Tijd voor een opruimbeurt: deze producten in huis zijn veel minder lang houdbaar dan je denkt

Lifestyle

Tijd voor een opruimbeurt: deze producten in huis zijn veel minder lang houdbaar dan je denkt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 juli 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

11 juli 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

We begrijpen dat als je eenmaal geld voor een product hebt neergeteld je er (verdorie) gebruik van wil maken ook, maar sommige spullen kunnen maar beter linea recta kennismaken met je prullenbak. Graag gedaan.

1. Bepaalde etenswaren Dat melk snel bederft hoeven we jou niet uit te leggen, maar er zijn nog wat andere voedingswaren die een snelsprint trekken naar hun houdbaarheidsdatum. We dreunen even een lijst voor je op, komt-ie: havermout, thee en rozijnen blijven slechts zes maanden goed, en ook kruiden (wie had dat verwacht) gaan maar een halfjaar mee. Olie, waarvan ook jij waarschijnlijk dacht dat het oneindig in je voorraadkast kon verblijven, is eigenlijk maar bedoeld voor een jaar. En deze gaat je helemaal verbazen: volkorenmeel, ook als die luchtdicht verpakt is, gaat maar twee maanden mee. Geen zorgen, wanneer je deze producten toch nog na die tijd geconsumeerd hebt hoef je niet direct een ambulance op te bellen, maar de smaak zal flink aangetast zijn of zelfs verloren zijn gegaan. Zonde.

2. Make-up Op het moment dat je je make-up opent komen er bacteriën en zuurstof bij, en begint de teller te lopen. Hoewel de houdbaarheid per product verschilt, is het verbazingwekkend hoe snel die krengen over de datum gaan. En make-up op je gezicht pleuren dat een broeikas aan bacteriën is, klinkt niet als een topidee. Zet je schrap voor een tweede lijst, de make-up editie: concealer wil je weg mieteren na zes maanden, poeders zoals blush, bronzer en oogschaduw kan je na een jaar of twee gedag zeggen, en mascara is met slechts drie maanden de echte shocker.

3. Zonnebrand We weten dat zonnebrand irritant duur is en dat je liever niet iedere zomer weer opnieuw naar de drogisterij sloft terwijl die van vorig jaar heus nog wel goed is. Misschien toch maar goed om te doen: de SPF in de zonnebrand heeft een mindere werking nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, waardoor de crème minder goed beschermt tegen de zon en zo ook kan zorgen voor huidveroudering. Toch maar wat briefjes tegen een nieuw potje aansmijten.

Lees ook: Gooi jij je gebruikte theezakjes altijd weg? Dan wil je daar nu mee nokken

4. Keukenspons Een van de meest onhygiënische producten die we in huis hebben, en ook nog eens veel te lang bewaren, is een keukenspons. Volgens een onderzoek van Scientific Reports wonen er maar liefst 10 miljoen bacteriën op 6,5 vierkante centimeter keukenspons, en is-ie daarmee zo'n 200.000 keer viezer dan een toiletbril. Schoonmaken heeft volgens het onderzoek niet veel zin, dus ze iedere week vervangen is geen overbodige luxe.

5. Plastic snijplanken Ook goed om in de gaten houden: jouw plastic snijplank. De gleuven die in de plank ontstaan door het snijden vormen een fijne verblijfplaats voor bacteriën, en laten die nou net retelastig zijn om te verwijderen in de vaat. Omdat jij natuurlijk niet op een voedselvergiftiging zit te wachten is het wijsheid om deze eens in het jaar te vervangen. Of ga voor een houten snijplank: door de antibacteriële werking is die een stuk hygiënischer. Bij hout schijnen bacteriën onder het oppervlak te gaan zitten, waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Ook maak je in een houten snijplank minder snel gleuven dan in eentje van plastic. Win-win.

6. Tandenborstel Als de haren van je tandenborstel uit elkaar beginnen te staan is het toch echt tijd voor een prullenbakbezoek. Wanneer die versleten is maakt hij je tanden namelijk minder goed schoon, en wat is nou die paar euro om een nieuwe aan te schaffen? Het algemene advies is om hem eens in de drie maanden te vervangen. Dat is wel een stukkie korter dan dat die van jou in de badkamer staat, hebben we gelijk of niet?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur