Kom maar door: 10 dingen over het vrouwelijk orgasme die je niet wist

Body & Mind

Kom maar door: 10 dingen over het vrouwelijk orgasme die je niet wist

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 januari 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

16 januari 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Van een potje stomende seks houden we allemaal, zeker als het ons tot een hoogtepunt brengt. Toch komen lang niet alle vrouwen klaar, terwijl dat percentage bij mannen veel hoger ligt. Het dichten van die orgasmekloof begint bij meer kennis over de vrouwelijke climax. Wist jij deze tien dingen bijvoorbeeld al?

1. Langer genieten  Dat vrouwen strijkijzers zijn en mannen gloeilampen is bekend. Om precies te zijn heeft de gemiddelde vrouw zo'n twintig minuten nodig om een orgasme te krijgen, terwijl mannen al klaar zijn na zeven minuten. Wel winnen wij het qua lengte: gemiddeld vijftien seconden tegenover slechts vier. Zo zie je maar weer, hardlopers zijn doodlopers. 

Lees ook: Les in libido: alle feiten en fabels over je seksdrive op een rij

2. Het beste moet nog komen  Ouder worden heeft zo z'n voor- en nadelen. Vrouwen hebben namelijk intensere orgasmes naarmate ze ouder worden. Gemiddeld beleven we onze beste hoogtepunten tussen veertig- en vijftigjarige leeftijd. Kom maar op met die verjaardag! 

3. Iets teveel van het goede  Er bestaat een aandoening, genaamd PSAS (persistent sexual arousal syndrome), waardoor vrouwen constant opgewonden zijn. Die opwinding kan heel intens zijn en soms wel een week duren. Klinkt op papier misschien leuk, maar vrouwen met PSAS kunnen vaak niet werken, autorijden of zich überhaupt concentreren. Dan zijn we toch liever strijkijzers die even op moeten warmen. 

4. De beroemde G-spot  Niet elke vrouw heeft een G-spot, maar hij is absoluut een zoektocht waard. Hoewel de grootte en plek per vrouw verschillen, werkt het volgende trucje vaak. Laat je sekspartner een of meerdere vingers in je vagina stoppen, waarbij de handpalm naar de navel gericht is en de vingers gebogen naar de vaginawand. Voel je toch niks? Joh, er zijn nog zoveel andere manieren om klaar te komen. 

5. Het tepelorgasme Een van die manieren is, ja echt, het tepelorgasme. Terwijl sommige vrouwen al moeite hebben met überhaupt klaarkomen, zijn er dus andere vrouwen bij wie alleen de tepels stimuleren al genoeg is. Het stofje oxytocine komt dan vrij, waardoor de spieren in je vagina samentrekken en de bloedtoevoer wordt gestimuleerd. En voor sommige geluksvogels kan dat zomaar tot een orgasme leiden. 

6. Retegevoelig  Over stimulatie gesproken, laten we het eens over de clitoris hebben. Wist je dat dit vrouwelijke lichaamsdeel maar liefst 8.000 zenuwuiteinden heeft? Het is dus echt retegevoelig. Niet gek dat meer dan zeventig procent van de vrouwen clitorale stimulatie nodig heeft om klaar te komen.

Lees ook: Klein maar fijn: 6 feiten over de clitoris die je nog niet wist

7. Spontaan een creatieve bui  Naast dat het genieten geblazen is, geeft een orgasme vrouwen ook meer zelfvertrouwen en kan het ze productiever en creatiever maken. Dit werkt ook de andere kant op: creatieve vrouwen komen beter klaar. Wij voelen opeens een heel creatieve bui opkomen, jij ook? 

8. Van vrouw tot vrouw  Vrijpartijen tussen twee vrouwen eindigen vaker in een orgasme dan seks tussen een man en een vrouw. Heteroseksuele vrouwen komen ongeveer 62% van de keren klaar, terwijl dat percentage voor homoseksuele vrouwen op 75% ligt. Nóg iets waar vrouwen beter in zijn dan mannen dus. 

9. Vanavond even niet, schat. Of toch wel?  Even geen zin in seks omdat je gestrest bent? Logisch, maar tegelijkertijd kan klaarkomen pijn verlichten en je focus verleggen. Je kan dat orgasme dus ook opeisen juist ómdat je gestrest bent. 'Schat, ik heb stress. Doe je even je best?' 

10. De orgasmeleugen  Naast te weinig kennis over het vrouwelijk geslachtsorgaan is er nog iets dat de orgasmekloof in stand houdt, namelijk liegen dat je klaargekomen bent. Uit een onderzoek naar de seksbeleving van 6.000 heterokoppels bleek bijvoorbeeld dat 85 procent van de mannen dacht dat ze hun partner hadden laten klaarkomen, terwijl maar 64 procent van de vrouwen dat bevestigde. Dus hup, de volgende keer gewoon eerlijk zijn. Daar heb je tenminste nog wat aan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Alles voor je body en mind

Wil je ook lezen