Tabee acné: met dit stappenplan zie je die puist écht niet meer

Beauty

Tabee acné: met dit stappenplan zie je die puist écht niet meer

Amber de Wilde de Ligny
Door

Amber de Wilde de Ligny

Gepubliceerd op

6 juni 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld archief

Gepubliceerd op

6 juni 2024 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld archief

Meneer Puist, je kent 'm wel. Die ongenode gast, die ineens opduikt in je gezicht. Precies op het verkeerde moment, en weggaan doet 'ie niet. Zelfs na veel gefrunnik en geknijp, waarvan je weet dat je dat óók eigenlijk niet moet doen. Maar hoe zorg je dan wél dat 'ie verdwijnt? Met het juiste stappenplan doet je puistje vanzelf de Houdini, veilig en zonder struggles.

Voordat je hoopt op een magische spreuk waardoor die bobbelige krengetjes binnen een uur verdwijnen: helaas, een goed regime kost wat uithoudingsvermogen. Uitknijpen heeft dus geen zin: geeft even voldoening, maar richt op lange termijn alleen maar meer schade aan. Ga dus zorgvuldig te werk, en heb geduld. Misschien verdwijnen ze niet als sneeuw voor de zon, je kunt ze er wel wat beter uit laten zien. Stukje optisch bedrog dus, waardoor je je huid toch nog een beetje kunt laten stralen. Kies de juiste ingrediënten Disclaimer: voor de volgende informatie moet je je misschien even inlezen, maar dat is ook onderdeel van het stappenplan: onderzoek doen naar je pukkel in plaats van er alleen maar angstvallig naar staren. Puistjes zijn kleine micro-infecties van de haarzakjes. Volgens Dr. Patel, bekend Amerikaans dermatoloog en oprichter van Visha Skincare, worden ze door vier dingen veroorzaakt. Verstopte haarzakjes (door een ophoping aan keratine), bacteriën, talgproductie en ontstekingen. Ken je de boosdoener? Dan is er voor iedere oorzaak een skincare-ingrediënt om het aan te pakken. Benzoylperoxide bijvoorbeeld, droogt de olie in de haarzakjes uit. Maar een goede tea tree olie doet hetzelfde werk. Als je dit voor het slapengaan opsmeert (met een beetje water op een watje) is je puistje 's ochtends zeer waarschijnlijk een maatje gekrompen. Kies de juiste cleanser Gebruik vervolgens een gezichtsreiniger of serum met salicylzuur. Dat doodt de bacteriën en exfolieert de huid, wat ophopingen ook aanpakt. Een goed begin is het halve werk. Als je de keuze hebt: neem dan het liefst een cleanser die exfolieert én hydrateert: dat ontstopt de poriën en voorkomt gelijk dat puistjes überhaupt ontstaan. De hydraterende ingrediënten zorgen ervoor dat je huid daarna niet aanvoelt als een strakgetrokken zeil. Laat de eetbare ingrediënten staan. In principe luidt de vuistregel: kies voor huidverzorging met ingrediënten die je zelf kunt eten, dan kan het niet misgaan. Maar voor Meneer Puist werkt dit als olie op het vuur. Letterlijk. Kokosolie, olijfolie of amandelolie klinken luxueus en gezond maar als het gaat om de behandeling van acné, verergeren ze het probleem alleen maar. Laat deze dus staan tijdens je pukkelcrisis. Power to the pukkelpleister If you have it, flaunt it, dus als het dan toch al feest is op je gezicht, kun je er net zo goed wat slingers aan ophangen. Bovendien zijn pimple patches enorm populair en ze zien er hartstikke gezellig uit. Gebruik ze niet te vaak, want dat kan weer gaan irriteren. Creatief in eigen keuken Spoedgeval? Trek dan je keukenkasten open en maak een cocktail van tandpasta en fijngemalen aspirine, op een bedje van ijs. Helpt bij het uitdrogen van de ontsteking. Kou zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten wat helpt bij de roodheid, dus stip die pukkel vooral even aan met een ijsblokje. Andersom werkt warmte met versnellingsproces, dus wil je dat de pukkel snel rijp wordt, dan adviseert Dr. Patel een warmtekompres.

Toch uitknijpen Het blijft uit den boze, maar als je het écht niet kunt laten en dat warmtekompres zijn werk heeft gedaan, dan is uitknijpen in een heel enkel geval toch een optie. Mits je voorzichtig te werk gaat. Met schone handen, handschoenen of wattenstaafjes, en met een een lichte druk. Het probleem ontstaat als je puistjes uitknijpt die nog niet klaar zijn, of als je met vuile vingers knijpt. Dan verspreid de micro-infectie zich en krijg je alleen maar meer ontstekingen en littekens. In de meeste gevallen is het dus beter om er - grof gezegd- gewoon met je takken van af te blijven. De juiste concealer Make-up bestaat niet voor niets. Ben je een beetje kunstig met je kwast, dan kan je een puistje wegwerken zodat dat het haast onzichtbaar is. Nu bestaan er duizenden acné-concealers, maar veel daarvan missen pigment en blijven niet goed zitten. De verhouding tussen creamy en waterproof komt nauw. Trouwens, soms is een concealer in combinatie met een oogprimer als basis ook een goede uitvinding. Gelukkig is het eindeloos uittesten van make-up geen straf, net zo lang tot je de juiste vindt. Dus rest ons alleen nog te zeggen: veel plezier op de pukkel party.

Ordinary.salicylzuur

The Ordinary - Salicylzuur serum € 7

CeraVe

CeraVe SA Gel Cleanser € 16

120532204 MCM PACK 1191233

Australian Bodycare Pure Tea Tree Oil € 7,99

cosrx-master-patch-original-fit-24-patches-2162-164-0000 1

COSXR Pimple Patches € 4,45

delen
Amber de Wilde de Ligny

Amber (al 10 jaar 26) is gek op glitter, maar vindt het vervelend als het overal zit. Hamert op 'n goede skincare routine, maar haalt met redelijke tegenzin haar mascara er af. Houdt van roze kleding maar zit vaak in een zwart-wit periode en is een echte Ram, maar behalve de zon staan haar overige planeten in Steenbok.. en dat verklaart een hoop.

Meer lezen