Beauty
Lulkoek: deze fabels moet je weten over huidverzorging
Gepubliceerd op
24 augustus 2022 om 10:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen beeld Pexels
Gepubliceerd op
24 augustus 2022 om 10:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen beeld Pexels
We smeren ons een ongeluk met al die crèmes, moisturizer en toners. Hoop je een keer op tijd naar bed te gaan, sjees je nog die ellendelange skincare er doorheen. Want volgens internet krijg je dan een stralende huid. Toch zijn er een hoop, vast goedbedoelde, tips die eigenlijk helemaal niet goed zijn. Lekker dan…
Onze grote vriend Google bombardeert ons met alle informatie die je moet hanteren of juist vermijden om dat babyhuidje te bemachtigen. We leggen zo een hoop digitale kilometers af naar de juiste adviezen. Als je nog geen rimpels had, dan krijg je ze wel van al die tips. Wij zochten het voor je uit. Scheelt jou weer tijd. We kletsen met Iris de Jong, huidspecialist en eigenaar van Clearskin Huidinstituut. Ze legt ons 'huid'fijn uit wat nou eigenlijk larie is in de huidverzorging. Take some notes.
Lees ook: Brrr: deze ijskoude TikTok-trend zorgt voor een stralende huid
1. Fabel: Stomen beschadigt de huid niet Hang jij altijd met je hoofd boven een hete bak als onderdeel van je skincare routine? Think again. Iris legt uit dat het hete water en dus de stoom het vocht weg uit je huid haalt. Da motten we niet. Zweer je bij deze dampende lucht, dan niet getreurd. 'Een tussenstof gebruiken is een oplossing. Je verweekt de huid en talg alsnog, maar je dekt wel je gezicht af. Het is belangrijk dat je de huid na het stomen hydrateert en de ph-waarde van je huid herstelt met een moisturizer en serum.'
2. Fabel: Poriën kun je reduceren Poriën zijn genetisch bepaald. Dus kijk vooral je oude dibbes eens aan, als je ontevreden bent. 'Poriën kunnen niet groter of kleiner worden. Daarnaast kunnen ze niet open of dichtgaan.' Er is ook nog goed nieuws, hoor. Als je zorgt dat je poriën mooi schoon zijn, kunnen ze kleiner ogen. Doe je dit niet dan lijken ze dus groter. Geen hogere wiskunde.
3. Fabel: De zon is gezond Ja, deze zie je misschien al aankomen… Maar zo’n lekkere tan op je bakkes kun je beter in het verleden laten. De verkleurde huid geeft eigenlijk ‘beschadigd’ aan. En voor wie zegt dat lippen niet kunnen verbranden, ook een fabel, want dat kunnen ze wel. Smeer die SPF ook maar gauw op die mond van je. Toch is niet alles slecht aan die lichtbol. 'Door de zon maken we vitamines aan, de welbekende vitamine-D. D-ie is heel gezond. Maar let wel op: te veel UV-straling is schadelijk. Belangrijk is dat je niet verbrandt.' Smeren dus.
4. Fabel: zonnebank is beter dan de zon Zotternij. De zonnebank stelt je huid bloot aan de UV-straling. Goh. In sommige zonsessies, ligt aan het niveau dat je ‘m zet, is deze zelfs sterker dan de 'echte' zon. Dus nee, beter willen we het niet noemen. En die extra 'laag' zon die we willen opbouwen, vermijdt niet een verbrande huid in de toekomst. Jammer joh. Je huid is juist door zo'n tan-uurtje extra blootgesteld aan de UV-straling, waardoor je nog meer risico loopt op huidbeschadiging en huidkanker. 'Bij de zonnebank merk je dat mensen daar snel rood vandaan komen. Dan zie je dat je huid te veel is blootgesteld aan UV-straling.' Getsie.
5. Fabel: Chocolade zorgt niet voor acne Hé, jammer nou. 'Chocolade kan juist heel erg acne veroorzaken. In deze lekkernij zit namelijk suiker en zuivel. Dat zijn de twee grote oorzaken van acne. Dan heb ik het voornamelijk over witte en melkchocolade.' Niet alles aan deze fabel is slecht nieuws. Hoe puurder de reep, hoe beter, aangezien deze minder suiker en melk bevat. De cacao zelf is namelijk geen boosdoener. Dit is een sterk anti-oxidant. In Jip en Janneke-taal: deze stof herstelt de schade van het lichaam. Weten we ook meteen weer hoe de vork in de steel zit.
6. Fabel: Ik hoef niet te smeren, want de zon schijnt niet Smeer jij elke ochtend braaf je porem vol met zonnebrand? Lekker bezig jij. Voor mensen die nu verbaasd opkijken. Ja, het is van belang om elke dag zonnebrand te smeren op je gezicht tegen de UV-straling. 'Maar de zon schijnt niet.' Kan zijn, maar toch is er radiatie aanwezig. Tachtig procent van deze straling komt gewoon door de wolken heen. 'Je hebt twee soorten straling. UVA staat voor de Engelse term Aging, oftewel huidveroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding. En die straling met de eerste letter van het alfabet komt dus door wolken en ramen heen. Als je je achter een glas bevindt, zul je nooit verbranden (UVB), maar je krijgt wel UVA-straling op je huid.' Snap je?
7. Fabel: Make-up zorgt altijd voor acne Acnee. Laat maar lullen. Het ligt eraan welk soort je smeert op je snoet. Hou jij wel van een plamuurlaag op z’n tijd? Hartstikke prima natuurlijk. Maar hou even rekening met de ingrediënten die in je make-up zitten. Het zijn er een hele hoop, maar hier een basis die je sowieso moet vermijden: siliconen, paraffine, aluminium, SLS of microplastics. In deze gevallen kun je de cosmetica toch beter in de schappen laten liggen. Die stoffen worden namelijk opgenomen door het lichaam, waardoor het schade aanbrengt. 'De beste make-up is mineraal. Dat is niet schadelijk en zorgt ook niet voor acne, want het is hypoallergeen.'
8. Fabel: Moisturizer haalt rimpels weg Mochten we willen. Wanneer je ouder wordt, maakt je lichaam minder natuurlijke moist aan. Zeker goed om het aan te brengen dus. Moisturizer kan toekomstige rimpels wel vermijden. Dat is dan wel weer fijn. En voor de mannen. Ook jullie huid heeft deze crème nodig om te voorkomen dat het aanvoelt als een sahara. Een droge huid leidt tot opgehoopte poriën. En we hebben net geleerd, dat ze dan groter kunnen ogen. Nee, dank je.
9. Fabel: Water helpt direct voor een gezonde huid Giet jij zo liters water achterover? Knap hoor. Hoewel water drinken zeker gezond is voor je lichaam, is het nooit bewezen dat het je huid direct helpt. 'Je huid is het orgaan wat als allerlaatst het vocht ontvangt. Je moet veel tanken om vanuit binnen te te hydrateren. Daarnaast verliest je huid dit vocht ook snel door uitdrogende factoren zoals verwarming, airco, zon, of een warme douche. Water drinken is belangrijk voor de ontgifting voor het lichaam. Doe je dit niet dan zie je dat indirect terug in de huid.' Wil je zeker zijn van je zaak, of huid in dit geval, zorg er dan voor dat je droge lucht vermijdt en een goede serum en moisturizer gebruikt. Tip, gebruik er een met hyaluronzuur.
10. Fabel: Exfoliaat is nodig voor elke huidtype Nee nee. Onzin. Kletspraat. Gelul. 'Exfoliaat - wat dode huidcellen verwijdert - is niet nodig bij een huid die al heel dun is. Integendeel zelfs. Het is geen must in je skincare routine. De huid goed schoonhouden, crème en zonbescherming is daarentegen wel belangrijk.'
11. Fabel: Geen verband op de wond, dan heelt het sneller Geen pleister op je open wond plakken, met het idee dat deze dan sneller heelt. Sorry om je uit de droom te helpen, maar dat is lulkoek. Het is zelfs slechter voor de wond, aangezien het juist door de lucht uitdroogt. En laat dat nou net niet goed zijn voor het helingsproces. Door een simpele pleister behoud je de moisture. Kies er meteen een met een kekke print.
Lees ook: Moisturize maar raak: met deze 7 moisturizers is je huid zo weer de oude
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.