Body & Mind
Felrood of witte stippen: dit zegt je tong over je gezondheid
Gepubliceerd op
14 oktober 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld, Unsplash
Gepubliceerd op
14 oktober 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld, Unsplash
Hier lees je alles over tongen. Helaas niet het spicy soort, maar gewoon dat ding dat in je mond zit. Vergis je niet, je tong is interessanter dan je denkt. Steek hem 'ns uit en kijk ernaar, dan zeggen wij wat het zegt over je gezondheid.
Tijd om het te hebben over tongen in alle kleuren van de regenboog.
Dit is hoe je tong eruit hoort te zien Laten we beginnen met het beschrijven van een gezonde tong. Hier moeten we wel bij vertellen dat je tong, net als jijzelf, uniek is. Bij iedereen ziet hij er dus iets anders uit. Is je tong gezond? Dan heeft hij een kleur die ergens tussen lichtroze en donkerrood in zit. Op je tong ligt een dun, witachtig beschermlaagje en als je goed kijkt, zie je ook kleine bultjes. Niks engs gelukkig, die bultjes zijn gewoon je smaakpapillen.
Heeft je tong een andere kleur? Ga ons lijstje af en check wat het betekent.
Felrood Een knalrode en hobbelige tong wordt ook wel een aardbeientong genoemd. Lijkt jouw tong verdacht veel op iets wat thuishoort in een fruitsmoothie? Houd hem dan goed in de gaten. Deze kleur tong kan wijzen op een allergie, vitaminetekort, roodvonk, toxic shock syndroom of de ziekte van Kawasaki, een ontsteking aan de bloedvaten.
Lees ook: Ken je de 12-12-12 methode al? Hiermee is je huis binnen no time opgeruimd
Witte stippen Rood met witte stippen is een schattige look voor een paddenstoel. Maar als je tong dit patroon heeft, is het minder goed nieuws. Witte plekken die pijn doen als je je tanden poetst, kunnen wijzen op spruw. Dat is een schimmelinfectie die vooral bij baby's, kinderen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem voorkomt. Met een antischimmelmedicijn kom je hier weer vanaf.
Geel Een gele kleur op je muur geeft een frisse en zonnige uitstraling. Een gele tong daarentegen is alles behalve fris. Als je vergeet je tong te poetsen, kunnen bacteriën zich ophopen waardoor hij geel kleurt. Dit kan ook de boosdoener zijn van een slechte adem. Vergeet dus niet om ook je tong te poetsen.
Rode plekken met een witte rand Heeft je tong gladde rode vlekken met daaromheen een grijswitte rand? Dan heb je waarschijnlijk een landkaarttong. Dit heet zo omdat de plekken verschuiven en veranderen met de dag. Ja, echt: Google Maps is er niets bij. Wat de oorzaak van de vlekken is en hoe je er vanaf komt, is nog niet bekend. Gelukkig is het onschuldig en doet het in de meeste gevallen geen pijn.
Kleine zweertjes Als je kleine zweertjes tegenkomt op de tong of ergens anders in de mond, zijn dit hoogstwaarschijnlijk aften. Deze kunnen worden veroorzaakt door wondjes in de mond, stress, hormonale veranderingen of allergieën. Ook een verzwakt immuunsysteem, auto-immuunziekte of virale infectie kan de oorzaak zijn van deze pijnlijke zweertjes. Autsj.
Lees ook: Let op: dit is waarom je bananen en avocado's eerst wil wassen
Zwarte tong Een zwarte tong, die er ook nog eens harig uitziet? Da's even schrikken. Dit heet de zwarte haartong. Goed nieuws: het ziet er enger uit dan het in werkelijkheid is. Als de kleine bultjes op je tong, de papillen, niet worden afgestoten, groeien ze en worden ze langer dan normaal. Hierdoor houden ze bacteriën en afval vast in de mond en kan je tong zwart en ‘harig’ lijken. Een zwarte tong komt voor na het gebruik van antibiotica, bij mensen met een slechte mondhygiëne, rokers, koffiedrinkers, alcoholgebruikers of door mondspoeling met waterstofperoxide of chloorhexidine.
Lesje tong-checken Moraal van het verhaal: je tong kan je veel vertellen over je gezondheid. Houd hem dus goed in de gaten. Raak niet meteen in paniek als-ie een gekke kleur heeft, want je knalrode tong kan ook komen door dat bietensapje van vanochtend. Checken dus, die tong van je.
delen
Noortje Luijk
Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.