Welke ouderschapsstijl werkt het beste?

Column

Welke ouderschapsstijl werkt het beste?

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

14 augustus 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

14 augustus 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Welke ouderschapsstijl werkt het beste? Toen ik moeder werd dacht ik dat er een antwoord was op deze vraag. Nu weet ik dat die vraag vergelijkbaar is met het vallen in de wereld van Alice in Wonderland. Hoe verder je komt, hoe meer Mad Hatter het wordt.

Dus toen ik hoorde over een Amerikaans televisieprogramma waarin twaalf ouderschapsstijlen worden getest, heb ik mijn illegale schoenen aangetrokken en een express-vpn aangeschaft. (Kan ik hiervoor opgepakt worden? Whatever, ik Jeanne d'Arc mezelf wel voor jullie.)

Een korte introductie voordat ik mijn bevindingen met jullie deel. In de Parent Test worden families onderworpen aan experimenten om te kijken welke opvoedstijl het beste overeind blijft staan. De stijlen die onder het vergrootglas worden gelegd zijn: traditioneel, intensief (de vader liet zijn kinderen letterlijk push ups doen), natuurlijk, kind gestuurd, New Age, routine, hoge prestatie (dit kind begon Frans te leren toen hij 18 maanden was en Mandarijn op zijn 5e), helikopter, free range, strikt en onderhandelen.

Ga d'r maar aan staan als ouders. Je krijgt niet alleen feedback van de andere ouders en de ouderschap-expert van het programma, maar ook van de miljoenen kijkers. Ik vind het al heftig als Lisa feedback geeft op mijn opvoeding. Dus respect daarvoor.

Waar ik geen respect voor heb, is dat binnen drie van de twaalf ouderschapsstijlen de ouders hun kinderen slaan. Een van die koppels haalt zelfs de finale van het programma! Die kon er vervolgens trouwens niet bij zijn. Tja, karma is een bitch of eigenlijk: een Queen.

Wat ik verder geleerd heb van het programma is dat de kinderen meer als zichzelf en blijer overkomen bij de vrijere opvoedstijlen. Maar dat de kinderen van de strengere opvoedstijlen minder snel meegaan met vreemde* mensen. Dus ik pak hierin het combinatie voordeel. De fundering is vrij maar op een paar punten, zoals pesten en veiligheid, ga ik heel streng zijn.

Ook zegt doc Brown dat repetitie in de veiligheidsboodschap essentieel is. En wordt het me duidelijk dat de opvoedstijl die ouders kiezen, vaak terug te herleiden is naar hun eigen verleden. Zo vertellen de helikopter ouders, met tranen in hun ogen, over hun angst voor politiegeweld als Afro-Amerikanen. Of de vader die nooit zijn emoties mocht tonen en dus voor een kind geleide opvoeding kiest.

De grootste take away voor mij is dat het helen van je eigen trauma's helpt bij het kiezen van een ouderschapsstijl puur gebaseerd op wat het beste is voor je kinderen. En dat je daarin best een lappendeken van verschillende opvoedstijlen mag maken.

*75% van de ontvoeringen wordt door een bekende gedaan, dus neem ook dat mee in je uitleg, zegt doc Brown.

Traditioneel - De ouders hebben de leiding en van kinderen wordt verwacht dat ze gehoorzamen. Verder is er veel nadruk op traditie en samenzijn.

Intensief — Hier verwachten ouders dat hun kinderen goede cijfers halen en uitblinken in sport en activiteiten. De vader in dit gezin liet zijn kinderen letterlijke push-ups doen als ze niet luisterden.

Natuurlijk - De natuurlijke benadering zorgt ervoor dat gezinnen genieten van een meer ontspannen levensstijl, meestal buitenshuis.

Kind gestuurd - Het tegenovergestelde van traditioneel, een kind gestuurde benadering kijkt naar de kinderen om grenzen voor zichzelf te stellen in een poging om zelfredzaamheid te ontwikkelen.

New Age - Dit zijn de "ja-dag"-ouders die plezier boven alles stellen. (Bij dit gezin hing letterlijk een Tarzan touw in de woonkamer. ) Ze nemen bits en pieces over van verschillende opvoedstijlen.

Routine — Deze benadering is traditioneler en volgt een strikte structuur om kinderen te helpen zich veilig te voelen en te weten wat ze kunnen verwachten.

Hoge prestatie — Net als de intensieve aanpak, duwt deze methode kinderen nog verder uit hun comfortzone om ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel bereiken. De zoon van deze alleenstaande vader begon Frans te leren met 18 maanden en mandarijn toen hij 5 jaar was.

Helikopter — Deze ouders hechten meer waarde aan toezicht dan aan onafhankelijkheid van hun kinderen.

Free range - Deze stijl kun je zien als het tegenovergestelde van de opvoedstijl van helikopter ouders - de kinderen mogen verkennen en zelf toezicht kunnen houden. De familie reisde letterlijk in een van de wereld rond.

Strikt - Regels heersen hier!

Onderhandelen — Ouders en kinderen zijn gelijken en ze bespreken hun gevoelens en behoeften zodat iedereen in het gezin zich gesteund voelt.

De experimenten varieerden van 'hoe begeleid je jouw kind als hij van een hoge duikplank gaat springen?' Tot 'laten je kinderen een vreemd persoon binnen als je er niet bij bent?'

delen
Tess Milne

Tess Milne (36) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (6) en Skye (4).

Meer van deze auteur