Body & Mind
Mentaal ook op en top fit, zonder dure therapie? Het kan, en wel met deze lifehacks
Gepubliceerd op
17 juli 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Claudia Witteveen, fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
17 juli 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Claudia Witteveen, fotografie Tom ten Seldam
Happy mind, happy life. Maar wat nou als het mentaal allemaal even wat minder lekker loopt? Dertien slimme hacks uit &C's Fokking Makkelijk Fit-special waarvan je blijer wordt zonder direct in therapie te moeten, en je leest hier een preview.
Moest je vroeger alleen goed eten en sporten om je fit te voelen, tegenwoordig moet je ook nog eens keihard trekken aan je mental health. Oké, dat was vroeger natuurlijk ook wel zo, alleen toen waren we nog niet gehinderd door allerlei nuttige inzichten en kennis op dat gebied. Tegenwoordig moet je voor een beetje fitte mind ook hele trainingsschema's hebben. En betaalde apps. En een lifecoach. Kan het ook een tandje luier?
Natuurlijk wel. Met deze beproefde toptips kun jij eigenhandig en vanaf je bank – je mag er voor de vorm dramatisch bij gaan liggen – op naar een healthy mind waar je vrolijker van wordt. Ja, ook door zo'n kleffe gratefulness journal bij te houden. Je moet er wat voor over hebben.
Lees ook: Bram valt op alles en wil niet in een hokje: 'Waarom moet mijn seksualiteit een naampje hebben?'
1. Weet je waar ik nu écht geen zin in heb... Nadenken over wat je graag zou willen doen in plaats van wat je in werkelijkheid aan het doen bent, maakt vaak alleen maar chagrijnig. Draai het eens om en prijs je gelukkig met alles wat je doodongelukkig zou maken, maar wat je vandaag niet hoeft te doen. Je hoeft niet langs bij je schoonouders. Het is geen wasdag. En er hoeft niet gekookt te worden. Lekker.
2. Je zooi opruimen Je werkt lekkerder aan een opgeruimd bureau. En achter een opgeruimd scherm, dus pak dat digitale bureaublad vooral ook eens aan. Je slaapt lekkerder zonder stapels meuk om je heen. En het bankhangt ook fijner als je niet tussen de wasrekken zit. Een rommelige omgeving geeft je vanzelf een rommelig hoofd. Niet goed voor je focus, noch voor je ontspanning. Opruimen is de snelste manier om je lichter te voelen, want rommel blijkt uit onderzoek je vermogen te verhinderen om blijdschap te voelen.
3. Je hoofd opruimen Zooi aan de kant? Mooi, nu je hoofdzooi nog. Goed voor bijvoorbeeld de chronische overdenkers onder ons, of de door TikTok gediagnosticeerde ADHD'ers. En gewoon voor iedereen die het weleens een beetje druk vindt worden in de hersenpan. Een opgeruimd hoofd leeft echt fijner. Dus installeer die meditatieapp (Headspace is een klassiekertje) en investeer elke dag tien minuten in een opgeruimde bol. Je mag er stil bij zitten! Met je ogen dicht!
4. Dankbaarheid en piekerkwartiertjes Of je het nou in een chique bullet journal doet, in een verlept kladblok of in een app, wetenschappers kunnen maar niet ophouden met de lofzang voor journaling. Je gedachten opschrijven dus. Wat je dwarszit (elke dag een piekerkwartiertje invoeren lucht enorm op), maar zeker ook wat er juist goed gaat in je leven. Al is het maar een dingetje per dag. Het is namelijk heel makkelijk om te focussen op wat er ontbreekt in je leven. En te denken: als ik dit had, was ik gelukkig. Koester liever wat je wél hebt, zeggen psychologen tegenwoordig allemaal. Verlangen naar iets is niets meer dan jezelf ongelukkiger noemen dan je echt bent tot je datgene eindelijk hebt.
Lees ook: Chantal over sporten: 'Je lijf is iets dat voor het publiek nooit helemaal oké lijkt te zijn'
5. Leer 'nee' te zeggen De kracht van het woordje nee wil je niet onderschatten. Het geeft vrijheid als je niet overal ja op zegt. Je beschermt zo je tijd, je energie en je grenzen. Het gevoel van verplichting zit vaak écht alleen in je eigen hoofd. Mensen zijn niet ineens gekrenkt als jij nee zegt. En zelfs als dat wel zo is: wat heeft iemand nou aan jouw ongemeende ja? Bovendien: het leven is te kort om onnodig veel dingen te doen die je niet wil omdat het nou eenmaal 'zo heurt'.
6. No regrets Naast dat het volledig zinloos is om spijt te hebben van dingen die een tijd geleden al gebeurd zijn (waarom twee keer lijden?), is het ook nog eens iets wat je bij voorbaat kunt voorkomen. Als je bang bent dat je ergens spijt van krijgt, is dat vaak al een teken op zich. Het is in zo’n geval handig om jezelf even vijf jaar in de toekomst te teleporteren. Zou je er dan spijt van hebben dat je nu iets niet gedaan hebt? Zeker doen. Geen spoortje spijt te bekennen, want dit herinner je je over vijf jaar toch nooit meer? Laten gaan, die hap.
Benieuwd naar de zeven andere tips? Je leest ze in &C's Fokking Makkelijk Fit-special, die nú in de winkels ligt, of haal 'm hier online:
Shop hier de nieuwste editie
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.