Hoe hebben we het zover laten komen dat seks een zeuronderwerp is geworden?

Column

Hoe hebben we het zover laten komen dat seks een zeuronderwerp is geworden?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

25 juni 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Gepubliceerd op

25 juni 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Carmen Felix (37) is freelancejournalist, chronisch online en doet niks liever dan het geven van haar (ongevraagde) mening.

Heel eerlijk: we zijn de afgelopen jaren vooral aan het zeiken over seks. We neuken te weinig. We zijn te gesloten. Onze standjes zijn saai. Onze mannen zijn geen Satisfyer. De tienermeiden zijn te preuts en de tienerjongens te conservatief. Die neukt veel te veel en rouleert te vaak. Die ander mag wel weer eens goed doorgeploegd worden, zou veel schelen. De huwelijken zijn droog, de bedden kil en koud. De voorlichting komt te vroeg, onze kinderen zijn te fragiel. Maar weet je wat mij nou leuk en uiterst gezond lijkt? Als we weer een beetje om seks zouden gaan lachen. En weer van het neuken gaan genieten. Hoe hebben we het zover laten komen dat seks een zeuronderwerp is geworden?

Soms verlang ik terug naar op de bank zitten met m'n vader en domme oude comedyshows kijken waar de vettige, ordinaire seksgrappen je om de oren vlogen. Hoe vooruitstrevend, edgy en cool waren shows als Married… With Children en 'Allo 'Allo vergeleken met de zwartekousensamenleving waar we nu in lijken te leven? De mensen die wel seks hebben, willen er alleen maar over klagen, de mensen die geen seks (zeggen te) hebben komen niet verder dan iedereen te veroordelen. 

Voor mij is seks altijd onlosmakelijk verbonden geweest met media. Echt uitgebreide seksuele voorlichting heb ik nooit gehad van mijn ouders. Ik had twee oudere zussen die tieners waren toen ik vragen kreeg. We keken samen Beverly Hills 90210 en Melrose Place en ik vroeg ze gewoon op de man af of een condoom dan een soort pilletje was dat een man op z'n piemel moest balanceren tijdens de seks en waarom borsten altijd bedekt bleven met het laken en de mannelijke borstkas niet. 

Dus ja, misschien moeten we met z'n allen weer – en waag het niet om je kussen voor je hoofd te houden – lekker ongemakkelijk, met het hele gezin op de bank, naar seksscènes gaan kijken. Eerlijk waar, niets opent het gesprek met je partner, je ouders, je kind of je vriendinnen zo goed als een film met een goede seksscène. En nee, zo'n gesprek hoeft niet altijd lacherig te zijn, hoewel ik een groot voorstander ben van de FUN weer terug in de buurt van de FUCK brengen. Maar het kan ook veiligheid verschaffen, iemand gezien laten voelen, een gesprek over onzekerheden, verlangens en overtuigingen openen. Voor iets wat zo'n groot, lomp onderdeel van ons lijf en ons leven is, hebben we het te weinig en te afgebakend over seks.

Een paar van mijn favoriete films met statementseksscènes waar je niet over uitgepraat raakt, mits je durft:

Bound, 'normale' vrouwenlichamen kunnen de mooiste lichamen zijn. 

Revolutionary Road, deze film zet je sowieso aan het denken over seks in toxic relaties. 

Eyes Wide Shut, een goede gespreksopener voor iedereen die de boel misschien wel radicaal open wil gooien.

The Voyeurs, niets zo geil als gluren, toch?

Monster's Ball, dierlijke seks in tijden van rouw en treurigheid.

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (38) is freelancejournalist, een meningenmachine en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is moeder van dochter Vesper en kat Cosmo. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen