'Hoe is het?' 'Ja goed, druk' :waarom identificeren we ons met drukte?

Body & Mind

'Hoe is het?' 'Ja goed, druk' :waarom identificeren we ons met drukte?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 februari 2022 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

12 februari 2022 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Deze woordenwisseling hebben we bijna dagelijks. En dit antwoord geven we ook massaal. Het is geen geheim dat onze levens drukker en hectischer geworden zijn, maar waar komt toch die drang vandaan om ons te identificeren met 'druk zijn'? Zijn we dan met z'n allen vergeten hoe fijn het is om een avondje te bankhangen of op zondag tot 12.00 uur te snoozen met een ontbijt op bed?

Het druk hebben is zo langzamerhand onze identiteit geworden. Altijd maar druk zijn zien we namelijk als iets hartstikke positiefs. We scheppen er dan ook lekker over op, zijn graag nóg drukker dan anderen. Daar helpt social media dan weer een handje bij. Volgens psycholoog Thijs Launspach leiden we massaal aan fomo en hebben we de neiging al onze dagen te vullen met interessante activiteiten. 'We hebben het idee dat we 24 uur per dag aantrekkelijk, fit, gelukkig, sociaal capabel en financieel succesvol moeten zijn.' Een druk persona creëren hoort bij het uitstralen hiervan. Zoals filosoof Friedrich Nietzsche al zei: 'We verlangen allemaal naar grootsheid.'

Lees ook: Gezond met stress dealen? Zo doe je dat

Badge of honour  Dat identificeren met drukte doen we dus niet voor niets. Het is er ingeslopen dat we onze zelfwaarde laten afhangen van hoe druk we wel niet zijn. Onderzoek van Silvia Belleza toont aan dat we vandaag de dag status en waarde niet alleen linken aan materiële bezittingen, maar ook aan tekenen van succes en ambitie. Die megadrukke agenda van je wordt dus een badge of honour van je carrière die in de lift zit, en geeft je het gevoel dat je nodig en belangrijk bent. Maar als je dit gevoel van waardering baseert op je dagen vol stress, ligt er een verslaving aan drukte op de loer. Om je zelfwaarde op te krikken, en het te gebruiken als statussymbool. Spoiler: die loopt vaak af met erg veel stress.

Productiviteit vs. drukte In zijn boek Fokking Druk legt Thijs Launspach uit dat druk zijn een keuze is. Het betekent ook niet per definitie dat je productief bent. Dit is geen aanval op je werkwijze, maar kijk eens of er taken zijn die je anders kan indelen, knopen die je sneller kan doorhakken of afleidingen die je kan laten verdwijnen. Tijdsdruk zorgt er volgens psycholoog Tony Crabbe namelijk vooral voor dat we minder creatief en gestrester zijn. En stress maakt ons op de lange termijn ongelukkig en niet per definitie succesvol. Met andere woorden, je schiet er helemaal niks mee op. En ook: je identiteit bestaat uit veel meer dan de uren die je werkt of wat je afgelopen week allemaal bereikt hebt. Alles komt op z'n tijd. Laat die zelfwaarde dus niet meer afhangen van hoe druk je leven is, maar gewoon van wat een leuk mens je bent.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen