De wereld op z'n kop: blijkbaar spelen we UNO al die tijd al verkeerd

Lifestyle

De wereld op z'n kop: blijkbaar spelen we UNO al die tijd al verkeerd

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 januari 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

30 januari 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Frank Brandwijk

Of je nu op familieweekend bent, een spelletjesavond organiseert of lang in de trein zit: UNO is hét perfecte spel. Past altijd in je tas en een potje is zo gespeeld. Misschien beschouw je jezelf na al die potjes zelfs al als UNO-master. Toch raden we je aan niet te vroeg te juichen, want de meeste spelers leven onderstaande regels niet na. En jij waarschijnlijk ook niet.

Gezellig hoor UNO. Wie kent 't niet? Da's te merken ook, want er ontstaan regelmatig vurige discussies tijdens een potje van dit (niet altijd gezelschaps)spel. Net zoals bij Kezen of een potje Pesten hebben veel mensen hun eigen regels die zij 'leidend' verklaren. UNO steekt daar een kaartje voor en plaatste in 2020 onderstaande tweet die voor veel commotie zorgde. 

Geen (ketting)reactie Al rondes wacht je met smart én een pluskaart (+2 of +4) in je handen om je tegenspeler terug te pakken wanneer diegene een pestkaart oplegt voor jou. Boeit jou niet, want jij kaatst de bal gewoon terug. Die extra-kaarten-pakken schuif je gewoon door. Hoppa, een kettingreactie als gevolg. Maar wat blijkt? Volgens de officiële spelregels mag dat helemaal niet.

Lees ook: 9 irritaties tijdens een potje Catan (verdomme weer geen wol)

Effe wachten Wanneer iemand een +2 kaart oplegt, moet de eerstvolgende speler eerst die kaarten pakken en slaat diegene hiermee zijn of haar beurt over. Later mag je wel weer een pluskaart neerleggen, maar die +2 mag je dus niet meteen beantwoorden met nog een +2. Karma moet even geduld hebben. Helaas. 

Leven in een leugen Verbaasd? Geschokt? In de war? Je bent niet de enige. Met bijna zesduizend retweets laten veel mensen hun ontevredenheid en vooral hun verwarring horen. 'Mijn leven is een leugen,' schrijft iemand. Naast dramatiek komt ook de winnaarsmentaliteit komt naar boven: 'Dan had ik al veel eerder gewonnen'. Ook blijft een Twitteraar volhouden dat je wél een pluskaart op een pluskaart kunt gooien. Dat is de enige manier om het spel te spelen, vindt deze persoon. 'False,' aldus UNO. 

Spelregels checken Waar die verwarring 'm dan in zit? Dat komt voort uit hoe de officiële spelregels - de fanatiekelingen pakten deze er na de eerste alinea al bij - zijn verwoord. Daarin staat namelijk dat wanneer je een pluskaart opgooit, deze alleen op een kaart met dezelfde kleur of op een andere pluskaart gespeeld mag worden. Het klinkt dan alsof je een pluskaart met een pluskaart mag beantwoorden, maar dat mag dus eigenlijk niet. Of ja, met een beurt ertussen, waardoor je die kettingreactie niet krijgt. Kleine kanttekening: speel je dit spel met z'n tweeën, dan is een optelscenario wel mogelijk. Gaat als volgt: wanneer speler 1 een +2-kaart opgooit, pakt speler 2 twee kaarten waarmee de beurt eindigt. Hierdoor is deelnemer 1 opnieuw aan de beurt, en kan deze participant in principe opnieuw een pluskaart opgooien en de ander weer laten pakken. Speel je dit kaartspel met meerderen, tja, dan houdt de kettingreactie al na één persoon op. 

Lees ook: Zie je je vrienden veel te weinig? Met deze app stuur je elkaar mini-podcasts

Da's nog niet alles En het blijft niet bij één levensveranderend inzicht. Blijkbaar mogen ook de andere actiekaarten, zoals de beurt-overslaan-kaart en omkeer-kaart niet direct na elkaar worden gespeeld. Ook hierbij is een tussenbeurt vereist. Moet je even gaan zitten na dit heftige nieuws? Snappen we. Same here.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.