt – denken dat zoenen duizenden jaren geleden is ontstaan toen moeders hun kroost voerden door eten voor ze voor te kauwen en dit dan door te geven via de mond. Klinkt nasty, maar het heeft ook bepaalde voordelen: er komen tijdens dit proces namelijk vitaminen en goede voedingstoffen vrij. Dit fenomeen heet 'kiss feeding' en zien we nog steeds bij bepaalde dieren. Denk maar aan vogels. Tegenwoordig hebben we blenders, vorken en voorverpakte potjes babyvoer dus is voorkauwen niet echt nodig. Maar hierdoor associëren we zoenen wel met liefde en vertrouwen.
Lees ook: Deze vreemdgaanhacks wil je kennen (ook al zou je ze nóóit gebruiken)
Smaaktest Heel leuk allemaal, maar waarom zoenen we nog meer? De Universiteit van Albany deed hier onderzoek naar. Psycholoog Gordon G. Gallup, Jr. zegt: ‘Wanneer we zoenen, wisselen we chemische informatie uit’. En die informatie gebruiken we om erachter te komen of iemand bij ons past. Je komt er (onbewust) zelfs achter of de persoon waarmee je tongt gezond is of niet. En dat is kennelijk wat we willen weten als we opzoek zijn naar een partner. Zie een zoen als een soort (smaak)test. Als het lekker voelt om met iemand te zoenen, betekent het dat jullie biologisch goed bij elkaar passen. Kortom: we zoenen om een partner te vinden. Natuurlijk betekent dit niet dat iedere halvegare die goed kan zoenen je ware match is. Persoonlijkheid is ook best belangrijk.
Smaakt naar meer Eigenlijk zoenen we gewoon omdat het verdomd lekker voelt. De lippen zijn een van de belangrijkste erogene zones op ons lichaam. De huid is heel dun en zowel je lippen als je tong zijn enorm gevoelig voor temperatuur en aanraking. Zodra je wordt aangeraakt, krijgen je hersenen een signaal binnen en dan komen er allerlei stoffen vrij zoals endorfine en dopamine. Die zijn verantwoordelijk voor geluk, genot, en blijdschap.
Nog een voordeel Behalve het geven van een goed gevoel helpt zoenen ook tegen tandbederf en verbrand je zo'n twee á drie calorieën per minuut. Klinkt weinig, maar na een uurtje zit je toch echt op de 120 calorieën. Iets om over na te denken als je weer eens besluit om de sportschool te skippen.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.