4 dingen die je misschien kunnen helpen om van je PCOS af te komen

Body & Mind

4 dingen die je misschien kunnen helpen om van je PCOS af te komen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 september 2021 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 september 2021 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het Polycysteus Ovarium Syndroom, aka PCOS, is de meest voorkomende hormonale stoornis bij vrouwen in hun vruchtbare periode. Vaak vindt er geen eisprong plaats, waardoor zwanger worden moeilijk of onmogelijk is. Myriam Koning is ervaringsdeskundige en oprichter van Healthy Hormones en geeft vier tips die je van je PCOS-klachten af kunnen helpen.

September is PCOS Awareness Month. En dat is nodig ook. Deze aandoening komt namelijk voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen. Naast een onregelmatige eisprong, kunnen vrouwen met PCOS ook last krijgen van onder andere acne, haaruitval, overgewicht en overbeharing. Ongeveer tien jaar geleden kreeg Myriam zelf de diagnose. Het advies van de arts: ga maar weer aan de pil en kom maar terug als je zwanger wil worden. Maar ze wilde van de klachten af, in plaats van ze te maskeren, en daarom ging ze op onderzoek uit, volgde ze studies en probeerde ze tips van andere vrouwen met PCOS. Na een jaar aanpassingen te hebben gemaakt in haar leven, verdwenen haar PCOS-klachten volledig en kreeg ze drie kinderen. Daarom deelt ze vier tips over hoe jij ook van je PCOS-klachten af kan komen.

Lees ook: 8 signalen die zouden kunnen betekenen dat je endometriose hebt

1. Eet minder suikers, meer groenten en meer vetten Volgens Myriam is het vermijden van suikers heel belangrijk. Vooral geraffineerde suikers (in koek en snoep bijvoorbeeld), maar het is ook belangrijk om te letten op andere koolhydraten en fruitsuikers. 'Bij negentig procent van de vrouwen met PCOS is insulineresistentie de oorzaak.' Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Het zorgt ervoor dat de suikers in je bloed in je cellen terechtkomen, waardoor je lichaam energie kan opnemen en de bloedsuikerspiegel gelijk blijft. Bij insulineresistentie zijn de insulinereceptoren minder gevoelig geworden voor dit hormoon. De alvleesklier moet hierdoor meer insuline produceren, waardoor je last krijgt van schommelende bloedsuikerspiegels. Het gevolg: de hormonen raken verstoord. 'Wanneer je suikers vermijdt en let op wat je eet, blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. En dit heeft een positief effect op de aanmaak van geslachtshormonen, die je PCOS-klachten vermindert.' Maar waarom dan geen suikers en wel vetten? 'Goede vetten, zoals in noten en olijfolie, staan aan de basis van de aanmaak van hormonen. Zonder deze goede vetzuren kan je lichaam de hormonen niet aanmaken die je nodig hebt.'

2. Minder stressen Als je stress ervaart, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Een te lange en te hoge cortisolproductie heeft een nadelig effect op de hormoonbalans. 'Vroeger, in de oertijd, zorgde cortisol ervoor dat je kon vluchten als dit nodig was,' zegt Myriam. Door cortisol komen namelijk suikers vrij, waardoor je meer energie krijgt. 'Als we nu stress ervaren zijn we niet aan het rennen of vluchten, maar zitten we gewoon achter ons bureau.' Het nadeel: die suikers komen wel vrij. Maar minder stressen is natuurlijk niet zo makkelijk, daarom geeft Myriam een belangrijke tip: 'Doe dingen die je écht leuk vindt. Het gaat namelijk vooral om de balans tussen stress en ontspanning.' Als je iets leuks doet, helpen de bijnieren, waarin normaal het stresshormoon wordt aangemaakt, dan zelfs mee aan het aanmaken van geslachtshormonen. En dit vermindert dus je PCOS-klachten.

Lees ook: V-facts: deze 5 feiten over je vagina wil je voor je dertigste weten

3. Sport, maar niet te veel Té veel en té fanatiek sporten is voor vrouwen met PCOS niet goed. Als je langer dan een uur sport, gaat je lichaam meer cortisol aanmaken en dat levert weer meer stress op. Vooral duursporten, zoals hardlopen, zijn voor vrouwen met PCOS een echte no-go. Krachttraining is volgens Myriam wel goed om te doen. Dat kan vrouwen met PCOS misschien afschrikken, omdat deze vorm van sport een boost geeft aan je testosteron. En te veel testosteron is een symptoom van PCOS. Maar Myriam legt uit: 'Bij krachttraining krijgt je gebonden testosteron een boost, dus niet je vrije testosteron. En dit laatste geeft de klachten.' Kortom: krachttraining heeft een positief effect op je hormoonbalans. Maar draai hierin dus niet door en hou het bij zo'n twee trainingen van een uur in de week.

4. Slik supplementen Supplementen kunnen ook helpen bij het verminderen van PCOS-klachten. 'Hierbij gaat het vooral om een goede basis: multivitaminen, Vitamine D en Omega 3.' Vrouwen die last hebben van een schommelende bloedsuikerspiegel, wat dus meestal het geval is bij PCOS, hebben ook baat bij het supplement DCI. 'Dat stabiliseert de bloedsuikerspiegel, waardoor de hormoonbalans weer genormaliseerd wordt.'

Raadpleeg altijd een expert als je denkt dat je PCOS hebt. Meer weten over deze hormonale afwijking? Neem een kijkje op de website van Myriam.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind