Puisten rond je menstruatie? Zo kom je er vanaf volgens de dermatoloog

Beauty

Puisten rond je menstruatie? Zo kom je er vanaf volgens de dermatoloog

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

10 juni 2022 10:00

Bron / Fotografie

Beeld: Getty Images

Gepubliceerd op

10 juni 2022 10:00

Bron / Fotografie

Beeld: Getty Images

Is het bij jou ook elke maand weer feest? Puisten zijn een vervelend bijkomstig kwaaltje van menstruatie. Zo kun je die kraters de kop indrukken.

Je kunt de klok erop gelijkzetten. Eens in de vier weken – want ongesteld – komen puistjes massaal op. Kun je deze uit­braak voorkomen? Volgens dermatoloog Michelle Sprockel is dat zo makkelijk nog niet: 'Je hormoon­huishouding verandert rondom je menstruatie dusdanig dat er meer talgproductie kan ontstaan, waardoor je puistjes krijgt.' Zijn er manieren om puistjes en een vette huid te voorkomen? Volgens Sprockel helpt dít een vette huid en een breakout van puisten onder controle te krijgen.

Lees ook: Wat gebruik jij? Ismay: 'Hierdoor ben ik van mijn acne littekens af'1. Groenekleimasker'Tijdens de pre­ menstruatie en menstruatie kan het fijn zijn een masker te gebruiken om de huid te zuiveren. Gebruik bijvoorbeeld een groenekleimasker. Groene klei heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan overtollig talg verwijderen. Het nadeel is wel dat veelvuldig gebruik je huid op den duur juist kan uitdrogen. Hierdoor gaat je huid extra talg aanmaken, wat de kans op verstopte poriën groter maakt.' Niet te vaak gebruiken dus.

2. Gebruik een exfoliant met salicylzuurVolgens Sprockel helpt het om een exfoliant toe te voegen aan je verzorgingsroutine, die lost opgehoopte huidcellen op en verwijdert overtollig talg.

Lees ook: Dun bossie? Kim K's kapper verklapt dé truc voor een volle messy bun3. Weet wat je eetEr zijn alternatieve manieren om je hormonen van binnenuit te beïnvloeden volgens Sprockel. Onze darm­ flora speelt bijvoorbeeld een rol bij de aanmaak van hormonen. 'Van voedingsmiddelen als varkensvlees, suiker en zuivel weten we dat ze een trigger kunnen zijn voor acne, ook al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.' Laat die melkchocoladereep dus maar liggen. Ook zinvol volgens Sprockel: een bezoekje aan een diëtist die gespecialiseerd is in hormoondiëtetiek (bijvoorbeeld De Hormoonfactor of een orthomoleculair therapeut) die je helpt een persoonlijk dieet samen te stellen dat positieve invloed heeft op je darmflora en dus op je hormoonhuishouding.

4. Een geblanceerde levensstijlSprockel: 'Onthou dat als je een huid als een mijnenveld wil voorkomen, je er consequent een gezonde leefstijl op na moet houden. Vaak is een 80/20­ regel (doordeweeks gezond en in het weekend genieten van alles wat 'fout' is) een goede manier om het vol te houden. Daarnaast dragen ontspanning en een goede nachtrust bij aan een mooie huid.'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.