Blauw licht in een ander daglicht: dit is wat je moet weten

Beauty

Blauw licht in een ander daglicht: dit is wat je moet weten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 september 2022 11:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten

Gepubliceerd op

2 september 2022 11:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten

Blauw licht, weer iets waar we rekening mee mogen houden binnen onze skincare routine. Of misschien toch niet? Wij zochten voor je uit of blauw licht eigenlijk wel zo schadelijk is voor je huid. 

Wacht nog even voordat je al die nieuwe blauw licht blokkerende crèmes je winkelmandje in pleurt en een zeventiende stap toevoegt aan je routine. Over blauw licht zijn online veel verwarrende verhalen te lezen. Het zou zorgen voor hyperpigmentatie en je huid verouderen. Maar (en daar zijn we erg blij mee) zo simpel is het niet.  Lees ook: Doe-het-zelf: zo maak je thuis je eigen spa-waardige gezichtsmaskers Wat is het? Bij blauw licht denk je misschien meteen aan beeldschermen en brillen die de opticien je probeert aan te smeren. Maar het heeft eigenlijk vooral met de zon te maken. Het is namelijk het blauwe gedeelte van het lichtspectrum. Dan denk je misschien: ‘Huh? Lichtspectrum?’, snappen we, maar eigenlijk is het hetzelfde als de kleuren van de regenboog. Het zit dus in de zon en is ook in beeldschermen te vinden. Maar daar hoef je je niet zoveel zorgen om te maken. Lichtexpert Toine Schoutens legt uit: ‘De hoeveelheid blauw licht van je scherm is erg klein. Het kan wel enigszins je slaap-waakritme verstoren, maar zorgt verder niet voor grote problemen. Daarbij kan je makkelijk van het blauw licht vanuit je scherm af komen door een blauw licht-filter aan te zetten.’  Moet je je huid beschermen? Dus, over schermen hoeven we ons geen zorgen te maken. Allemaal leuk en aardig, maar is het dan wel nodig om onze huid te  beschermen tegen blauw licht vanuit de zon? Volgens Schoutens is dat ook niet nodig: ‘Er zijn onderzoeken gedaan waaruit bleek dat er hyperpigmentatie kan ontstaan door blauw licht, maar daarbij is gebruik gemaakt van een zeer hoge intensiteit en langdurige blootstelling aan blauw licht.’ Die hoge hoeveelheid blauw licht kan in de natuur nooit voorkomen. ‘Om een stom voorbeeld te geven: het drinken van water is uitermate gezond, maar als je in één keer tien liter water drinkt overleef je dat ook niet. Zo is dat met blauw licht in feite ook. Met een heel hoge intensiteit en langdurige blootstelling, zie je problemen ontstaan, maar in het dagelijks leven komen die niet voor.’ Wat zijn de voordelen van blauw licht? We kunnen dus eigenlijk die blauw licht blokkerende crèmes gewoon lekker in de winkel laten liggen. En het blijkt dat blauw licht juist heel veel voordelen heeft. Het onderdrukt bijvoorbeeld in de ochtend het nachthormoon en bepaalt zo je biologische klok zodat je overdag niet in slaap kukelt. Erg handig dus. Daarbij wordt het gebruikt in behandelingen tegen acne. Het wordt dus vaak onnodig in een slecht daglicht gezet.  Blauw licht crème Er zijn veel bedrijven die crèmes verkopen die je tegen blauw licht moeten beschermen. Het zou kunnen dat die hun huiswerk niet goed hebben gedaan of dat ze een makkelijke manier hebben gevonden om te verdienen. Hoe dan ook is het niet nodig om je routine op de schop te nemen en kan je gewoon lekker hetzelfde blijven blijven smeren. Wel zo makkelijk.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer lezen