Spreek je uit: sta op tegen meisjesbesnijdenis

Body & Mind

Spreek je uit: sta op tegen meisjesbesnijdenis

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

1 februari 2023 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 februari 2023 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Jouw lichaam, jouw keuze – althans, dat zou het moeten zijn. Maar helaas is dat voor veel meisjes helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, op dit moment zijn er wereldwijd ruim tweehonderd miljoen meisjes slachtoffer geworden van besnijdenis. En dat moet stoppen! Help je mee?

Je kan het je niet voorstellen, maar helaas is het de bittere werkelijkheid voor heel veel meisjes en vrouwen. Elk jaar lopen hier meer dan vier miljoen meisjes het risico op genitale verminking. Een groot deel van hen is nog geen vijftien jaar oud. Lopen daar de rillingen van over je rug? Dat snappen we, want meisjesbesnijdenis is even gruwelijk als het klinkt. Hierbij worden vrouwelijke geslachtsorganen – zoals de schaamlippen en clitoris – gedeeltelijk of helemaal weggesneden, zonder dat daarvoor een medische reden is. Een verminking met heftige fysieke en emotionele gevolgen als gevolg. Iets om stil van te worden.

Niks niet religie Plan International strijdt tegen deze verminking van meisjes. Dat doen ze bijvoorbeeld door voorlichting te geven over de gezondheidsrisico’s van meisjesbesnijdenis en door te lobbyen voor het recht van meisjes op seksuele gezondheid en zelfbeschikking. Ook steunt Plan International (jonge) activisten die strijden voor gelijke rechten en kansen voor meisjes en vrouwen wereldwijd. Een van deze voorvechters is de Egyptische Amira* (50). Zij spreekt in Caïro voor een groep van twintig meisjes en jongens en vertelt hen over haar missie: 'Ik ben ervan overtuigd dat meisjesbesnijdenis niets met religie te maken heeft', begint ze. 'Ik laat mijn dochters absoluut niet besnijden.'

Nooit meer heel Hoewel meisjesbesnijdenis in Egypte al sinds 2016 verboden is, is meer dan 87 procent van de meisjes en vrouwen in het land besneden. Veel Egyptenaren denken dat meisjesbesnijdenis bij hun religie hoort, dat het een vrouw minder losbandig maakt of dat het schoner en vrouwelijker is. Daarom is het zo belangrijk dat religieuze leiders en andere invloedrijke personen uitleggen dat meisjesbesnijdenis niks met religie te maken heeft. Of zoals Amira zegt: 'We worden gaaf geboren, maar vlak daarna zó beschadigd. Waarom zouden vrouwen niet net als mannen plezier mogen beleven seks? Een vaas die eenmaal gebroken is, wordt nooit meer heel.'

Samen sterk Amira is een van het groeiend aantal vrouwen dat opstaat tegen meisjesbesnijdenis. Zij staan op tegen de ongelijkheid, en tegen de normen en tradities die hen tegenhouden. Met hun moed en doorzettingsvermogen brengen ze verandering teweeg en inspireren ze andere meisjes en vrouwen om hetzelfde te doen. Zo vormen ze, meisje voor meisje, een olievlek die zich steeds verder verspreidt. Net zo lang tot niemand meer om hen heen kan en meisjesbesnijdenis eindelijk zal stoppen.

Maak een vuist Goed, laat dit heftige verhaal even op je inwerken, en zet je daarna in om een vuist te maken tegen meisjesbesnijdenis. Want als zij zich durven uit te spreken, kun jij dat vast ook. Kijk op Plan International voor meer verhalen van jonge voorvechters en lees wat je zelf kunt doen.

Dit is een samenwerking met Plan International. * De naam Amira is gefingeerd.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.