Alles op een stapel of apart? Zo voorkom je geldgezeik in je relatie

Body & Mind

Alles op een stapel of apart? Zo voorkom je geldgezeik in je relatie

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 juli 2020 om 06:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

25 juli 2020 om 06:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Vraag een willekeurig stel waar ze weleens een flink potje ruzie om maken, en geheid dat geld een gevoelige snaar raakt. De knakenkwestie is een van de meest voorkomende redenen voor ruzie in relaties (en vriendschappen). Waarom hebben we hier zo'n moeite mee en hoe voorkom je dat geldgezeik?

Cijfers over knaken Uit een onderzoek van Nibud blijkt dat 27 procent van de stellen ruziet over geld. Gelijke loonstroken of niet, meer dan de helft (61 procent) van de stellen gooit hun welverdiende salaris op een grote hoop. Laksheid, gemak, de gunfactor, who knows, maar het zorgt zo nu en dan wel voor een potje bakkeleien. En daar gaat geen enkele relatie lekker op.

Verschil van mening Ruzies over geld gaan vaak niet eens over het geld zelf, maar over gedrag, doelen en dromen. Iedereen heeft een andere relatie met geld. Ook je soulmate waar je al jaren mee bent. Als de een zonder schuldgevoel elke maand aanzienlijke bedragen van de spaarrekening snoept, en de ander als een gierige Hollander elke euro omdraait, is de balans ver te zoeken. Ga daarom na hoe jij tegenover geld staat, vaak meegekregen vanuit huis. Je gedachtengoed zegt veel over je gedrag met sparen, lenen en uitgaven, en ja, dat botst wel eens keihard met dat van je partner. Welke manieren zijn er dan allemaal om je geld te verdelen (of niet)? We zetten de meest voorkomende voor je op een rij. Mag jij kiezen bij welke je je het fijnst voelt. 

1. 50/50 Met gelijke inkomens kun je voor deze methode kiezen. De meeste stellen gebruiken dan een gezamenlijke rekening waar ze elke maand een bedrag op storten. De rest hou je op je privérekening.

2. Naar verhouding van het inkomen Als de een veel meer verdient dan de ander, kan het oneerlijk voelen om allebei de helft van de lasten op te hoesten. Als de ander veel meer overhoudt en jij steeds een stukje maand over hebt aan het einde van je loon, kan dit zorgen voor een verschil in levensstandaard. Elk een percentage van de lasten bijdragen dat overeenkomt met jullie relatieve inkomen, kan een oplossing zijn.

3. De zakgeld-methode Wel samen delen, maar ook een bedrag voor jezelf overhouden om vrij te besteden? Dit kun je doen door eerst allebei je inkomen op de gezamenlijke rekening te storen en vervolgens een vast bedrag per maand over te maken naar jullie privérekening voor persoonlijke uitgaven. Op is op, hè. 

4. Alles op een hoop De oldschool manier die de generaties voor ons gebruikten is om alles samen te delen. Belangrijk hierbij is dat jullie grotendeels hetzelfde over geld denken, want alle uitgaven gaan direct van de gezamenlijke rekening. Dus ook jouw shopsessies en de dure hobby van je partner. 

Om te voorkomen dat je – welke methode je ook kiest – alsnog gezeik over geld krijgt met je partner, willen we je ook nog deze tips geven, gratis en voor niets:

Tip 1: plan een financiële datenight Niet erg romantisch, maar het bespaart je flinke ruzies in de toekomst. Ga samen zitten en bespreek alle geldzaken, zoals vaste lasten en persoonlijke uitgaven. Zet dit op een rijtje en bekijk wat er precies binnenkomt en wat eruit gaat. Maak vervolgens afspraken met je partner over wat gezamenlijk is (en wat niet). Hoeveel maken we per maand over naar de gezamenlijke rekening? Vanaf welk bedrag overleg je met elkaar of je het uit kan geven? Vinden jullie de verdeling eerlijk? Aan het begin van een relatie hou je misschien niet bij wie al die datenights betaalt en heb je alles over voor je vlam, maar zeker bij samenwonen zijn enige afspraken wel belangrijk, voordat je ruzie over wie áltijd het wc-papier koopt. Bespreken dus, die geldzaken. Het Nibud adviseert zelfs om maandelijks zo’n financiële date-night te houden. Nou, wel in je ondergoed dan. 

Tip 2: geef ieder een persoonlijk potje Alles op een hoop gooien en daar de vaste lasten van betalen is niet zo vreemd, maar soms betalen stellen hier ook persoonlijke uitgaven van. Dit werkt misschien voor sommige relaties, maar als je elke maand naar je hoofd geslingerd krijgt waarom er wéér een pakketje op de deurmat ligt, dan is het een idee om een eigen potje te hebben. Ieder een eigen rekening dus, en daarnaast een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Met een eigen potje kan je doen wat je wilt, zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen over je derde etentje die week. En dat geldt dus ook andersom, vriendin.

Tip 3: spaar voor een gezamenlijk doel Fijn dat je alles geregeld hebt en de afspraken helder zijn, maar daarnaast is het goed om ook een gezamenlijk (spaar)doel te hebben. Denk aan een mooie reis naar Verweggistan – als het weer kan – of het kopen van een auto. Zo'n doel versterkt je band als stel en motiveert jullie beiden om te sparen. En dat is soms net het zetje dat je nodig hebt. Happy savings!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur