Voor eens en voor altijd: hoe vaak moeten we elk kledingstuk nu eigenlijk wassen?

Style

Voor eens en voor altijd: hoe vaak moeten we elk kledingstuk nu eigenlijk wassen?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

8 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Linda Stulic

Gepubliceerd op

8 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Linda Stulic

Hoewel velen van ons het liefst het wassen van de was uitstellen tot het echt niet anders kan - je weet wel, het moment waarop je naar de bodem van de ondergoedlade staart en denkt: nee, twee dagen met dezelfde string is toch een tikkeltje té desperate - wassen we waarschijnlijk onze kleding te vaak.

Maar waarom in vredesnaam? Het kost een hoop tijd, is niet al te best voor je geliefde kledingstukken, en laten we het maar niet eens hebben over de impact op het milieu. Nee, als er één ding is waar je je energie liever niet aan verspilt, is het wel te vaak de was doen. Maar hoe vaak dien je die wastrommel dan aan te zetten? Dat hebben wij even haarfijn voor je uitgezocht.

Lees ook: Wassen voor dummies: zo komt je kleding het beste uit de was

Ondergoed Hopelijk heb je dit al onder de knie: ondergoed hoort gewoon elke dag vers te zijn. Geen discussie mogelijk.

Sokken Idem dito.

Beha's Deze was je waarschijnlijk veel te vaak. Na ongeveer vier keer dragen verdienen ze een zachte handwas. Behandel ze goed, en ze houden hun vorm en elasticiteit.

T-shirts Een of twee keer dragen, tenzij ze de zweet-test niet doorstaan. Check dus altijd even de oksels voordat je besluit ze terug de kast in te schuiven.

Overhemden/blouses Na twee keer dragen toe aan een wasbeurt, dan zijn ze weer fris voor de volgende ronde.

Rokjes Het zal je verbazen, maar rokjes kunnen vaak tot vijf keer gedragen worden voordat ze de was in moeten. Dat scheelt weer een berg strijkwerk!

Jurken Twee tot drie keer dragen is een prima vuistregel.

Lees ook: Is de blauwe Nivea-pot net zo goed als een crème van 500 euro?

Spijkerbroek Misschien wel de grootste verrassing, maar hét spijkerbroekenmerk Levi's raadt zijn klanten aan om spijkerbroeken na tien (!) keer dragen te wassen. Wedden dat je daar niet aan komt?

Pyjama's Heel persoonlijk: als je elke avond doucht en het 's nachts niet te warm hebt, kan je pyjama zeker een week mee. Anders is drie nachten een veilige gok.

Sportkleding Net als sokken en ondergoed: direct na het sporten de was in. Zweet wil je echt niet recyclen.

Zwemkleding Dit is net ondergoed, elke keer na gebruik wassen.

Jasjes en blazers Draag je er iets onder? Dan kunnen ze vaak een week mee zonder wasbeurt.

Als je slim bent stuur je dit ook gelijk even door naar de andere leden van je huishouden en dan kun je ons toch weer mooi bedanken; waarschijnlijk doe je vanaf nu een stuk minder vaak de was.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Style

Meer van deze auteur