Body & Mind
Aan deze dingen ben je een stuk verslaafder dan je denkt
Gepubliceerd op
9 september 2022 om 15:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
9 september 2022 om 15:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen beeld Tom ten Seldam
Stoptober 2022, wie doet er mee? Naast de 'bekende' verslavingen aan alcohol, drugs, mobiele telefoons en koffie zijn er nog een hoop producten of handelingen waar jij niet meer zonder kunt. Schokkend, maar waar. Gelukkig voor ons kunnen we gewoontes afleren.
Potje met vet Niet alleen in de winter je schrale lippen verzorgen, maar ook in de zomer het buitenste deel van de mond obsessief invetten. Het gevoel dat het buitenste deel van de mond ‘droog’ is omdat er geen vettig laagje op zit, is het gevolg van een mentale verslaving. Wow. Die gewenning zorgt ervoor dat je lippenbalsem wil gebruiken. Toch heeft het ook effect op je lippen. Door het goedje beschermen de lippen zichzelf niet meer, want dat doet de balsem wel. Heb je een keer geen 'potje met vet op de tafel gezet', dan drogen je lippen sneller uit en zit jij tussen 'wal en lip'. Maar je moét wel smeren, want die velletjes moeten pleite. Je snapt, dit houdt het proces juist in stand. Eén of twee keer per dag je lippen insmeren is eigenlijk al te veel. Stoppen dus. Trek je het echt niet meer? Smeer wat kokosolie op de huid. Dat is niet verslavend. Tip voor jou, van ons.
Lees ook: Probleem incasseren en door: welk copingmechanisme heb jij?
Wasbeurt Effe snel je haar wassen. Nee nee, wij weten wel beter. Er gaat een heel gedachteproces aan de wasbeurt vooraf. Heb je nog sociale activiteiten op de planning staan? Wanneer moet je haar 'schoon' zijn? Doe je het in de ochtend of de avond? Eindstand, je wast je haar vaker dan nodig of zelfs gewenst. Je hoofdhuid voelt viezig aan doordat de shampoo - elke keer dat je het wast - de talgklieren stimuleert. Als gevolg worden je lokken vet. Een eenvoudige oplossing: je wasbeurt vaker uitstellen. Kom naar werk met een wetlook kapsel, gooi er een dosis babypoeder in of probeer deze alternatieven. Het beste is: één a twee keer in de week wassen. Kijk jij maar effe in de planning wanneer.
Laks loeder In het rijtje van verslavende verzorgingsproducten staat ook gezichtscrème. Als je meer dan twee keer per dag dit goedje op je gezicht smeert, raakt je huid gewend aan het spul. Je huid wordt laks en geeft niet meer zelf aan wat het nodig heeft. Irritant. Dus heb je een 'gezonde' huid? Dan hoef je niet dagelijks die crème op je gezicht te smeren. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.
Je storten in sporten 'Lekker effe sporten' is voor sommige mensen doorgeslagen naar 'sos, ik moet sporten'. Het wordt een obsessie om nog fitter, droger of mooier te worden, waardoor bewegen je leven overneemt in plaats van rijker maakt. De grens tussen fanatiek en obsessief bezig zijn met sporten is moeilijk. Bedenk maar zo: sporten is een manier om te ontspannen, gezond te leven en jezelf af te leiden van de dagelijkse sleur. Het moet niet de focus zijn om je uiterlijk drastisch te veranderen, want uiteindelijk wil je van jezelf houden. Wel of niet in de sportschool. Diep man.
Plaatjes plakken Kirby Farrell, professor aan de University of Massachusetts, schreef over de verslaving van tattoo’s. Tijdens het zetten van die tattoo komt er een bepaald stofje - en pijn - vrij, wat het verslavend maakt. Henk Schiffmacher vertelt in een artikel van RTL Nieuws: 'De naald in je huid zorgt voor dezelfde chemische reactie in je hoofd als heroïne of topsport.' Daarom willen we vaak meer meer meer. Tegenwoordig heb je alles, en dus ook tijdelijke tattoo's. Kan je dus prima de naam van je partner tatoeëren, want over een jaar verdwijnt-ie toch weer. De tattoo dan hè.
Hey DJ 'Please, don’t stop the music.' Er zijn liedjes die je áltijd intens gelukkig maken. Zodra je zo'n nummer opzet, verschijnt je glunderende gezicht. Draai jij een lekker plaatje dan komt er een stofje vrij, wat je stemming positief beinvloedt. Dopamine, bedankt. Vandaar dat we sommige liedjes grijs draaien en er simpelweg niet op uitgekeken raken. Het werkt verslavend. Maar hiervoor hoef je niet af te kicken, gelukkig maar.
Lees ook: Zeg eens Aaa: dit hebben poetsen en alzheimer met elkaar te maken
Friemelgedrag Haartrekken, krabben, draaien aan sieraden of nagelbijten. Friemelgedrag: ruim 90% van de mensen doet het, laat hoogleraar Psychologische Behandelingen weten aan Psychologie Magazine. Dat is nogal een getal. Friemelen komt voort uit frustratie, verveling en ongemak. Wanneer je dit te vaak doet, wordt het een gewoonte waar je niet mee kan stoppen. Maar ook deze gewoontes kun je afleren. Dat is dan weer een fijne opsteker.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.