Last van schrale lippen? Deze onverwachte truc helpt

Beauty

Last van schrale lippen? Deze onverwachte truc helpt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

9 november 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Zodra het kouder wordt en we de verwarming weer aanslingeren, liggen ze op de loer: schrale lippen. Hét moment om in actie te komen, want voor je het weet hangen de vellen erbij en zit je met zo'n oncharmante kloof in je onderlip. Een onverwacht simpele truc helpt dit voorkomen.

Temperatuur en vocht zijn de sleutelwoorden als het gaat om zachte en gezonde lippen. De huid van je lippen bevat namelijk geen talgklieren en is daarom gevoeliger voor uitdroging. Een onverwacht trucje, maar wel supereffectief:

Zorg voor voldoende vocht in huis Het klinkt misschien vreemd, maar door al dat stoken wordt de lucht in huis erg droog. Hierdoor kan je huid trekkerig worden. Ga je vervolgens naar buiten, dan is de kans groter dat je huid uitdroogt. Het gevolg is schrale of gebarsten lippen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis op peil is, dit voorkomt dat je huid gaat trekken. Een luchtbevochtiger does the trick. Maar het kan nog simpeler: een bakje water op de verwarming werkt als een tiet.

Lees ook: Skinfasting: moet je een pauze nemen van je skincare? Een huidtherapeut legt het uit

Om je huid extra te beschermen tegen de kou kun je de volgende maatregelen in acht nemen: 1. Hydrateren Tja, welk beautylijstje begint hier niet mee? Je lippen bevatten van nature vocht, maar geen vet. Hierdoor zullen je lippen dus sneller uitdrogen. Drink genoeg water (minimaal 1,5 liter per dag) of thee en vermijd dranken met alcohol en cafeïne, want hier droogt je huid meer van uit.  

2. Niet likken en pulken Het is zó verleidelijk om droge lippen af te likken en te pulken aan losse velletjes. Maar doe het niet! Wanneer je je lippen likt, verdampt het vocht uit je speeksel, maar de enzymen niet. De enzymen komen in de wondjes van je lippen terecht en zullen je lippen alleen maar meer uitdrogen. Vooral op de fiets is het likken van je lippen funest, fiets daarom bijvoorbeeld met een sjaal voor je mond.  

3. Scrubben Als je lippen heel droog zijn, kan je last krijgen van velletjes. We raden je aan eerst je lippen goed in te vetten voordat je gaat scrubben. Zo kunnen de velletjes eerst zacht worden en kun je met zachte ronddraaiende bewegingen je lippen ontdoen van velletjes. Is het kwaad al geschied en heb je een barst in je lippen? Wees dan geduldig en wacht eerst tot de wondjes geheeld zijn. Vet je lippen na het scrubben altijd in met een balsem.    Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Wat is retinol en hoe gebruik je het?'

4. Smeren, smeren en smeren Vettigheid zorgt dat je lippen soepel blijven. Zorg dat je lippen altijd voorzien zijn van een laagje vet als je naar buiten gaat. Gebruik een goed product met een UV-filter, want ook de herfstzon is funest voor je dunne huidje. Vermijd verzorgingsproducten met alcohol en parfum, deze drogen je lippen alleen maar verder uit.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen