Realitycheck: werkt het nou écht om collageen te slikken?

Beauty

Realitycheck: werkt het nou écht om collageen te slikken?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

12 juni 2024 om 12:00

Gepubliceerd op

12 juni 2024 om 12:00

Je hebt er vást weleens eerder van gehoord: collageen. Of je het nou hebt over pillen, poeders of (ja echt) koffiecreamers, iedereen en z'n moeder lijkt dit eiwit tegenwoordig te verslinden. Maarre, in hoeverre helpt dit eigenlijk?

Collageen heb je overal. In je huid, in je botten, noem het maar op en 't zit erin. Het is (in Jip en Janneke taal) de olie die je huid soepel en jeugdig houdt. Naarmate je ouder wordt vermindert de aanwezigheid van het stofje, wat de reden is dat veel mensen bewust collageen bijnemen, in welke vorm dan ook. Het eiwit belandt dan in je maag en daarna natuurlijk in je darmen, waar het op een of andere manier opgenomen zou moeten worden en bij je huid terecht zou komen, wat de boel dan weer versoepelt. Lees ook: Oei, kan je tandarts het zien als je gepijpt hebt? Tandarts Merel Beks geeft antwoord Doe mij maar extra Nu zul je misschien denken: doe mij maar een paar dozen, want die jonge huid zie ik wel zitten. Maar zo simpel is het niet, weet ook dermatoloog Marjelein Leenarts. Op TikTok geeft ze meer duidelijkheid over dit straktrekkende dilemma en laat ze weten dat er eigenlijk nog amper wetenschappelijke onderzoeken zijn die de werking van collageen bewijzen. De onderzoeken die er wel zijn zijn te kleinschalig of door een collageenmerk zelf uitgevoerd, wat ze natuurlijk niet echt, eh, objectief maakt.

Lijkt net een droomscenario Ook dermatoloog Tamar Nijsten, afdelingshoofd van het Erasmus MC, durft nog niet zo op de werking van collageen te vertrouwen. Sterker nog: als dit echt zo'n wondermiddel zou zijn, dan was dit dé redding voor mensen met artrose. 'Dat zou echt Nobelprijs-waardig zijn, een heuse doorbraak in de geneeskunde. Dan zijn nieuwe knieën en heupen niet meer nodig.' Die droomoplossing ziet hij alleen niet zo snel gebeuren. Dat collageen komt namelijk niet zomaar in de botten en gewrichten. Het moet eerst langs alle maagsappen, darmen én je huid. Ook weet Nijsten dat collageen helaas geen mirakel is: 'Zelfs als je dit in de gewrichten spuit, dan heeft het geen effect op bijvoorbeeld de slijtage van kraakbeen.'

Lees ook: 'Peegasms' zijn een ding, maar eh, wat ís het?

En al die influencers dan, voor wie het wonderen verricht? Die paar collageenpillen zijn dus niet zo'n heilige graal als we dachten, maar waarom kiest iedereen er dan toch massaal voor? 'Er is wel een collageensoort, VERISOL, die rimpels significant vermindert. Echter is het zo dat deze verminderingen zo klein zijn, dat je het nauwelijks met het blote oog kan zien. Het werkt dus wel, maar gewoon nog niet goed genoeg.' Daarnaast weet je nooit zeker of iemand op sociale media de waarheid spreekt. Wie weet hebben ze wel botox of filters die hun huid versoepelen.

Moet je dus als een gekke je hele skincareroutine aanpassen om extra collageen binnen te krijgen? Nee, dat hoeft niet. Het kan geen kwaad, maar echt bewezen is 't niet. Hou het maar gewoon simpel, dan doe al gek genoeg.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen