Ramen lappen voor dummies: zo doe je dat

Lifestyle

Ramen lappen voor dummies: zo doe je dat

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

15 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

15 mei 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De lente komt er weer aan, dus we moeten er echt aan gaan geloven. Helaas hebben we het niet over wijn op het terras, maar het lappen van de ramen. Je weet wel, die dingen waar je eigenlijk door naar buiten moet kunnen kijken.

Hoewel ramen lappen voor velen een gehate klus is, wil je het tijdens de grote lenteschoonmaak liever niet overslaan. Het is toch lekker om geen vingerafdrukken en strepen op het raam te zien als de zon er doorheen schijnt. Er is alleen een klein (en veelvoorkomend) probleem: wie het verkeerd aanpakt, eindigt met ramen die er nog smeriger uitzien dan daarvoor. Daarom leggen we je effe uit hoe je het nou handig aanpakt, dat ramen lappen.

Wat heb je nodig?

 • Emmer met warm water

 • Mild afwasmiddel of glasreiniger

 • Zachte spons of microvezeldoek

 • Microvezeldoek of oude kranten

 • Ramentrekker

 • Optioneel: azijn voor hardnekkige vlekken

Lees ook: Deze 8 dingen doe je altijd fout als je je huis schoonmaakt

Zo doe je dat

 1. Verwijder eerst eventuele vuil- en stofresten van het raam met een stofdoek. Zo voorkom je krassen op het raam tijdens het zemen.

 2. Vul vervolgens een emmer met warm water en voeg een klein beetje mild afwasmiddel of glasreiniger toe. Te veel zeep kan strepen achterlaten, dus kieper niet de helft in je emmertje.

 3. Dompel de spons of microvezeldoek in het sop en reinig het raam grondig. Hierbij werk je van boven naar beneden. Vergeet niet om goed langs de hoeken en randen van het raam te gaan.

 4. Met schoon water spoel je het raam af om zeepresten te verwijderen. Dit kan met een schone spons, water uit een emmer of - als je buiten staat - met een tuinslang.

 5. Daarna is het tijd om de boel te drogen, en daar komt de ramentrekker bij om de hoek kijken. Begin, obviously, bovenaan en trek de trekker in een rechte lijn naar beneden. Om strepen te voorkomen veeg je de trekker na elke slag effe af met een schone doek.

 6. Toch nog strepen op het raam? Die kun je wegvegen met een microvezeldoek of een oude krant. Mochten de vegen nu echt hardnekkig zijn, dan kun je een beetje azijn en water gebruiken.

 7. Zijn je ramen nog niet zo schoon als je hoopte? Dan herhaal je het hele proces gewoon nog een keer.

Dat is dat. Een kind kan de was doen. En blijkbaar ook de ramen zemen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle